7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje ir lietuviškas filmas

Nr. 43 (1492), 2023-12-22
Kinas Anonsai
„Marijos tyla“ (rež. Davis Simanis)
„Marijos tyla“ (rež. Davis Simanis)

Praėjusią savaitę vienas svarbiausių pasaulio kino festivalių – tarptautinis Berlyno kino festivalis – paskelbė dalį filmų, kurie buvo atrinkti į 2024 m. programą. Tarp pirmųjų ir Latvijos bei Lietuvos bendros gamybos vaidybinis ilgametražis filmas „Marijos tyla“ (rež. Davis Simanis). Berlyne įvyks pasaulinė šio filmo premjera.

 

„Marijos tyla“ – įtaigi istorinė drama, paremta žinomos aktorės Marijos Leiko gyvenimu. Apgaulės būdu išviliota į stalinistinę Rusiją ieškoti savo dukters, M. Leiko sužino, kad ji mirė gimdydama. Ant rankų laikydama be motinos likusį kūdikį Marija gauna darbo pasiūlymą sovietiniame teatre ir nusprendžia vienam sezonui pasilikti raudonojo teroro draskomoje šalyje.

 

Tačiau į idealizuotą aktorės pasaulį palaipsniui įsiskverbia režimo paslaptys ir siaubingos represijos. Ji yra priversta rinktis tarp šlovės ir meilės anūkei, tarp savo įsitikinimų ir melu persunkto totalitarinio Stalino režimo.

 

Lietuvoje filmą kūrė prodiuseriai Justė Michailinaitė ir Kęstutis Drazdauskas, montažo režisierė Ieva Veiverytė, kompozitoriai Paulius Kilbauskas ir Justinas Štaras, garso režisieriai Jonas Maksvytis ir Saulius Urbanavičius. Dalis šio filmo taip pat filmuota Lietuvoje.

 

„Tai ne pirmas filmas, kurį bendrai gaminame su kolegomis iš Latvijos – prodiuseriais Gints Grube ir Inese Boka-Grube. Labai džiaugiamės šia partneryste ir rezultatais, kuriuos kartu pasiekiame. O būti atrinktiems į Berlyno kino festivalį – tikrai didelis pasiekimas tiek mums, tiek Latvijos ir Lietuvos kino industrijoms, mūsų šalių kino kūrėjams,“ – teigia prodiuseriai J. Michailinaitė ir K. Drazdauskas. „Netrukus šį filmą turėtų pamatyti ir Lietuvos kino žiūrovai,“ – priduria jie.

 

Filmo kūrybinė komanda: režisierius Davis Simanis, scenarijaus autoriai Davis Simanis, Tabita Rudzate, operatorius Andrejs Rudzāts, kostiumų dailininkė Kristīne Jurjāne, grimo dailininkė Beate Ryabovska, kompozitoriai Paulius Kilbauskas ir Justas Štaras, montažo režisierė Ieva Veiverytė, garso dizaineriai Jonas Maksvytis ir Saulius Urbanavičius. Pagrindiniai aktoriai Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Įrts Ķesteris, Inese Kučinska ir Vilis Daudziņš.

 

Lietuvoje filmo gamybą parėmė „Lietuvos kino centras“.

 

Žymos:
„Marijos tyla“ (rež. Davis Simanis)
„Marijos tyla“ (rež. Davis Simanis)