7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Eglės Gandos Bogdanienės personalinė paroda „7 kambariai“

LDS inf.
Nr. 27 (1306), 2019-09-06
Dailė Anonsai

LDS galerija "Arka", Aušros Vartų g. 7, Vilnius
2019 08 28 – 09 14
Paroda atidaroma rugpjūčio 28 d., trečiadienį, 18 val.

Paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio’19 programos dalis. Jos metu, rugsėjo 7 d. šeštadienį, 14 val. kviečiame į ekskursiją parodoje su autore!
Parodoje „7 kambariai” menininkė pristato įvairių laikotarpių kūrybos apžvalgą, kurdama netikėtas gyvenimo ir fantazijų sintezes, suteikdama darbams ir jų sąveikoms naujų prasmių. 7 atskiros galerijos „Arka“ erdvės funkcionuoja kaip skirtingų Eglės Gaandos Bogdanienės tyrimų refleksijos ar (re)konstrukcijos, kuriose – tekstilės objektai, įvietintos instaliacijos, video darbai, performansų skaitmeninė dokumentacija ir kt.


Parodoje dominuoja fundamentalios būties laisvės, meno kūrimo ir reprezentacijos formų kaitos, vyro ir moters santykio, gimimo, laikinumo, iliuzijos, socialinės temos, reflektuojami bibliniai siužetai, įvairūs šiuolaikybės aspektai, pasitelkiama gamta ir asmeninis santykis į nūdienos aplinką.


Pirmame kambaryje pristatoma skaitmeninių nuotraukų, tekstilės objektų ir video darbų instaliacija pavadinimu „Išsilaisvinimas“. 2 kambaryje – „Menininkai ir Kritikai. Dialogai ir monologai”. Tai skaitmeninio žakardo technika išaustų darbų ciklas, kuriame vaizduojami Lietuvoje kuriantys ir meno procesus tyrinėjantys asmenys. E. Bogdanienė šiuo projektu svarsto, kaip kinta meno kūrinio ir kūrybos proceso samprata, santykis su kūriniu, kūrybos rezultatų reprezentacija ir jos suvokimas. Šioje ekspozicijoje sukuriama kitokia parodinė erdvė, kurioje megzdami dialogą su „numanomu“ meno kūriniu, (re)aktyviai „veikia“ patys žiūrovai – autorės kalbinti menininkai, kuratoriai ir kt. 3 kambaryje – „Drugelio efektas“ – rodoma video ir meno objektų instaliacija, kurioje pristatomas autorės atliktas socialinis tyrimas, skirtas „kitokiems“ žmonėms.

Ekspozicija išgrynina ir atskleidžia asmeninį menininkės santykį su mentalinę negalią turinčia mergaite. 4-ame kambaryje aktualizuojama amžina vyro ir moters pasaulių akistata, diskutuojama kultūrų, lyčių, kūrybinių partnerysčių temomis.  Ekspozicijoje „Apie vyrus ir moteris“ pristatomas kontroversiškas menininkės tyrimas „Saldžių sapnų, Judita“, reflektuojantis biblinį Holoferno ir Juditos meilės istorijos siužetą. Performatyvus šio tyrimo vyksmas E. Bogdanienės pristatytas šiuolaikinio meno parodoje Azerbaidžane, buvo įvertintas nevienareikšmiai. 5-as kambarys „Atspindžiai“ – įvietinta instaliacija, skirta apžvelgti „kreivų veidrodžių karalystės“ fenomeną šiuolaikinėje visuomenėje. 6-asis kambarys – odė gyvybei. Video ir tekstilės darbų instaliacija teigia gimimą kaip pradžių pradžios metaforą, o 7-ame kambaryje jungiasi kūrinių ciklai, kurti tyrinėjant gamtos medžiagas ir procesus, bei objektas, reflektuojantis autorės požiūrį į šiuolaikybės aktualijas ir virtualumo ekspansiją.


Galerija atvira II–V 12–19 val., VI 12–16 val. Galerijos darbo laikas Vilniaus galerijų savaitgalio (rugsėjo 5-8 d.) metu: IV-VI (rugsėjo 5-7 d.) 12–19 val., VII (rugsėjo 8 d.) 12–16 val., I (rugsėjo 9 d.) 12–16 val.
Paroda veiks iki rugsėjo 14 d.
Paroda yra galerijos “Arka” kūrybinės programos, iš dalies finansuojamos Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos kultūros tarybos, dalis.
www.arkagalerija.lt

Žymos:
LDS inf.,