7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Urtės Jasenkos „Vieno paveikslo istorija“

NMKČDM inf.
Nr. 7 (1499), 2024-02-16
Dailė Anonsai
Urtė Jasenka, „Vieno paveikslo istorija“
Urtė Jasenka, „Vieno paveikslo istorija“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje, Vydūno al. 2, Kaune, vasario 22 d., ketvirtadienį, 17.30 val. kviečiame į Urtės Jasenkos grafikos miniatiūrų parodos „Vieno paveikslo istorija“ atidarymą.

Dailininkės Urtės Jasenkos vieno paveikslo paroda, sudėliota iš daugybės mažų paveikslėlių – miniatiūrų, pasakoja apie kitokį pilnatvės būvį. Būvį, kuris yra orientuotas visgi ne į tikslą, bet į procesą jo siekiant, užklupusias patirtis, mintis bei jausmus. Taip pat menininkė analizuoja žmogaus vertę, kurią lemia ne skaičiais, pasiekimais reiškiami dalykai, bet tai, kiek jis pats yra patenkintas savimi, kiek ir kaip nuoširdžiai mėgavosi, išjautė jam skirtą laiką, darbus, patirtis, ar buvo įkvėptas, kaip drąsiai ir su meile žengė gyvenimo žingsnius bei kokia ugnimi degė jo širdis.

Miniatiūrose juntamas žmogaus pirmų dienų žaismingumas, jaunystės lengvumas ir laikui bėgant augantis, pilnėjantis, laiko ir patirčių lenkiamas žmogaus „svoris“ – senatvė, kuri apgaubia ir palydi į paskutinį tašką – mirtį. Paveikslo fragmentuose metaforiškai vaizduojamas žmogaus kopimo į kalną motyvas. Autorė kviečia paveikslą skaityti lyg knygą, jį stebėti tarsi nebylų kino filmą ir sekti kelionę nuo pradžios iki pat galo, ieškoti vis skirtingų įkopimo į viršūnę tikslų, baigčių ir prasmių. Menininkės rankų ir laiko nugludintos miniatiūros kuria netikėtą, gyvą reljefą, kuris su kiekviena paveikslo gyvenimo diena po truputį kinta. Piešiniai riečiasi, popierius keičia struktūrą, o medinis rėmas skilinėja – sensta. Kiekvienas šioje kelionėje išgyventas smūgis ar švelnus žiūrovo žvilgsnis drauge kuria šią unikalią „Vieno paveikslo istoriją“.

 

Urtė Jasenka (g.1993) yra jaunosios kartos menininkė, mokėsi Nacionalinėje M.K. Čiurlionio menų mokykloje, dailės skyriuje, vėliau studijavo ir 2014 m. Norvegijoje baigė „Manger folkehøgskule“ muzikos, vokalo specialybę. Nuo 2009 m. U. Jasenka aktyviai kuria ir organizuoja kolektyvines bei personalines parodas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje (Norvegija, Vokietija, Italija). Taip pat veda edukacinius užsiėmimus, inicijuoja įvairius kūrybinius projektus bei renginius. 2023 m. menininkei oficialiai suteiktas Meno kūrėjo statusas. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

 

Paroda veikia: 2024 02 22 – 03 16

 

Žymos:
NMKČDM inf.,
Urtė Jasenka, „Vieno paveikslo istorija“
Urtė Jasenka, „Vieno paveikslo istorija“