7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Nr. 2 (1016), 2013-01-11
Kinas Trumpai
„Argo“
„Argo“

 „Auksinių gaublių“ staigmenos

Beno Afflecko „Argo“ netikėtai tapo geriausiu 2012-ųjų filmu. Tokį sprendimą sekmadienio naktį paskelbė 93 užsienio žurnalistai, akredituoti Holivude ir priklausantys užsienio spaudos asociacijai. Šiemet 70 kartą „Auksinius gaublius“ teikę žurnalistai Afflecką paskelbė ir geriausiu metų režisieriumi. „Argo“ pasakoja apie 1979 m. CŽV įvykdytą operaciją, kai slapta iš islamistų užimtos JAV ambasados Teherane buvo evakuoti šeši jos darbuotojai. (Deja, „Argo“ iki šiol nepavyko aptikti tarp numatomų Lietuvoje rodyti filmų.)
 
Gausiai „Oskarams“ nominuotam Steveno Spielbergo biografiniam filmui „Linkolnas“ atiteko tik vienas „Auksinis gaublys“. Už geriausią dramatinį vaidmenį jis įteiktas Danieliui Day-Lewisui, kuris ir suvaidino JAV prezidentą. Už geriausią dramatinį moters vaidmenį „Auksiniu gaubliu“ apdovanota Jessica Chastain, suvaidinusi Kathryn Bigelow filme „Taikinys Nr. 1“ apie teroristo Osamos Bin Ladeno gaudynes.
 
Geriausiu miuziklu tapo „Vargdieniai“, Žaną Valžaną filme suvaidinęs Hugh Jackmanas apdovanotas už vaidmenį miuzikle, toks pat „Auksinis gaublys“ atiteko ir Anne Hathaway už jos suvaidintą Fantiną. Už geriausią scenarijų apdovanotas Quentinas Tarantino, jo filme „Ištrūkęs Džango“ vaidinęs Christophas Waltzas tapo geriausiu antrojo plano aktoriumi. Už geriausią antro plano moters vaidmenį „Auksiniu gaubliu“ apdovanota Jennifer Lawrence („Optimisto istorija“). Geriausiu užsienio filmu tapo Michaelio Haneke’s „Meilė“. Cecilo De Mille’o prizas už kūrybos nuopelnus įteiktas aktorei ir režisierei Jodi Foster.
 
„Oskaro“ nominacijos
Šiemet „Oskaro“ nominacijos paskelbtos daug anksčiau nei įprasta, matyt, norėta aplenkti „Auksinių gaublių“ ceremoniją, kuri dažnai pavadinama „Oskarų“ barometru. Į geriausio filmo „Oskarą“ šiemet pretenduoja devyni filmai: Michaelio Haneke’s „Meilė“, Quentino Tarantino „Ištrūkęs Džango“, Beno Afflecko „Argo“, Kathryn Bigelow „Taikinys Nr. 1“, net vienuolikos nominacijų sulaukęs Ango Lee „Pi gyvenimas“, Davido O. Russello „Optimisto istorija“, Benho Zeitlino „Pabaisos iš laukinių Pietų“, Tomo Hooperio „Vargdieniai“ ir Steveno Spielbergo politinė drama apie šešioliktąjį JAV prezidentą „Linkolnas“, jai atiteko net 12 nominacijų.

Geriausio režisieriaus „Oskarui“ nominuoti: Angas Lee („Pi gyvenimas“), Stevenas Spielbergas („Linkolnas“), Michaelis Haneke („Meilė“), Davidas O. Russellas („Optimisto istorija“), Benhas Zeitlinas („Pabaisos iš laukinių Pietų“).
Į „Oskarą“ už geriausią moters vaidmenį pretenduoja Emmanuelle Riva („Meilė“), kuriai sukako 85-eri, ir devynerių metų Quvenzhané Wallis, suvaidinusi filme „Pabaisos iš laukinių Pietų“, taip pat nominuotos Naomi Watts („Pragaras rojuje“), Jessica Chastain („Taikinys Nr. 1“), Jennifer Lawrence („Optimisto istorija“).

„Oskarui“ už geriausią vyro vaidmenį nominuoti: Joaquinas Phoenixas („Meistras“), Denzelas Washingtonas („Skrydis“), Danielis Day-Lewisas („Linkolnas“), Hugh Jackmanas („Vargdieniai“) ir Bradley Cooperis („Optimisto istorija).
Į geriausio užsienio filmo „Oskarą“ pretenduoja: Michaelio Haneke’s „Meilė“, dano Nikolajaus Arcelio „Karališkas romanas“, kanadiečio Kino Nguyeno „Karo ragana“, Pablo Larraino „Ne“ (Čilė) ir norvego Pablo Bergerio „Kon-Tiki“.  
2013-ųjų „Oskarų“ laureatai paaiškės vasario 24 dieną.
 
Jeanne Moreau: estė Paryžiuje ir kunigaikštienė Varšuvoje
Estų režisierius Ilmaras Raagas išgarsėjo filmu „Klasė“ (2007) apie patyčias mokykloje. Naujųjų išvakarėse Prancūzijos ekranuose pasirodė jo filmas „Estė Paryžiuje“ („Une Estonienne à Paris“). Filmas pasakoja apie dvi vienišas moteris. Penkiasdešimtmetė estė Ana ką tik palaidojo motiną ir jaučiasi vieniša savo kaime. Ana neteko darbo, vaikai gyvena didmiestyje. Sulaukusi pasiūlymo dirbti Prancūzijoje, Ana netrukus atsiduria didžiuliame Fridos bute Paryžiuje. Šios dvi moterys neturi nieko bendra, išskyrus vienatvę ir meilę Paryžiui. Ana – paprasta moteris, prisirišusi prie tradicijų, Frida – rafinuota ir nepriklausoma. Frida turėjo daug meilužių ir malonumų, ji nutraukė bet kokius ryšius su savo gimtine ir atsisako kalbėti estiškai.

Filmo recenzentai tvirtina, kad filmas laikosi ant nuostabių aktorių pečių. Pagrindinius vaidmenis sukūrė estų aktorė Laine Mägi („Klasė“, „Rudens puota“, „Georgas“) ir prancūzų Naujosios bangos mūza – aštuoniasdešimt ketverių Jeanne Moreau, nusifilmavusi pusšimtyje filmų, tarp jų – François Truffaut, Louis Malle’io, Orsono Welleso. Šių metų kovą Moreau pradės filmuotis Josepho Morderio filme „Varšuvos kunigaikštienė“. Jos herojė bus nacių konclageriuose išgyvenusi moteris, kuri pasakoja anūkui apie savo ilgai ir giliai slėptas traumas.
 
„Pernelyg gėjiškas“ filmas nepateks į kino teatrus
Steveno Soderbergho filmas „Behind the Candelabra“, kuriame homoseksualią porą vaidina Mattas Damonas ir Michaelas Douglasas, Holivudui pasirodė „pernelyg gėjiškas“, todėl nepateks į kino teatrus. Režisierius sako, kad nė viena studija nepanoro įsigyti filmo. Greičiausiai jį parodys HBO televizija. Filme pasakojama amerikiečių estrados artisto Liberace’o ir jo ryšio su Scottu Thorsonu istorija. Liberace’as buvo homoseksualų ikona ir vienas geriausiai apmokamų Las Vegaso artistų.
 
Parengė Ž. P.

 

„Argo“
„Argo“
„Linkolnas“
„Linkolnas“
„Estė Paryžiuje“
„Estė Paryžiuje“
„Behind the Candelabra“
„Behind the Candelabra“