7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vygando Šimbelio (Das Vegas) paroda „Bit Value“

(AV17) galerijos inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Dailė Anonsai
Vygandas Šimbelis (Das Vegas), „Metaphone“ parodos fragmentas. 2012 m.
Vygandas Šimbelis (Das Vegas), „Metaphone“ parodos fragmentas. 2012 m.

Vasario 1 d. 18 val. galerijoje (AV17) bus atidaroma Vygando Šimbelio (Das Vegas) personalinė paroda „Bit Value“.

Vygandas Šimbelis yra Lietuvoje ir Švedijoje kuriantis šiuolaikinio meno kūrėjas, pasaulyje žinomas Das Vegas vardu. Šio menininko kūryboje itin aktualios dvi tyrimų temos – meno rinkos ir ekonomikos procesai bei žmogaus ir mašinos santykis šiandieninėje visuomenėje. Savo darbams rinkdamasis meninius, mokslinius ir technologinius resursus, Das Vegas atskleidžia šiandieninei visuomenei aktualius kontekstus, kaip ryšiai tarp skaitmeninio ir fizinio pasaulio. Menininkas nuolatos eksperimentuoja ieškodamas naujų eksponavimo sprendimų bei erdvių: nuo internetinių svetainių bei mobiliųjų programėlių iki skaitmeninių žetonų ir mokesčių sistemos.

Personalinėje parodoje „Bit Value“ Vygandas Šimbelis analizuoja meno rinkos procesų ir kūrinio piniginės vertės problematiką. Susitelkdamas į ekonominį aspektą, Das Vegas sąmoningai atsisako įprastinių meno vertinimo principų ir taikliai provokuodamas kūriniuose vaizduoja jų pačių monetarinę išraišką. Universalus ir amžinas meno vertės klausimas šiandien įgauna naujus niuansus, keičiančius ir tai, kaip įkainojamas kūrinys. Spartus technologinis tobulėjimas, virtualus pasaulis, dirbtinis intelektas, NFTs ir t.t. neišvengiamai daro įtaką tiek estetinei formai, tiek ir piniginei vertei. O atsiradus plačiai galimybei darbui naudoti AI, kyla klausimų ne tik apie menininko vaidmenį, bet ir apie algoritmų sugeneruoto kūrinio kainą. Skaičiai ir skaitmeninė dimensija tampa pagrindine parodos kūrinių jungtimi, kuria analizuojamas šis žmogaus ir mašinos santykis. Pasitelkdamas skaitinę abstrakciją ir šiuolaikinio pasaulio informacines priemones: mažiausią informacijos elementą – bitą, menininkas gilinasi į skaitmeninę kūrinių nuosavybę, meno ekonomiką ir įtaką kūrinio vizualinei estetikai. Parodoje „Bit Value“ žiūrovas yra skatinamas atkoduoti šias problemas ir įsigilinti į jų reikšmę meno rinkos dalyviams.

Vygandas Šimbelis (Das Vegas) – šiuolaikinio meno kūrėjas, baigęs Vilniaus dailės akademiją, vėliau įgijo daktaro laipsnį Karališkajame technologijų institute Stokholme, kuriame taip pat dėstė ir vykdė mokslinius bei meninius tyrimus. Menininko darbai buvo eksponuojami įvairiose tarptautinėse parodose, bienalėse bei meno festivaliuose San Paule, Niujorke, Dubajuje, Stokholme, Bergene, Barselonoje ir kt.

Vygando Šimbelio (Das Vegas) parodą „Bit Value“ bus galima aplankyti galerijoje (AV17), Totorių g. 5 iki kovo 7 d.

 

Vygandas Šimbelis (Das Vegas), „Metaphone“ parodos fragmentas. 2012 m.
Vygandas Šimbelis (Das Vegas), „Metaphone“ parodos fragmentas. 2012 m.