7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno fortas“ tęsia veiklą ir kviečia į susitikimus

LTMKM inf.
Nr. 42 (1491), 2023-12-15
Teatras Anonsai
Aldona Bendoriūtė spektaklyje „Giesmių giesmė“. Rengėjų nuotr.
Aldona Bendoriūtė spektaklyje „Giesmių giesmė“. Rengėjų nuotr.

Tapęs nauju Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus skyriumi „Meno fortas“ 2023-iuosius palydi režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklių vaizdo įrašų peržiūromis bei susitikimais su kūrėjais, parodomis Raseinių krašto istorijos muziejuje, Klaipėdos dramos teatre ir integruojasi į įvairias LTMKM veiklas.

Būdamas nepriklausoma organizacija teatras „Meno fortas“ po režisieriaus E. Nekrošiaus mirties, taip pat Rusijai vykdant karą Ukrainoje bei po pandemijos sukeltos krizės turėjo labai ribotas galimybes išgyventi. Buvo nuspręsta, kad teatro kūrybinės veiklos vektorius formuotų naujus tikslus, t. y. koncentruotųsi į paveldo, susijusio su visa E. Nekrošiaus kūryba, išsaugojimą.

„Atsirado poreikis keistis – iš buvusios visiškai privačios tapti valstybine įstaiga. Juolab kad valstybė rodė ženklus, jog E. Nekrošiaus paveldas jai yra reikalingas“, – pirmuosius žingsnius link pokyčių mena buvęs teatro direktorius, LTMKM skyriaus „Meno fortas“ vedėjas Audrius Jankauskas.

Svarbiausias tikslas, anot Audriaus Jankausko, režisieriaus E. Nekrošiaus palikimo išsaugojimas. „Juk Eimuntas sukūrė teatrą tuščioje vietoje, šiame pastate, ir labai norėtųsi, kad jo teatras išliktų kaip erdvė, studija ar galimybė rodyti ne tik režisieriaus kūrinius, juk turime išlikusį ir publikos gausiai lankomą „Bado meistrą“, bet kad mūsų teatras taptų puikia galimybe rodyti spektaklius, kuriems tinkamas šis mikroformatas“, – teigia A. Jankauskas.

LTMKM skyriuje „Meno fortas“ planuojama įkurti nuolatinę ekspoziciją, kuri remsis auginamu ir tyrinėjamu E. Nekrošiaus kūrybos archyvu, ketinama vystyti teatro tyrimus, tęsti tarptautines veiklas su užsienio teatrais ar partneriais, su kuriais sieja meninė bendrystė, paraleliai vykdyti edukacinius projektus ir atminties institucijoms būdingas veiklas.

Visus gruodžio vakarus „Meno fortas“ kviečia praleisti jaukiuose susitikimuose su E. Nekrošiaus aktoriais ir vaizdo peržiūrų metu kartu prisiminti esminius spektaklius, sukurtus per 25-erius teatro kūrybinius metus. Įvyko pirmoji spektaklio W. Shakespeare „Hamletas“ peržiūra, kurioje dalyvavo Andrius Mamontovas, Viktorija Kuodytė, Vytautas Rumšas. Šiandien kviečiame į susitikimą su aktoriais Kostu Smoriginu ir  Dalia Storyk W. Shakespeare spektaklio „Makbetas“ peržiūroje.

 

Renginių ciklas vyks teatre „Meno fortas“:

Gruodžio 8 d. 18 val. W. Shakespeare „Makbetas“

Dalyvauja: Kostas Smoriginas, Dalia Storyk

Gruodžio 14 d. 18 val. W. Shakespeare „Otelas“

Dalyvauja: Vladas Bagdonas, Rolandas Kazlas

Gruodžio 19 d. 18 val. Senojo Testamento poemos motyvais „Giesmių giesmė“

Dalyvauja: Aldona Bendoriūtė, Salvijus Trepulis

Gruodžio 20 d. 18 val. Charles Gounod „Faustas“

Dalyvauja: Vladas Bagdonas, Elžbieta Latėnaitė

Gruodžio 23 d. 18 val. pagal vieną iš Senojo Testamento Išminties knygų „Jobo knyga“

Dalyvauja: Nadežda Gultiajeva, Remigijus Vilkaitis, Vaidas Vilius

 

Žymos:
LTMKM inf.,
Aldona Bendoriūtė spektaklyje „Giesmių giesmė“. Rengėjų nuotr.
Aldona Bendoriūtė spektaklyje „Giesmių giesmė“. Rengėjų nuotr.