7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujausi Juozo Miltinio dramos teatro spektakliai atvyksta į Vilnių

JMDT inf.
Nr. 5 (1497), 2024-02-02
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Feromonai“. A. Gudo nuotr.
Scena iš spektaklio „Feromonai“. A. Gudo nuotr.

Vasario 23 – 24 dienomis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras atvyksta į Vilniaus „Menų spaustuvę“ ir žiūrovams atveža naujausias šio sezono premjeras: Agniaus Jankevičiaus spektaklį „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ ir norvegų režisieriaus bei choreografo Jo Strømgren darbą „Feromonai“.

 

Pagrindinis spektaklio „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ veikėjas – penkiolikmetis Kristoferis Bunas. Jis turi autizmo spektro sutrikimą, pasižymi išskirtiniu protu – yra begalo atidus detalėms, puikiai išmano matematiką, domisi kosmosu, tačiau sunkiai sugyvena su savo kasdiene aplinka, nemėgsta būti liečiamas, nepasitiki žmonėmis.

 

Vieną naktį, septynios minutės po vidurnakčio, berniukas randa mįslingomis aplinkybėmis užmuštą kaimynės ponios Širs šunį Velingtoną. Pasijutęs kaltinamu dėl šuns žūties, Kristoferis nusprendžia surasti tikrąjį nusikaltėlį, tačiau nė nenutuokia, kur jį nuves šis keistas įvykis.

 

Kartu su A. Jankevičiumi spektaklį kuria scenografijos ir kostiumų dailininkė Laura Luišaitytė, šviesų dailininkas Paulius Jakubėnas, videomeninikas Arvydas Gudas, režisieriaus asistentė Sandra Juzėnienė. Vaidina: Giedrius Arlauskas, Kamilė Galkutė, Dainius Jankauskas, Ligita Kondrotaitė, Ieva Labanauskaitė, Emilis Pavilionis, Toma Razmislavičiūtė, Laimutis Sėdžius, Jolita Skukauskaitė, Saulius Čiučelis, Gabrielė Baubaitė.

 

„Feromonai“ – tai kvazi-filosofinė melodrama apie meilę, pasižyminti jaudinančia pradžia, nuostabiu viduriu ir stulbinančia pabaiga. Ji patikima kaip mokslinė tezė, tačiau kartu išmoninga kaip vienas iš Pikaso gerųjų laikų paveikslų. Kam sėdėti namie ir skaityti enciklopediją, jei visus atsakymus į turimus klausimus galite gauti iš vieno vienintelio spektaklio?

 

Šis pastatymas – tai bandymas atgaivinti „photo drama“ (liet. nuotraukos drama) žanrą, kuris iki prasidedant interneto erai buvo populiaria moterų žurnalų rubrika. Šios ypatingai konservatyvaus, tačiau viliojančio turinio istorijos Vakarų kultūroje galimai reprezentavo melodramos piką. Dėl svarių priežasčių žanras išnyko, tačiau galbūt jis nusipelno būti prikeltas? Melodramatiškasis vaiduoklis grįžta, vaidenasi mūsų kasdienybėje ir viešuose pokalbiuose, kartodamas savo mantrą „daug jausmų, bet mažai turinio“.

 

Kartu su Jo Strømgren spektaklį kuria šviesų dailininkas Vilius Vilutis, kostiumų dailininkė Dovilė Gudačiauskaitė, kompozitorius Paulius Trijonis, fotografas Arvydas Gudas, režisieriaus asistentė Sigita Rutkauskaitė. Vaidina: Mindaugas Ancevičius, Ieva Brikė, Tadas Gryn, Urtė Povilauskaitė, Toma Razmislavičiūtė, Joris Zaliauskas.

 

Spektakliai vyks „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje:

 

Vasario 23 d. 18:30 val. „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ (rež. Agnius Jankevičius)

 

Vasario 24 d. 18:30 val. „Feromonai“ (rež. Jo Strømgren)

 

Bilietus platina kakava.lt

Žymos:
JMDT inf.,
Scena iš spektaklio „Feromonai“. A. Gudo nuotr.
Scena iš spektaklio „Feromonai“. A. Gudo nuotr.