7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 8 (1069), 2014-02-28
Kinas Trumpai
Salma Hayek
Salma Hayek

 

Europiečiai kurs filmus anglų kalba
Italų režisierius Matteo Garrone 2008 m. išgarsėjo Roberto Saviano knygos „Gomora“ ekranizacija. „Gomora“ buvo apdovanota Kanų Didžiuoju prizu ir Europos kino akademijos apdovanojimu geriausiam metų filmui. 2012 m. Kanuose rodytas jo naujausias filmas „Reality“ tokio atgarsio jau nesulaukė. Šį pavasarį Romoje Garrone filmuos savo pirmąjį filmą anglų kalba. Tai bus „Pasakų pasaka“ („The Tale of Tales“), kurioje pagrindinius vaidmenis kurs Vincent’as Casselis ir Salma Hayek. Šios istorinės fantazijos pagrindas – trys pasakos iš Giambattistos Basile’s knygos „Lo cunto de li cunti“.
 
Austrų režisierius Hansas Weingartneris, kuriam tarptautinę šlovę atnešė filmas „Edukatoriai“ (2004) apie tris jaunus maištininkus idealistus, pirmąjį filmą anglų kalba kurs pagal Larry Orbacho ir Vivien Orbach-Smith bestselerį „Soaring Underground“. Paremtoje tikrais faktais knygoje pasakojama apie žydą paauglį, kuris stengiasi išgyventi Antrojo pasaulinio karo metų Berlyne. Režisierius sako, kad šioje istorijoje jį sužavėjo tai, kad pagrindinis herojus yra ne auka, jis priešinasi nacių režimui, o pasipriešinimas ir maištas visad buvo pagrindinė Weingartnerio filmų tema.
 
Indų kino muziejus
Vasarį Mumbajuje atveria duris Nacionalinis indų kino muziejus. 6000 kvadratinių metrų ploto muziejus suteiks lankytojams galimybę pasinerti į indų kino istoriją, pradedant nebyliuoju ir baigiant šiuolaikiniu kinu. Dalis muziejaus ekspozicijos bus skirta regioniniam kinui – tai ir galimybė pamatyti visos šalies kino kūrėjų filmus. Pastaraisiais metais regionų kinas sulaukia vis daugiau dėmesio ir kasmetiniuose nacionaliniuose kino apdovanojimuose. Ambicingą kino muziejaus projektą iš dalies finansavo ir Bolivudu vadinamos didžiosios Mumbajaus kino studijos.
 
Stevenas Spielbergas perkels į ekraną Daltono Trumbo scenarijų
Stevenas Spielbergas perpirko prieš 50 metų parašytą garsaus Holivudo scenaristo Daltono Trumbo scenarijų „Montesuma“, pasakojantį apie tai, kaip ispanų konkistadorai XVI a. užkariavo actekų imperiją, ir žada kurti pagal jį filmą. Pagrindinį Hernáno Cortéso vaidmenį Spielbergas rengiasi patikėti Javierui Bardemui.
 
Trumbo scenarijų parašė 1960 m., iškart po to, kai didžiulės sėkmės sulaukė kitas filmas pagal jo scenarijų – Stanley Kubricko „Spartakas“. Pagrindinis vaidmuo buvo skirtas „Spartake“ vaidinusiam Kirkui Douglasui. Sušiuolaikinti Trumbo kūrinį Spielbergui padės Steve’as Zaillianas, rašęs ir filmo „Šindlerio sąrašas“ scenarijų.
 
Daltonas Trumbo – viena svarbiausių klasikinio Holivudo figūrų. Kelių „Oskarų“ savininkas, Šaltojo karo metais jis buvo apkaltintas simpatizavęs komunistams, pateko į senatoriaus McCarthy „juodąjį sąrašą“, buvo nuteistas kalėti. Biografinį filmą apie Trumbo pagal 1977 m. pasirodžiusią Brice’o Cooko knygą šiemet rengiasi kurti Jay’us Roachas. Scenaristą jame vaidins Bryanas Cranstonas. Kada Spielbergas pradės „Montesumą“, dar neaišku.
 
Madsas Mikkelsenas vaidins argentiniečių režisieriaus filme
NBC serialo „Hanibalas“, kurio antrasis sezonas JAV prasidės vasario 28 d., ir „Oskarui“ nominuoto Thomaso Winterbergo filmo „Medžioklė“ žvaigždė, danų aktorius Madsas Mikkelsenas vaidins argentiniečių režisieriaus Diego Rafecaso filme „First Law“. Jo partneriais bus Armandas Assante ir Adriana Barraza („Babelis“). Filmo herojai – du labai skirtingi broliai. Vienas jų – korumpuotas verslininkas, kitas – šamanas.
 
Serialas apie Laurence’ą Olivier ir Vivien Leigh
Keturių valandų trukmės televizijos serialą apie legendinę aktorių porą Laurence’ą Olivier ir Vivien Leigh „The Oliviers“ prodiusuos Olivier sūnus Tarquinas. Britų nacionalinėmis vertybėmis vadinti, „Oskarais“ apdovanoti aktoriai buvo pora 1940–1960 metais. Tada buvo sukurti ir garsiausi jų filmai: 1939 m. Leigh suvaidino Skarlet O’Harą „Vėjo nublokštų“ ekranizacijoje, 1940 m. Olivier nusifilmavo pirmajame JAV kurtame Alfredo Hitchcocko filme „Rebeka“, vaidino Williamo Shakespeare’o tragedijų ekranizacijose. Olivier ir Leight buvo žiūrovų numylėtiniai, todėl jų meilės aistra, pavydo dramos ir nepagydoma Leigh liga dažnai atsidurdavo žiniasklaidos dėmesio centre.
 
Parengė Ž. P.

 

Salma Hayek
Salma Hayek
Javier Bardem
Javier Bardem
Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen
Laurence Olivier
Laurence Olivier
Vivien Leigh
Vivien Leigh