7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Anykščiai vėl tampa dokumentinio kino sostine

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1489), 2023-12-01
Kinas Anonsai

Šiandien Anykščiuose prasideda ADOX dokumentinio kino festivalis, vykstantis jau nuo 2009-ųjų metų. Šiemet žiūrovų laukia 4 ketvirtadienio vakarai su įspūdingais ir pasaulyje pripažintais filmais. Festivalį atidarys filmas "Čia buvo Vilnius", šių metų Nacionalinių kino apdovanojimų "Sidabrinės gervės" bei "LuKas" laureatas, filmą pristatys ir į žiūrovų klausimus atsakys filmo režisierius ir operatorius Eitvydas Doškus.

Antras atidarymo filmas "Nelly ir Nadine" - neįtikėtina meilės ir paslapties istorija, laimėjusi beveik tris dešimtis tarptautinių apdovanojimų. Filmo autoriaus švedų režisieriaus Magnus Gerten kūryba jau yra pažįstama Anykščių auditorijai, nes jis asmeniškai čia pristatė ankstesnį savo filmą. 

Kitais ketvirtadieniais žiūrovų lauks filmai - Europos kino akademijos, Berlyno bei kitų kino festivalių laureatai, Oskarų nominantai. Kaip ir kasmet skiriamas ypatingas akcentas fenomenui, kad Anykščių rajone gyvena ir kuria daug kino kūrėjų, kurių darbai stebina ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį.  

ADOX festivalį uždarys šių metų išskirtinis dokumentinis filmas "Amor", kurio pasaulinė premjera įvyko Venecijos kino festivalyje, kuris prieš savaitę buvo parodytas Amsterdamo IDFA festivalio net dviejose programose. Tai vienas netikėčiausių, originaliausių, netradicine kino kalba šiemet Europoje sukurtų filmų. Šį filmą bendrai su italų kolegomis koprodiusavo Troškūnuose gyvenanti Rasa Miškinytė, didelė dalis filmo su gausia kūrybine komanda buvo nufilmuota Lietuvoje. 

Arūnas Matelis pristatys ispanų ir lietuvių bendrą darbą - po pasaulio festivalius keliaujančią dokumentinę kino komediją "Domingo Domingo", kurios paskutiniai kadrai nufilmuoti Anykščiuose. Kompozitorius Gintaras Sodeika pasidalins kūrybinio darbo subtilybėmis, kuriant muzikinį takelį pirmąjam bendram Indijos - Lietuvos - Pietų Korėjos filmui 'Ayena", kuris apdovanotas net penkiuose kino festivaliuose.

Kaip sako festivalio programos sudarytojas Arūnas Matelis: "Mūsų moto ir toliau išlieka ne tik geri dokumentiniai filmai, bet filmai, kurie privers jus verkti ir juoktis".

ADOX dokumentinio kino festivalis, 2009 metais užgimęs iš siekio parodyti geriausius, pasaulyje įvertintus dokumentinius filmus bei pristatyti jų autorius A.Mateliui artimame mieste, kad ir neturinčiame kino teatro, prasidėjęs Mato bažnyčioje, daugiau nei dešimtmetį vykęs ypatingą atmosferą turinčioje Anykščių koplyčioje - Anykščių menų centre, šiemtet keliasi į profesionalią Anykščių kultūros centro Kino salę. Visi filmai bus subtitruoti lietuviškai ir rodomi nemokamai.

Festivalis vyks lapkričio 23 d., 30 d., gruodžio 7 d.,14 dienomis.

Festivalio organizatoriai: Studio Nominum, Anykščių menų centras, Kino kontora.

Festivalio rėmėjai: Lietuvos kino centras, Anykščių rajono savivaldybė, AVAKA.

Partneriai: Anykšta, Spa Vilnius, Anykščių kultūros centras, Epson.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,