7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kęstučio Grigaliūno paroda „Rainiai. Miškas. Vienos nakties istorija“

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1508), 2024-04-19
Fotografija Anonsai

Antano Mončio meno muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) balandžio 10 d. atidaroma Kęstučio Grigaliūno paroda „Rainiai. Miškas. Vienos nakties istorija“. Paroda veiks 2024-04-10 – 2024-05-10

Kūrinių cikle „Vienos nakties istorija“ siekiama per medijuotą istorinę atmintį apmąstyti kriminalinius sovietinio režimo nusikaltimus.

Šio projekto pagrindą sudaro Lietuvos ypatingojo archyvo baudžiamosiose bylose rasta dokumentinė medžiaga apie 75 Rainių miške 1941 m. birželio naktį iš 23 d. į 24 d. sovietų NKVD kankintus ir žiauriai nužudytus žmones.

Šiuo metu vykstančio karo Ukrainoje kontekste, darbų ciklas „Vienos nakties istorija“ aktualizuoja klausimą, kuo dabartis skiriasi nuo praeities. Atsakymo menininkas Kęstutis Grigaliūnas ieško Lietuvos ypatingajame archyve tyrinėdamas išlikusią vizualinę dokumentinę medžiagą ir verbalinį kultūrinį palikimą.

Pasak prancūzų istoriko Piero Nora, medijų amžiuje visuomenės aktyvioji atmintis nuolat gromuliuoja dabarties įvykius, kurių fone praeitis praranda prasmę ir išdyla.

Šis kūrinių ciklas ir instaliacija siekia kurti atminties vietas – memorialinėms vietoms alternatyvias erdves, kurios ištraukia praeitį iš konkretaus istorinio laiko ir skatina aktyvų žiūrovo dialogą su praeitimi. Šiuo projektu siekiama kelti klausimus ir kviesti žiūrovus susimąstyti apie blogio šaknis visuomenėje, žmogaus patirtis, bejėgiškumą, antihumanizmo absurdiškumą.

Gyvos atminties nyksmas medijų kultūroje skatina ne tik išsaugoti paveldo objektus, bet ir steigti panašias atminties vietas, kurios gebėtų stabdyti laiką, blokuoti užmarštį, atkurti įvykius, įamžinti praeitį, materialų pavidalą suteikti nematerialiems reiškiniams. Perkelta į meninę erdvę archyvinė dokumentika jungia praeitį ir dabartį, istorinį ženklą ir šiuolaikinį žvilgsnį, pasąmonę ir sąmonę.

Meninis projektas „Vienos nakties istorija“ pasakoja istoriją, į kurią galima žvelgti skirtingais kampais, ją galima skaityti be galo. Tai istorija apie karo absurdą, žiaurumus ir neteisybes, kurie niekada nesibaigia. Šie fenomenai reiškiasi ne tik mūšio lauke, bet ir tarp visuomenių grupių, šiuolaikinėje žiniasklaidoje, šeimoje, reklamoje, internetinėse bendruomenėse…

 

Parodą remia Palangos miesto savivaldybė.

Žymos:
Rengėjų inf.,