7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerijoje „Meno niša“ – 10-oji jubiliejinė emalio meno bienalė

„Meno nišos“ inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Dailė Anonsai
Emalio meno bienalės paroda 2022 metais. A. Vasilenko nuotr.
Emalio meno bienalės paroda 2022 metais. A. Vasilenko nuotr.

Balandžio 25 dieną, 18 val., Vilniaus miesto galerija „Meno niša“ kviečia visus į jubiliejinės, 10-osios tarptautinės Vilniaus emalio meno bienalės „Vilnius 2024“ atidarymo šventę. Parodoje savo darbus pristatys daugiau nei 30 kviestinių autorių iš Japonijos, Estijos, Venesuelos, Prancūzijos, Izraelio, Latvijos, Lietuvos ir Sakartvelo.

 

Vilniaus emalio meno bienalė – kas dvejus metus vykstantis ir vienintelis profesionaliajam emalio menui skirtas renginys Baltijos šalyse. Bienalės kuratorės – jos steigėja juvelyrė Marytė Dominaitė, sukaupusi didžiulės patirties emalio meno srityje, ir dr. Jurgita Ludavičienė – kuratorė, menotyrininkė, daugiau nei 20 metų rašanti apie šiuolaikinę juvelyriką.

 

„Prasidėjusi 2005 metais, bienalė pavertė Vilnių ryškiu emalio meno centru, atpažįstamu ir žinomu tarp Rytų ir Vakarų Europos sostinių, emalio meno profesionalų ir gerbėjų. Džiaugiamės, kad šiemet jau dešimtą kartą vykstanti tarptautinė emalio meno bienalė garsina Vilniaus ir prieš 529 metus įkurto Vilniaus miesto Auksakalių cecho vardą“, – teigė bienalės steigėja ir viena iš kuratorių, dailininkė M. Dominaitė.

 

Pagrindinė jubiliejinės emalio meno bienalės tema – „Šedevras“. Į parodą pakviesti emalio technika kuriantys menininkai profesionalai, dalyvavę ankstesnėse bienalėse ir kurių darbai buvo tarptautinių vertinimo komisijų nominuoti prizais ar padėkomis. Parodoje dalyvaus 38 autoriai iš Japonijos, Estijos, Venesuelos, Prancūzijos, Latvijos, Izraelio, Lietuvos ir Sakartvelo, kurie pristatys daugiau nei 60 įvairiomis emaliavimo technikomis atliktų kūrinių.

 

Pasak vienos iš bienalės kuratorių, menotyrininkės dr. J. Ludavičienės, emalio menas yra išskirtinis žanras, kuriame atlikimo tradicija suskamba šiuolaikiškai, novatoriškai ar konceptualiai. Toks buvo reikalavimas atrenkant kūrinius ankstesnėms emalio meno bienalėms, o tuo labiau tai aktualu jubiliejinei parodai.

 

„X tarptautinėje emalio bienalėje žiūrovai galės pamatyti įvairius emalio naudojimo būdus: subtilų pertvarinį emalį, įžūlų pramoninį emalį, palyginti įvairių šalių menininkų kūrybos manierą ir pažiūrėti, kokie gi yra jų sukurti „šedevrai“. Čia emalis derinamas su gintaru, brangiaisiais akmenimis, su sidabru ar lakštiniu auksu. Jis persikelia ant varinių indų ir knygų viršelių, netikėtai tampa tapybos darbu ar erdvine skulptūra, akina spalvomis ir vilioja technikos subtilumu“, – teigė J. Ludavičienė.

 

Lankytojų parodoje lauks ir emalio instaliacija, sukurta Vilniaus 700-ojo gimtadienio proga, – „Kunigaikščio Gedimino apsiaustas“. Projekte dalyvavo trys šimtai , nepriklausomai nuo amžiaus ir išsilavinimo, vilniečių bei sostinės svečių nuo šešerių iki aštuoniasdešimt šešerių metų amžiaus, kurie iš 700 originalių emaliu dengtų vario plokštelių sukūrė kolektyvinį kūrinį Vilniaus miesto motyvų ir simbolių interpretacijomis, sujungiamomis į vieną didelį „Kunigaikščio Gedimino apsiaustą“, skirtą Vilniaus miesto gimtadieniui. Kūrinys įgyvendintas bendradarbiaujant su Tomo Zano biblioteka, Justino Vienožinskio dailės mokykla, Vilniaus krašto skautų „Skaisčio“ tuntu, Vinco Grybo memorialiniu muziejumi, su Vilniaus miesto savivaldybės socialinės globos namais „Vilniaus Lakštingalos namai“ ir kt.

 

 

Tarptautinė Vilniaus emalio meno bienalė „Vilnius 2024“ galerijoje „Meno niša“ veiks iki gegužės 18 dienos. Vėliau, liepą, tarptautinės emalio meno bienalės „Vilnius 2024“ kolekcija bus pristatyta Taline, Estijoje, rugpjūtį – Siguldos kultūros centre Latvijoje, o rugsėjį – Panevėžio miesto dailės galerijoje.

 

Bienalės organizatoriai:

Vilniaus miesto galerija „Meno niša“, „Auksakalių gildija“.

Rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

Projektas vykdomas pagal Vilniaus miesto savivaldybės „Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių“ programą.

Emalio meno bienalės paroda 2022 metais. A. Vasilenko nuotr.
Emalio meno bienalės paroda 2022 metais. A. Vasilenko nuotr.