7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino ir muzikos šventė

 

Radvilė Šumilė
Nr. 30 (1136), 2015-09-04
Muzika Anonsai
„Paskutinė atostogų diena“
„Paskutinė atostogų diena“

XX a. 7–8-ojo dešimtmečių lietuvių aukso fondo kino muzika rugsėjo 12 d. atgims ir suskambės gyvai Vilniaus technikos bibliotekos kieme.

 

Renginys „Muzika kaip kinas“ auga. Rengėjai ne tik imasi gyvai atkartoti lietuvių kino poetinį grožį, išryškindami muziką, kurtą geriausių Lietuvos kompozitorių, bet buria ir originalius atlikėjus.

 

Koncerte pasirodys Lietuvos džiazo vokalistė Neda Malūnavičiūtė, ji vėl dainuos prieš daugiau nei dvidešimt metų atliktą filmo „Džiazas“ (rež. R. Banionis) Fausto Latėno dainą „Toli toli“. N. Malūnavičiūtė ne tik įdainavo, bet ir įgarsino pagrindinę heroję, kurią vaidino šiuo metu laurus skinanti režisierė Alantė Kavaitė, sukūrusi filmą „Sangailės vasara“. O saksofoną, kaip ir originaliame įraše 1992 metais, pūs muzikas virtuozas Petras Vyšniauskas. Paklaustas, kaip įrašė šią melodiją, P. Vyšniauskas sako: „Atėjau į jaunimo studiją, įgrojau ir išėjau. Prašė paimprovizuoti. Užgrajindavau ant vaizdo, nemėgdavau groti, kai nematydavau medžiagos. Man paleisdavo filmą, aš užgrodavau ant vaizdų.“

 

Prie orkestro jungiasi muzikalusis choras „Aidija“, vadovaujamas Romo Gražinio. Ne veltui būtent šis choras, dažnas tarptautinių konkursų laureatas – vienas mylimiausių Lietuvos kompozitorių chorų, nuolat kviečiamas dainuoti jų premjeras. 

 

Šiame renginyje daugelis kūrinių suskambės gyvai pirmą kartą. Tai – Viačeslavo Ganelino muzika iš filmų „Gražuolė“, „Mano vaikystės ruduo“, Algimanto Bražinsko muzika iš filmo „Paskutinė atostogų diena“, Algimanto Apanavičiaus muzika iš „Niekas nenorėjo mirti“, Vytauto Barkausko muzika iš filmo „Jausmai“. Ne išimtis ir Giedriaus Puskunigio muzika iš filmo „Avinėlio vartai“, už kurią kūrėjas buvo apdovanotas „Sidabrine Gerve“ kaip geriausias metų kompozitorius.

 

Kino vaizdus surikiavo ir atrinko vienas ryškiausių dokumentinio kino kūrėjų Audrius Stonys. Atlikėjams diriguos Ričardas Šumila.

 

Į šią kino ir muzikos šventę bilietus platina www.bilietai.lt.

 

 

„Paskutinė atostogų diena“
„Paskutinė atostogų diena“