7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teodoros Jurčytės-Šukaitienės paroda „Šnabždesiai Federikui“

Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Dailė Anonsai
Teodoros Jurčytės-Šukaitienės darbas
Teodoros Jurčytės-Šukaitienės darbas

Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje (Vydūno al. 2, Kaune) sausio 18 d., ketvirtadienį, 17.30 val. kviečiame į Teodoros Jurčytės-Šukaitienės parodos „Šnabždesiai Federikui” atidarymą.

Pagrindiniu parodos autorės įkvėpimo ir atspirties tašku tapo noras komunikuoti su kuriančiais menininkais. Federicas Garcia Lorca trumpam tapo asmeniu, sujungusiu ir nukėlusiu menininkę į Ispaniją. Teodora Jurčytė-Šukaitienė nesistengia pateisinti ar įtikti plačiai žinomam poeto vardui, labiau koncentruojasi į norą per savo meno raišką vystyti pokalbį, kuris tampa priežastimi kurti.

Parodoje kūriniai, tarp jų ir vario, eksponuojami kartu su eskizais ir esė tekstais. Varis labai greitai oksiduojasi ir yra geras šilumos laidininkas, gebantis atlaikyti aukštą temperatūrą. Taigi, dirbdama menininkė turėjo sąmoningai save sekti ir prisitaikyti prie šių nuo jos nepriklausančių, iš aplinkos ateinančių procesų. Atrodo, kad prieš kiekvieną kūrybinę pergalę reikia išgyventi šaltą kalnų ūkuose prabėgančią naktį. Tą kitokią kito „vidinę naktį“, kurią T. Jurčytė-Šukaitienė įvardino kaip neatsiejamą kūrybos proceso dalį, ji atrado F. G. Lorcos biografijoje ir natūraliai susiliejo su jo paties ištartais žodžiais: „Žemė man neatskiriama nuo vargo, o vargą aš myliu labiau už viską pasaulyje. Ne skurdą, nevalyvą ir godų, bet vargą – taurų, graudų, paprastą kaip juoda duona.“ Šiuos poeto žodžius menininkė priėmė kaip metaforą, kuri lyg padrąsinančiai patvirtino jos „tamsiąją naktį“ ir jos „juodąją duoną“ bei šių procesų neaprėpiamą svarbą.

Parodos autorė nejučia apčiuopė, kiek vis dėlto gali būti svarbus menininkui santykis su kitu menininku. Kuriančiojo galia savo kūriniu ar pačiu kūrybiniu procesu išlaikyti laiko perspektyvoje nesuyrančias prasmės formas, su kuriomis kiekvienas susiduriame skirtingai. Kartais planuotai, be galo ilgai į tai ar link to eidami, kartais nejučia surasdami ar suvokdami tai, kuo, atrodė, visad alsavo vidus.

Paroda veikia: 2024 01 18 – 02 17

 

Žymos:
Teodoros Jurčytės-Šukaitienės darbas
Teodoros Jurčytės-Šukaitienės darbas