7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Šeršėliafam“ programoje – stereotipus laužantis filmas

„Pasakos“ inf.
Nr. 42 (1148), 2015-11-27
Kinas Anonsai
„Piktosios indų deivės“
„Piktosios indų deivės“

Gruodžio 3–13 d. vyksiančio tarptautinio moterų filmų festivalio žiūrovai galės pamatyti naujausią režisieriaus Pano Nalino filmą „Piktosios indų deivės“ („Angry Indian Goddesses“, 2015). Daugelį Indijoje ypač aktualių ir skaudžių moterų problemų paliečiantis filmas pristatytas ir šiltai sutiktas Toronto ir Romos kino festivaliuose. Pastarajame „Piktosios indų deivės“ buvo apdovanotos publikos prizu. Tai bus vienintelis „Šeršėliafam“ filmas, sukurtas režisieriaus vyro.

 

Filme pasakojama sėkmingos mados fotografės Fridos istorija. Mergina pakviečia šešias geriausias savo drauges į Goa, kur visas apstulbina netikėtomis žiniomis. Frida išteka, tačiau neatskleidžia, kas jos išrinktasis. Atostogos virsta pašėlusiu mergvakariu.

 

Filmo pagrindas – stiprūs ir daugiamačiai charakteriai. Kiekviena mergina turi savo istoriją, įsitikinimus, problemas. Su – valdinga verslininkė ir mama, Nargis – politinė aktyvistė, Jo – karjeros Bolivude siekianti aktorė, Pami – nelaiminga namų šeimininkė, Mad – dainų autorė ir atlikėja, Lakšmi – Fridos namų pagalbininkė. Jos be galo skirtingos, tačiau moteris sieja draugystė bei įvairios problemos, daugiausia keliamos seksistinių Indijos visuomenėje vyraujančių nuostatų.

 

„Filmai nėra skirti pamokyti, jie turi pralinksminti ir įkvėpti, – prieš pasaulinę filmo premjerą Toronte teigė režisierius. – Jei žiūrovai pralinksmėja, juos lengviau įkvėpti. Kai žmonės yra įkvėpti, jie tampa atviri. O kai atsiveriame – išmokstame labai daug, net nesistengdami. Tad galiausiai žiūrovai turėtų suvokti, kokios bendražmogiškos problemos sieja juos su Indijos ir viso pasaulio moterimis.“

 

Režisierius neslėpė, kad noras sukurti filmą apie moteris sulaukė nuostabos ir net priešiškumo. Indijos pramogų industrijoje dominuoja herojai vyrai. Dalis finansuotojų nenorėjo prisidėti prie filmo, kuriame nevaidina nė vienas garsus aktorius vyras, kai kurie atvirai pareiškė, kad režisierius švaisto talentą ir laiką, kurdamas istorijas apie moteris.

 

„Piktosios indų deivės“ laužo moterų stereotipus, būdingus Indijos kinui. Po linksmu filmo paviršiumi slypi įvairiomis socialinėmis problemomis paženklintas Indijos visuomenės portretas. Prisiliečiama prie lyčių nelygybės, žiūrėjimo į moteris kaip į sekso objektą, seksualinių mažumų, prievartos, kastų skirtumų, prastai funkcionuojančios teisingumo sistemos, diskriminacijos dėl odos spalvos temų. Šiame filme dera komedijos elementai ir kur gilesnės temos.  

 

Filmo anonsą galite pažiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=feRWnYXe0X4 

 

„Piktosios indų deivės“
„Piktosios indų deivės“