7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmų režisieriaus Oleksandro Dirdovskio salynai

LTMKM inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Kinas Anonsai
„Niekieno sniegas“
„Niekieno sniegas“

 

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus dvejus metus bendradarbiauja su Ukrainos menininku, filmų režisieriumi, aktoriumi, fotografu, operatoriumi Oleksandru Dirdovskiu, kuris, 2022 m. prasidėjus karui, atvyko į Lietuvą gyventi ir kurti. Muziejuje nuo tada įvyko ne viena jo filmų peržiūra, buvo sukurtos videoinstaliacijos teminiams diskusijų ir pokalbių vakarams.

Tęsdamas draugystę su O. Dirdovskiu, LTMKM kartu su menininku rengia dviejų vakarų ciklą „Vakarai su Oleksandru Dirdovskiu“, kuriuose bus ne tik rodomi menininko filmai, jų fragmentai, bet įvyks ir susitikimai su juo.

Pirmame vakare muziejaus salėje (sausio 26 d. 18 val.) bus parodytas naujausias A. Dirdovskio filmas apie skulptoriaus Viliaus Orvido bičiulius, kurie kartu sukūrė sodybą - „Orvidų sodybos medinės skulptūros. Lietuviškas aware“. Tai jau ketvirtasis jo filmas, skirtas įamžinti V. Orvido asmenybę bei jo palikimą. „Filmo siekis buvo parodyti Viliaus Orvido sodybos skulptūras, jo bičiulių, kūrusių kartu daugelį metų, likimo vingius. Norėjosi papasakoti apie V. Orvido bendraminčius, menininkus, skulptorius: Rimą Salį, Dominyką Čepą, Modestą Grigaliūną, Adolfą Teresių, Henriką Ratautą, Gediminą Radzevičių. Bandėme nufilmuoti ne tik išlikusias skulptūras, bet pagauti ir prarastųjų šešėlius. Pavergia netobulas grožis ir nerimas, kad nepajėgiame išsaugoti daugelio skulptūrų, o prislopintas jų gelmių grožis jau išeina į nebūtį”, - sakė filmo režisierius O. Dirdovskis, kuris dar prieš 30 metų susidomėjo V. Orvido kūryba.

Vasario 2 d. 18 val. įvyks audiovizualinis koncertas „Palaimintų salų niekieno sniegas“. Jame bus mėginama sukurti XX a. pradžios kino salonų ir Ukrainos šiuolaikinio andergroundo meno atmosferų derinį. Muzikiniame kino seanse bus rodomi O. Dirdovskio filmų - „Kiti“, „Niekieno sniegas“, „Tarpukalnės“, „Anima“, „Teritorija 98-08“, „Fedoras Tripulja Tetianič“ fragmentai apie Ukrainos autsaiderių kūrybą iš ciklo „Palaimintos salos“.

Specialiai vakarui atrinktus filmų fragmentus papildys kompozitoriaus ir pianisto Kęstučio Paulaičio improvizacijos. Muzikanto ir menininko iš Ukrainos draugystė užsimezgė prieš daug metų tarptautiniame džiazo festivalyje „Kaunas Jazz“. Naujausiam D. Dirdovskio filmui „Juozapo Jakšto kryžkelės“ (2023) K. Paulaitis sukūrė garso takelį.

Vakarai su O. Dirdovskiu – tai gera galimybė susitikti su įdomia, kūrybinga ir spalvinga asmenybe bei pamatyti, ką galima sukurti, kai susitinka bendraminčiai.

 

Įėjimas į renginius nemokamas.

 

Žymos:
LTMKM inf.,
„Niekieno sniegas“
„Niekieno sniegas“