7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujos parodos Vilniaus rotušėje

Patricija Poderytė
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Dailė Anonsai
Vilma Bader, „Mr. Eternity“
Vilma Bader, „Mr. Eternity“

Sausio 30 d. Vilniaus rotušėje atsidaro dvi naujos parodos:

 

17 val. – Vilmos Bader „Pasakojimai iš Šiaurės ir Pietų“ (tekstilė)

 

Parodoje pristatomi kūriniai – tai rankomis siuvinėta tekstilė, unikali vis labiau mechanizuotame ir automatizuotame pasaulyje. Šioje parodoje autorės  dėmesio centre – Islandija ir Australija. Menininkė  tyrinėja vietos istorijas, ritualus, atgaivina prisiminimus ir liudijimus, kurie leidžia susipažinti su dviem skirtingomis kultūromis, o tai savo ruožtu atskleidžia vietos bendruomenių, kultūros paveldo ir kitas šiuolaikines problemas.

 

Vilma Bader – australų menininkė, kilusi iš Mauricijaus, gyvenanti ir kurianti Gadigalio ir Muru-Ora-Dial žemėje. 2009 m. autorė baigė vizualiųjų menų magistro studijas, 2013 m. – filosofijos (vizualiųjų menų) doktorantūros studijas Sidnėjaus menų koledže, Sidnėjaus universitete, gavo Australijos po-diplominių studijų (APA) stipendiją.

 

Vilma sako: „Mano darbuose nuolat kartojasi tema, kaip aš matau ir suprantu savo vietą pasaulyje. Man patinka egalitarinis siuvinėjimo rankomis metodas, jo sąsajos su buitimi bei intymumu. Į tekstilę žiūriu kaip į „minkštą“ mediją, kurios pagalba sprendžiamos „sunkios“ problemos.

 

18 val. – Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio paroda „Vilnius migloje“ (fotografija)

Virgilijus Usinavičius-Augulis – autorius, išbandęs labai skirtingas fotografijos sritis. Fotografas nuosekliai įamžino Sąjūdžio laikų įvykius, Lietuvai atgavus nepriklausomybę bendradarbiavo su užsienio spaudos agentūromis, vėliau užsiėmė reklamine fotografija. Pastaruoju metu autorius grįžo prie analoginės technologijos ir ėmė kurti meninę fotografiją. Kaip tik šio kūrybos etapo darbai ir pristatomi parodoje „Vilnius migloje“ miesto rotušėje.

Paties autoriaus žodžiais tariant, šie darbai gimsta „fotografuojant sau, jaučiant malonumą ir nesistengiant kam nors įtikti, nesijaudinant – pavyks ar ne“. Taip sukurti atvaizdai suteikia žiūrovui minties laisvę ir estetinį malonumą, išlaisvina nuo kasdienio vaizdų vartojimo greito ritmo ir pragmatiškų tikslų. Tai iš begalinio šiandienos vaizdų srauto ir išskiria meninę fotografiją, kuri, pasak V. Usinavičiaus-Augulio, „gali pasakoti, sukelti prisiminimus, žadinti jausmus“.

Savo kūrybiniams sumanymams įgyvendinti autorius pasirinko panoraminę, plačiai vaizdą aprėpiančią fotokamerą. Tokia fototechnika praplečia erdvės pojūtį, leidžia sukurti originalias, kitokias, nei įprastiniame nuotraukų formate, kompozicijas. Įspūdį sustiprina ir autoriaus mėgstamas rūkas, kuris išryškina pagrindinius objektus, plokščiame atvaizde sukuria gylio, perspektyvos iliuziją, o svarbiausia – atitolina miesto atvaizdą nuo kasdienybės. Fotografas nesiekia tiksliai atvaizduoti tikrovės, bet perteikia asmeninį, subjektyvų santykį su miestu. Autorinę viziją padeda įkūnyti ir paties fotografo raudonoje laboratorijos šviesoje sukurti analoginiai  atspaudai – jie perteikia vaizdą būtent taip, kaip jį įsivaizduoja autorius. Dabartinio nepaliaujamo vaizdų antplūdžio ir jų nuvertėjimo akivaizdoje toks nuotraukų pateikimas grąžina galimybę fotografiją patirti kaip vienetinį meno kūrinį.

Fotografijos kritikas ir teoretikas, fotografas dr. Tomas Pabedinskas

 

Parodos veiks iki kovo 2 d.

Vilma Bader, „Mr. Eternity“
Vilma Bader, „Mr. Eternity“
Virgilijus Usinavičius-Augulis, „Vilnius migloje“
Virgilijus Usinavičius-Augulis, „Vilnius migloje“