7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Živilės Steniukynaitės-Fornari paroda „Susilieja“

„Artifex“ inf.
Nr. 9 (1501), 2024-03-01
Dailė Anonsai
Živilės Steniukynaitės-Fornari paroda „Susilieja“
Živilės Steniukynaitės-Fornari paroda „Susilieja“

Parodoje „Susilieja“ menininkė Živilė pristato savo tradicinės Indiškos tekstilės marginimo technikos (block printing) interpretaciją. Ši senovinė ir kultūriškai svarbi vizualinė kalba yra parodos pagrindas, kviečiantis žiūrovą pasinerti ir prisiliesti prie šio unikalaus, archajiško tekstilės marginimo būdo per menininkės prizmę.

Živilė, su Lietuvos kultūros ministerijos mobilumo stipendijos pagalba, turėjo galimybę keliauti į Indiją. Ten ji savo rankomis įvaldė tekstilės štampavimą naudojant rankomis išskabtuotus medinius blokelius, bei dirbdama su šio amato ekspertais „Wabisabi project“ studijoje sukūrė medvilninių drobių ciklą „Susilieja“. Jos darbuose siekiama sujungti dvi kultūras, pasaulius, sluoksniuojant įvairius raštus, kurie yra įkvėpti tradicinių tekstilės audimo motyvų.

Apskritimas, kaip pasikartojantis motyvas, yra svarbus elementas jos kūriniuose, simbolizuojantis cikliškumą ir grįžtamumą. Tai tarsi perteikia skirtingų pasaulių realybes, kurios gali tapti vieniu akimirksniu. Menininkė parodą pateikia kaip poetišką pabėgimą nuo postindustrinės, greitos realybės. Čia monotoniškas blokelių štampavimas sukuria drobes, kurios pilnos prisilietimo, žmogiškos paklaidos, medžiagiškumo.

Visi darbai yra dažyti naudojant tik natūralius dažus, tokius kaip raudonės šaknis, indigo pigmentas, ciberžolė ir geležies rūdis. Tekstilės dažymas augalais ne tik yra svarbi menininkės praktikos dalis, bet ir reprezentuoja gilias Indijos spalvų tradicijas. Deja, tekstilės dažymas augalais Indijoje tampa labai retu reiškiniu.

Parodoje, be mediniais blokeliais margintų drobių, galėsite pamatyti nuotraukas ir vaizdo įrašus iš Bragu miestelio Indijoje, kur gyvena chhipa (ang. „block printers“- tekstiles margintojai, kurie naudoja tik medinius blokelius raštams išgauti) bendruomenė. Živilė siekia perteikti šios įspūdingos vietos atmosferą, amato grožį, kompleksiškumą, sunkų darbą ir žmogų už kiekvieno margintos medžiagos metro. Ji kviečia žiūrovą sustoti ir pažvelgti į šią techniką, kuri, dėl besikeičiančios visuomenės, mados tendencijų ir industrinės raidos, nuolat kinta, evoliucionuoja ir susiduria su neužtikrinta ateitimi.

Živilė Steniukynaitė-Fornari (g. 1991), pasitelkdama audinius, ieško sąsajos tarp praeities ir ateities, komunikuoja tvarumo idėjas, gvildena asmenines patirtis, bei globalius šiuolaikinius socialinius iššūkius. Menininkė baigė dailės bakalauro studijas Koventrio universitete (JK) 2015 metais, kur tyrinėjo įvairias skulptūrines technikas. Jos kūrybiniai horizontai išsiplėtė kitose tarptautinėse studijose Italijoje ir Indonezijoje. Po batikos (tekstilės marginimas naudojant vašką) studijų Indonezijoje įvyko kūrybinis lūžis, nukreipiantis menininkę į tekstilės tyrinėjimus ir eksperimentavimą su natūraliais tekstilės dažymo metodais bei biodegraduojančiomis medžiagomis. Dar studijų metais Živilė laimėjo Koventrio Piešimo prizą, buvo nominuota Jane Sutton meno premijai ir dalyvavo įvairiose parodose. 2023 metais ji gavo Alytaus Jaunojo Menininko stipendiją, kuri suteikė galimybę sukurti savo pirmąją solo parodą „Nenutrūkstantis ryšys“ Alytaus Kultūros centre. Taip pat 2023 metais Živilė dalyvavo Andoros bienalėje, grupinėje parodoje Lanjaron, Ispanijoje, ir mokėsi tradicinės tekstilės marginimo technikos „Block printing“ Indijoje, naudodamasi Lietuvos Kultūros Tarybos mobilumo stipendija.

Parodos atidarymas vyks kovo 5 d. (antradienį) 18.30 val. VDA galerijoje Artifex (Gaono g. 1, Vilnius). Paroda veiks 2024 03 05 – 03 22.

Živilės Steniukynaitės-Fornari paroda „Susilieja“
Živilės Steniukynaitės-Fornari paroda „Susilieja“