7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Juozo Budraičio fotografijų paroda

 

Pagal rengėjų inf.
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Kinas Anonsai
Juozas Budraitis. Regimanto Adomaičio portretas. Fotografijų paroda „Mano kinas. 1970 – 1990“
Juozas Budraitis. Regimanto Adomaičio portretas. Fotografijų paroda „Mano kinas. 1970 – 1990“

Šį trečiadienį Vilniaus „Prospekto“ fotografijos galerijoje atidaryta Juozo Budraičio fotografijų paroda „Mano kinas. 1970–1990“ .
 

Juozas Budraitis gimė 1940 m. Lipinuose, Kelmės rajone. Nuo 1989 m. yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, nuo 1997 m. – Garbės narys. 1973 m. baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą, 1981 m. – aukštuosius kino režisūros kursus Maskvoje. Budraitis filmuojasi nuo 1961 m., sukūrė vaidmenų Lietuvos ir užsienio šalių filmuose. 1979–1989 m. buvo Kauno dramos teatro aktorius. Nuo 1995 m. ne vieną dešimtmetį buvo Lietuvos ambasados Rusijos Federacijoje kultūros atašė. Budraitis surengė individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje.
 
Rūta Oginskaitė rašo: „Atėjus į fotoparodą, kurioje užfiksuoti garsūs kino menininkai, sunku patikėti, kad šių nuotraukų autorius neturėjo jokių fotokūrėjo pretenzijų ir įamžino matytus žmones tik sau. Savo malonumui ir atminimui.
Šitaip fotografuoja Juozas Budraitis (g. 1940) – aktorius, diplomatas, nesiryžtantis net pretenduoti į fotografo vardą, nors su fotoaparatu dirba, žaidžia, kuria nuo paauglystės. Tai, ką jis fotografavo bręsdamas Švėkšnoje ar studijuodamas teisę Vilniuje, vėliau tarnaudamas kariuomenėje, kol kas yra tik jo paslaptis, supakuota dėžėse. Tačiau kai teisės studentą kino režisieriai vienas po kito ėmė kviesti filmuotis, jo fotoaparatas atsisuko į filmavimo aikštelėse dirbusius žmones. Taip Juozo Budraičio fotoarchyve ėmė kauptis režisierių, aktorių, dailininkų, operatorių ir nematomų kino žmonių portretai. Nedidelė dalis jų pastaraisiais metais autoriaus atrinkta į parodą „Mano kinas. 1970–1990“. Ją jau galima pavadinti keliaujančia, nes Juozo Budraičio fotografijų parodos buvo surengtos Maskvoje, Sankt Peterburge, Nižnij Novgorode, Palangoje.
 
Laiką, kai kūrė Vytautas Žalakevičius, Raimondas Vabalas, Robertas Verba, Marijonas Giedrys, Arūnas Žebriūnas, Almantas Grikevičius, Algirdas Araminas, šiandien prisimename kaip lietuvių kino aukso amžių. Juozo Budraičio nuotraukose – gražiausi to amžiaus atšvaitai. Tuo laiku kino ekranuose švietė Eugenija Pleškytė, Rūta Staliliūnaitė, Eugenija Bajorytė, Vaiva Mainelytė, Eglė Gabrėnaitė, Bronius Babkauskas, Algimantas Masiulis, Regimantas Adomaitis, Laimonas Noreika, Donatas Banionis ir, be abejo, juos fotografavęs Juozas Budraitis. Iš aktoriaus filmavimųsi Rusijos, Estijos, kitose kino aikštelėse – Marina Nejolova, Irina Mirošničenko, Inokentijus Smoktunovskis, Rodionas Nachapetovas, Aleksejus Petrenka, Jevgenijus Leonovas, Lembitas Ulfsakas.
 
Štai jie – susikaupę eiti į kadrą, atsipalaidavę po įtempto darbo. Laimingi, pervargę, įsimylėję ir mylimi. Juozas Budraitis pasakoja niekada neieškojęs įdomesnio rakurso, net nežiūrėdavęs pro fotoaparato „akį“, tik prašydavęs, kad fotografuojamieji pasižiūrėtų į jį.
 
Dabar jie atsigręžia iš savo jaunystės. Kai kurie – iš kitų pasaulių.“
 
Paroda veiks iki 2013 m. sausio 12 d.

 

Juozas Budraitis. Regimanto Adomaičio portretas. Fotografijų paroda „Mano kinas. 1970 – 1990“
Juozas Budraitis. Regimanto Adomaičio portretas. Fotografijų paroda „Mano kinas. 1970 – 1990“