7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žygimanto Augustino paroda „Nuo ramybės iki panikos“

„Artifex“ inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Dailė Anonsai
Žygimantas Augustinas, „Nuo ramybės iki panikos“. Organizatorių nuotr.
Žygimantas Augustinas, „Nuo ramybės iki panikos“. Organizatorių nuotr.

Spalio 10 d. (antradienį) VDA galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius) atidaroma Žygimanto Augustino paroda „Nuo ramybės iki panikos“.

Parodoje pamatysite šiuolaikinę elektroninę Sonnenburg sireną, kuri praneštų jums apie oro pavojų karo metu, tačiau ji gros lyra taip, tarsi viliotų Odisėją. Rasite ir mažesnių sirenų, kurios švelniai atrodydamos geba skleisti itin bjaurų garsą, taip pat senovės graikų sireną pajuodusiomis rankomis. Kartais staugs staugūnas, tapyba, piešiniai ir jaukiai šviečiantys lempiniai garso stiprintuvai primins apie galbūt ramią praeitį. Įjungtas (nemirtinas) garso ginklas, skirtas išsklaidyti nelegalius susibūrimus, suteiks progą susipažinti su mįslinga vibracijų galia. Paroda ir jos eksponatai bus ramūs, tačiau įjungus vaizduotę ar jungiklį gali kelti paniką.

Kelių pastarųjų metų pokyčiai bando įpratinti žmonių psichiką prie didelių svyravimų. Tarsi vandenynas banguojančios žmonių nuotaikos įgavę rezonansą sukuria viską griaunančius reiškinius arba mobilizuoja visuomenę kovai bei vysto atsparumą.

Karo ir pavojų metu įspėjimas paveikiausiai perduodamas garsu, kurį skleidžia prietaisai, vadinami sirenomis arba staugūnais. Sirenos taip pat yra senovės graikų mitologinės būtybės, pusiau moterys, pusiau paukščiai, anot Homero, viliojančios jūrininkus. Staugūnai – beždžionių rūšis (Alouatta), kuri geba itin garsiai staugti, patinai dažniausiai staugia taip viliodami pateles arba atbaidydami konkurentus.

Paroda siekia atkreipti dėmesį į pavojaus signalų prietaisus, senovės graikų mitines būtybes ir šiuolaikinius garso savybių tyrimus. Įspūdingi inžinierių sukurti įrenginiai, būtybės, gebančios gąsdinti ir vilioti, garso tembro bei jo atkūrimo įrenginių fetišizavimas parodoje susijungia. Mitai, laukinė gamta, garso poveikis susiję su galios demonstravimo tradicija, kuri šiuo laikotarpiu tampa blogio sinonimu. Karo aplinkybėmis švelnumas ir ramybė sunkiai pasiekiami, tačiau jų poreikis nedingsta.

Paroda yra tyrimo „Vaizdas ir garsas kaip žmogaus kontrolės ir psichikos atpalaidavimo priemonė“ pilotinė pristatymo versija.

 

Parodos autorius ir iniciatorius: Žygimantas Augustinas

Garsas: Antanas Dombrovskis

Techniniai instaliavimo darbai: Tauras Kensminas

Konsultantai: Skaidra Trilupaitytė, Jurij Dobriakov, Paulius Garbačiauskas.

Parodos remėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus dailės akademija, UAB Sonnenburg LT elektroninės sirenos.

Padėka: Ingai ir Arvydui iš Sonnenburg LT, Ievai Augustinienei, Sigitui Motorui.

 

Parodos atidarymas spalio 10 d. 18.30 val. VDA galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius)

Paroda veiks iki spalio 26 d.

 

Žygimantas Augustinas, „Nuo ramybės iki panikos“. Organizatorių nuotr.
Žygimantas Augustinas, „Nuo ramybės iki panikos“. Organizatorių nuotr.