7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kaligula: „Aš užsikraunu karalystę, kurios karalius – tai, kas neįmanoma“

Diskusija artėjant „Kaligulos“ premjerai Vilniaus senajame teatre

VST inf.
Nr. 8 (1500), 2024-02-23
Teatras Anonsai
Jokūbas Brazys. T. Ragimovo nuotr.
Jokūbas Brazys. T. Ragimovo nuotr.

Vasario 21 d. 18 valandą Vilniaus senajame teatre (J. Basanavičiaus g. 13, Vilnius) Mažojoje salėje įvyks režisieriaus Jokūbo Brazio ir filosofo Kasparo Pociaus pokalbis apie premjerinį spektaklį „Kaligula“ (premjera – vasario 28, 29 d., lietuvių k.) pagal Alberto Camus pjesę.

Pokalbio kryptį tiksliausiai apibrėžia paties Kaligulos žodžiai: „Aš užsikraunu karalystę, kurios karalius – tai, kas neįmanoma“. Diskusija tęsia jau tradiciniu tapusį VST pokalbių ciklą „Mažoji scena“.  Šio ciklo pokalbiuose siekiama diskutuoti visuomenei aktualiomis, kontraversiškomis temomis.

 

Kasparas Pocius: „O jei pasaulyje esama ne vieno kaligulos?“

Šios filosofinės tragedijos likimas Lietuvos teatre išskirtinis. Režisieriai Jonas Vaitkus, Ignas Jonynas, Cezaris Graužinis, Eimuntas Nekrošius, Vidas Bareikis, Agnius Jankevičius buvo atradę unikalų „Kaligulos“ kodą, savo spektakliuose pasiryžę ištirti šio išskirtinio žmogaus santykius su absurdiška realybe ir su visuomene, kurioje susiformavo ši tragiška asmenybė. Šiandien Alberto Camus „Kaligulos“ pastatymų galima rasti kone kiekviename pasaulio teatre, savo trupėje turinčiame aktorių, kuris amžininkus lenkia talentu ir charizma. Lietuvoje kiekvienas šios dramos pastatymas virsdavo maža teatrine revoliucija, o Kaligulos vaidmenį yra tekę kurti šiems aktoriams: Regimantui Adomaičiui, Valentinui Masalskiui, Rolandui Kazlui, Ainiui Storpirščiui, Sauliui Čiučeliui. Naujausioje Vilniaus senojo teatro premjeroje Kaligulos vaidmenį kuria aktorius Arturas Svorobovičius. Kūrybinė spektaklio komanda drąsiai priėmė režisieriaus Jokūbo Brazio iššūkį suvaidinti spektaklį lietuvių kalba.

Pokalbio moderatorius Kasparas Pocius: „Alberto Camus „Kaligula“ – tai vienas jo kuriamo absurdo pasaulio veidų. Antrojo pasaulinio karo metu rašytoje pjesėje šis žymus rašytojas ir filosofas apmąsto žmogaus situaciją, kuomet jis verčiamas susitaikyti su savo būties pasaulyje beprasmiškumu, paties pasaulio svetimumu ir nepaaiškinamumu, bet užuot prisiėmęs to gyvenimo naštą ar žuvęs jam paspęstuose spąstuose, įgyja pasaulinę galią. A. Camus domina ne mūsų pažinimo, bet iš jo plaukiančios etikos problemos. „Kaligula“ kelia daug klausimų, o vienas iš jų – mūsų pozicijos klausimas: ar pasaulyje vykstančių kataklizmų kontekste galime nuoširdžiai teigti, kad pasirinksime teisingą poziciją? O jei pasaulyje esama ne vieno kaligulos? Man tokie klausimai šiandien atrodo absoliučiai adekvatūs ir reikalingi.“

 

Jokūbas Brazys: „Pragaras, kurį kuria Kaligula, yra pasipriešinimas neišvengiamybei“

Režisierius Jokūbas Brazys:  „Maištas daro sąmoningą visą patirtį“ – rašo A. Camus. Kaligulos mylimosios mirtis pažadina antžmogį, kuris atmeta tradicines moralės normas ir visuomenės struktūras, kurdamas savo asmeninį moralinį kodeksą. Mane traukia tyrinėti egzistencinės baimės, beviltiškumo ir beprotybės grimztį. Pragaras, kurį kuria Kaligula, yra pasipriešinimas neišvengiamybei. Kaip išlaikyti pusiausvyrą tarp byrančio pasaulio ir bejėgio žmogaus? Analizuoju egzistencinės baimės prigimtį. Druzilos mirtis atvėrė Pandoros skrynią, o degančios rankos yra nepajėgios jos užverti. Kaligula – tai odė nerimui.“

Vasario 28, 29 dienomis publikai pristatoma „Kaligulos“ premjera – tai pirmas režisieriaus J. Brazio pastatymas Vilniaus senajame teatre. J. Brazys – jaunosios kartos teatro režisierius, Oskaro Koršunovo bei Eimunto Nekrošiaus mokinys, 2021 m. baigė režisūros studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Sukūrė spektaklius pagal Moliere’o pjesę „Mizantropas“, Williamo Shakespeare’o „Makbetas“, Antono Čechovo „Žuvėdra“, Peterio Shafferio „Equus“, Agotos Kristof „Storas sąsiuvinis“. J. Brazys bendradarbiavo su festivaliais: „Face Theatre Festival“ Budapešte, „Volta On Line“ Vilniuje, „Theatre Olympics 2019“ Sankt Peterburge. Dirbo režisieriaus Oskaro Koršunovo asistentu statant Rimanto Kmitos „Remygą“ Valstybiniame Šiaulių dramos teatre ir Williamo Shakespeare’o „Otelą“ OKT/Vilniaus miesto teatre.

 

Vasario 21 d. 18 val. pokalbyje kviečiami dalyvauti visi norintys, renginys nemokamas.

Renginys vyks lietuvių kalba.

 

Daugiau apie spektaklį „Kaligula“: https://vsteatras.lt/spektakliai/kaligula-rez-jokubas-brazys

Žymos:
VST inf.,
Jokūbas Brazys. T. Ragimovo nuotr.
Jokūbas Brazys. T. Ragimovo nuotr.