7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Federico Fellini „Amarcord“ Vilniuje ir Kaune

„Skalvijos“ inf.
Nr. 35 (1187), 2016-11-04
Kinas Anonsai
 Kadras iš filmo „Amarcord“
Kadras iš filmo „Amarcord“

„Filmuoti man reiškia svajoti“, – viename interviu yra sakęs italų kino meistras Federico Fellini. Tamsiausiais rudens vakarais kino gerbėjai kviečiami pasižiūrėti 1973 m. jo sukurtą filmą „Amarcord“. Vilniuje, „Skalvijos“ kino centre, filmas bus rodomas spalio 30 d., lapkričio 20 ir 27 d., Kauno „Romuvoje“ – lapkričio 2 ir 16 d.

 

„Amarcord“ neretai vadinamas autobiografiškiausiu Fellini filmu. Gimtuoju italų režisieriaus dialektu „Amarcord“ reiškia „Aš prisimenu“. Filmo pagrindas – Fellini prisiminimai ir fantazijos apie vaikystę ir paauglystę mažame pajūrio miestelyje 3-iojo dešimtmečio Italijoje. Šie prisiminimai ir išgyvenimai buvo perkurti, transformuoti ir įvilkti į sapnų bei fantazijos rūbą.

 

Filme nėra vienos pasakojimo linijos. Jis primena ilgą cirko pasirodymų virtinę su nenuspėjama dramaturgija ir ryškiais personažais. Būtent „Amarcord“ labiausiai juntama italų kino metro meilė cirkui ir begalinis susižavėjimas juo. Fellini atvėrė jo naivumą ir tyrumą. „Kinas – kartu ir menas, ir cirkas, balaganas, nuotykis, iliuzija, miražas, – sakė režisierius. – Tai menas, kuris neturi nieko bendra su kitais menais, ypač literatūra. Jis absoliučiai autonomiškas.“ Fellini mokėjo įaudrinti vaizduotę sukurdamas savitą pasaulį: nerealų, nepasiekiamą, neapčiuopiamą. Tačiau kartu gebėjo pažvelgti ir į žmogaus vidų, jo dvasinį pasaulį.

 

Filmo anonsas https://www.youtube.com/watch?v=BtG9ZM-ZHnY

 Kadras iš filmo „Amarcord“
Kadras iš filmo „Amarcord“