7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Belgijoje kuriantys menininkai Paulius Šliaupa ir Manu Engelen pristato dvi parodas Vilniaus rotušėje

Rotušės inf.
Nr. 1 (1493), 2024-01-05
Dailė Anonsai

Sausio 10 dieną Vilniaus miesto rotušė ir Vilniaus miesto galerija „Meno niša“ kviečia į dviejų Belgijoje gyvenančių menininkų parodų atidarymą. Tai ne vieną apdovanojimą pelniusio lietuvių menininko Pauliaus Šliaupos paroda „Lyg naktis sapnuotų dieną“ ir pirmą kartą Lietuvoje savo kūrybą pristatančio belgo Manu Engelen paroda „Agency of Matter“.

Abiejų parodų atidarymas vyks sausio 10 dieną 18 valandą Vilniaus rotušėje.

Pauliaus Šliaupos bendradarbiavimas su belgų menininku Manu Engelen prasidėjo jų rezidencijos Gente (Belgija) metu. Kartu kurdami HISK rezidencijoje ir keliaudami menininkai dar labiau susipažino ir taip pradėjo savo skirtingų kūrybų dialogą. „Kartu norime atskleisti dėmesį vaizdinių struktūroms, stebėjimo modeliams, poetinei energijai, žmogaus santykiui su technologijomis“, – apie dviejų jungtinių parodų idėją pasakojo Belgijoje gyvenantis ir kuriantis menininkas.

„Tai ne pirmas Pauliaus bendradarbiavimas su tarptautiniais menininkais. 2022 metais galerijoje „Meno niša“ buvo pristatyta P. Šliaupos ir švedo Finno Antono Örstrando paroda „Žemės drama“, kurioje, įkvėpti gamtos, menininkai leidosi į šiuolaikinio žmogaus santykio su peizažu tyrimą. Labai skatiname tokius kūrybinius tarptautinius savo atstovaujamų menininkų bendradarbiavimus“, – teigė Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė, pabrėždama, kad su Vilniaus miesto rotuše galerija bendradarbiauja ir savo menininkų parodas organizuoja jau ne vienerius metus.

Per dvi erdves, Vilniaus rotušę ir galeriją „Meno niša“, besitęsiančioje P. Šliaupos parodoje „Lyg naktis sapnuotų dieną“ bus nagrinėjamas kintantis žmogaus santykis su gamta: Vilniaus rotušėje bus rodomi menininko videodarbai ir paveikslai, sukurti jo studijų ir rezidencijų Belgijoje metu. O galerijoje „Meno niša“ bus eksponuojami „tapiniai“, peizažo modelių graviūros lazeriu bei objektai, paremti gamtos struktūromis. Vabzdžiai atspausdinti 3D, švytintys naktyje nutupia tarp darbų bei įneša dar vieną šiuolaikinio santykio su gamta interpretaciją.

„Esu kilęs iš geologų šeimos, todėl jaučiu stiprų ryšį su žeme. Dalį metų praleidžiu Bartelių kaime, jis tampa prieglobsčiu, mažu pasauliu su šešiais gyventojais, kuriame galiu pasislėpti prie Merkio, stebėti šviesą, išjausti ir sujungti visus motyvus prieš grįždamas į platųjį pasaulį. Įvairių šalių motyvai persipina su Bartelių laukais ir išauga drobėse, tapytose kaime“, – teigia P. Šliaupa.

Belgų menininkas Manu Engelen rotušėje vyksiančios parodos „Agency of Matter“ paveiksluose vaizduoja energiją – nuo mechaninės iki branduolinės. Kūryboje jis pasitelkia mokslo, geometrijos motyvus ir sąvokas. Manu susižavėjimas technologijų artefaktais, jų fragmentais įkvepia jį sujungti jutiminę ir poetinę sferas. Industriniai motyvai virsta alegorinėmis išraiškomis, turbinos – abstrakčiais sienų paveikslais, o lėktuvų siluetai persikūnija į lakoniškas formas.

Nuo vaikystės Manu buvo apsuptas modelių ir įvairių transporto priemonių, nes jo tėtis buvo pilotas, kartu jie eidavo žiūrėti lėktuvų pasirodymų, tai suformavo savitą pajautą, sujungiančią kasdienybės poetiką ir mechaninius šablonus. Vėliau studijuodamas Haselto PXL MAD menų akademijoje supjaustė F84 reaktyvinio lėktuvo fiuzeliažą į 5 nelygias dalis ir eksponavo jas parodų erdvėje kaip baigiamąjį darbą.

APIE MENININKUS

Paulius Šliaupa (g. 1990) – šiuo metu Belgijoje gyvenantis ir kuriantis jaunosios kartos lietuvių menininkas. Pradėjęs nuo tapybos, jis taip pat kuria videofilmus, fotografuoja bei rašo meno tekstus. Paulius baigė tapybos bakalauro ir šiuolaikinės skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje ir medijų meno magistro studijas KASK ir HISK poakademinės rezidencijos programą Gente, Belgijoje. Praėjusiais metais jis laimėjo „ArtContest22“ (Briuselis) jaunųjų Belgijos menininkų konkurso pagrindinį prizą, o šiemet – pagrindinį „INPUT / OUTPUT 2023“ konkurso (Briugė) prizą. Per pastaruosius metus Paulius dalyvavo meno rezidencijose Švedijoje, Belgijoje, Olandijoje, Prancūzijoje ir Islandijoje. Jo kūrinių yra įsigiję privatūs kolekcionieriai Lietuvoje, Berlyne, Gente, Romoje, Briuselyje, Roterdame, Paryžiuje ir Stambule. Pauliaus kūriniai yra muziejų M HKA Antverpenas; „Mu.ZEE“ Ostendė; IKOB, Eupenas; SMAK, Gentas kolekcijose.

Manu Engelen (g. 1984) gyvena ir kuria Levene, Belgijoje. 2017 metais įgijo menų magistrantūros laipsnį Kunstacademie Münster, 2010 metais – menų magistrantūros ir 2009 metais bakalauro laipsnį Provinciale Hogeschool Limburg, Haselte. 2021 metais jis dalyvavo HISK rezidencijoje Gente. 2020 metais flamandų bendruomenė įsigijo jo kūrinių, kurie šiuo metu saugomi Gento SMAK. Antroji Manu asmeninė paroda įvyko 2020-ųjų galerijoje „Callewaert & Vanlangendonck“, o nuo 2022 metų jis bendradarbiauja su Antverpeno galerija „Ponti“.

 

Pauliaus Šliaupos paroda „Lyg naktis sapnuotų dieną“ ir Manu Engeleno paroda „Agency of Matter“ Vilniaus rotušėje veiks iki sausio 27 dienos.

P. Šliaupos paroda „Lyg naktis sapnuotų dieną“ galerijoje „Meno niša“ veiks iki vasario 24 dienos.

 

Parodos organizatoriai: Vilniaus miesto galerija „Meno niša“ ir Vilniaus miesto rotušė.

„Meno nišos“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

Parodos rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir „Flanders State of the Art“.

Žymos:
Rotušės inf.,