7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rimvido Jankausko-Kampo knygos pristatymas

Meno parko inf.
Nr. 1 (1493), 2024-01-05
Dailė Anonsai
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Sausio 5 d. (penktadienį) 18 val. maloniai kviečiame į Rimvido Jankausko-Kampo knygos pristatymą galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės 27, Kaunas).

Pristatyme dalyvaus knygos sudarytojai: dr. Rasa Žukienė, Genovaitė Bartulienė, dr. Kristina Budrytė-Genevičė ir Arvydas Žalpys. Į pokalbį kviesime įsijungti ir Rimvido Jankausko-Kampo amžininkus, bičiulius ir bendramokslius.

Rimvidas Jankauskas savo kūryboje be baimės išreiškė ryškias emocijas ir sudėtingus egzistencinius apmąstymus. Garsėjo nepalaužiamu atsidavimu tapybai kaip savo gyvenimo esmei, jis užėmė drąsią, bekompromisę poziciją.

Prieš keletą metų galerijoje „Meno parkas“ diskutuodami apie kertinius Lietuvos meno istorijos taškus, įžvelgėme spragą – pastebėjome, kad prisiminimai ir žinios apie Rimvidą Jankauską-Kampą keliaudami iš lūpų į lūpas po truputį virsta legendomis, o jo kūrinių likimas ne visada žinomas. Taip gimė mintis grįžti prie šio autoriaus kūrybos apžvalgos.

Rimvidas Jankauskas savo meninį braižą atrado permainingais aštuntojo ir devintojo dešimtmečio metais, Sovietų Sąjungai žlungant ir Lietuvai siekiant nepriklausomybės. Ankstyvieji jo kūriniai atspindėjo šią epochą, tačiau stipriausi darbai atsirado Lietuvai atgavus laisvę (1990–1993 m). Šiuo laikotarpiu kilo nauja menininkų, metančių iššūkį akademinėms Dailės instituto normoms, banga.

Per trumpą laiką po studijų Kampas išsiugdė giliai asmenišką ir filosofinį tapybos stilių, kurio centre – intymios temos, improvizacija, vidinė laisvė ir alla prima technika. Kampas ėjo abstrakcijos keliu kartu su kitais Lietuvos dailininkais, tačiau išsiskyrė tuo, kad jam nerūpėjo subtilūs prasminiai ir koloristiniai niuansai, jo abstrakcijos – lyg trumpas, tikslus sakinys be lyrizmų.

(Tekstas parengtas pagal Rasos Žukienės straipsnį „Rimvidas Jankauskas ir tapyba kaip egzistencinis išgyvenimas")

 

Šiuo metu galerijoje veikiančią Rimvido Jankausko-Kampo parodą „Tapytojas esu, ir viskas.“ galima aplankyti iki sausio 21 dienos.

Projekto partneriai: Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus, Kauno modernaus meno fondas.

Projekto iniciatorius ir rėmėjas: Tomas Osencovas.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Meno parko inf.,
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.