7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinis „Sirenų“ klubas – spalvingos teatro paraštės

„Sirenų“ inf.
Nr. 27 (1476), 2023-09-01
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Grief and Beauty“. M. Devijver nuotr.
Scena iš spektaklio „Grief and Beauty“. M. Devijver nuotr.

Greta penkių užsienio ir dešimties Lietuvoje sukurtų spektaklių, Vilniaus tarptautinį teatro festivalį „Sirenos“, jau dvidešimtą kartą papildys ir Klubo programa. Jubiliejinį Klubą šiais metais kuruojančios kompozitorė Agnė Matulevičiūtė ir teatrologė Ugnė Kačkauskaitė festivalio dalyviams sukūrė susitikimų erdvę, kurioje stebėsime šokį ir filmus, patirsime muziką bei klausysimės socialiai angažuotų diskusijų, o teatro kūrėjai turės galimybę dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.

„Sirenų“ klubas visad siekė plėsti akiratį, pasileisti į eksperimentinius kelius, o taip pat pakviesti į edukacinius procesus. Čia užgimsta vienetiniai projektai, netikėti koncertai, neatrastos garsinės erdvės, performansai ir akcijos, pokalbiai, diskusijos, filmų, įrašų peržiūros, audioturai bei kitos įvairiausios formos. Jame tiek daug erdvės kalbėti, mąstyti ir peržengti teatrą. Kai spektaklio negana. „Sirenų“ klubas – spalvingos teatro paraštės. Pulsuojančios ir improvizuojančios. Jos buria bendruomenę, įgalina kalbėti ir išsilaisvinti. Asmeniškai man tokios paraštės būna pačios įdomiausios. Nes jos nepakartojamos. Ir plačios. Toliau už teatrą“, –  sako Ugnė Kačkauskaitė, o Agnė Matulevičiūtė pabrėžia: „Manau, kad tarpdisciplininė programa yra svarbi tiek festivalio lankytojams, tiek patiems festivalio dalyviams – ji ne tik praplečia bendrą festivalio temą, bet ir suburia dalyvius į vieną erdvę už teatro salės ribų. Klubas dažnai tampa vieta naujoms pažintims bei laisviems pokalbiams“.

 

Klubo muzika

Jubiliejinių „Sirenų“ programa startuos festivalio atidarymo koncertu Trakų Vokės dvare. Gausiai sireniškai komandai, susibūrusiai per dvidešimt festivalio metų gros grupė „Garbanotas”.

„Sirenų“ šventę pratęs Lietuvos teatro vitrinos apdovanojimų ceremonija. Šiais metais festivalyje jau antrą kartą vyks šios programos konkursas, kurį vainikuos apdovanojimai. Jų metu tarptautinė žiuri įteiks prizus įsimintiniausiems Lietuvos teatro vitrinos spektakliams ar kūrėjams, tačiau komisijos kėdę galės pasimatuoti ir žiūrovai. Kartu su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, rugsėjo mėnesį LRT.LT portalo skaitytojus pakviesime rinkti žiūroviškiausią programos spektaklį. Apdovanojimų šventę organizuos praeitų metų konkurso laureatai – režisierė Eglė Švedkauskaitė ir „Jauno žmogaus memuarų” kūrybinė komanda. Renginį lydės ir koncertinė programa, kurią atliks šio spektaklio muzikinė grupė „DDN“ (didžiosios Dievo neteisybės).

Visiems atvira ir nemokama „Sirenų“ apdovanojimų ceremonija vyks rugsėjo 24 d. 21 val., klube „Opera Social House“.

 

Diskusijos ir filmų peržiūros 

Rugsėjo 30 dieną festivalio dalyviai ir žiūrovai bus kviečiami į diskusiją pavadinimu „Memories in Urban Space“, kuri yra rengiama kartu su Goethe institutu. Pokalbio metu vizualiųjų menų kūrėja, kuratorė, tekstų autorė Natasha A. Kelly (Vokietija) bei spektaklio „Mount Average“ kūrybinė komanda (Vokietija-Belgija) aptarinės paminklų miesto erdvėse reikšmę ir juos įprasminančią atmintį. Diskusijoje bus leidžiamasi į dialogą su tarptautinėje programoje pristatomu Julian Hetzel spektakliu „Mount Average“, kuriame monumentai yra nagrinėjami kaip fiziniai konkretaus režimo, epochos, ideologijos atspindžiai tarsi statiškos praeities veidrodžiai.

Spalio 1-2 dienomis, šiųmečio „Sirenų” klubo centre – susitikimas su vienu ryškiausių šiuolaikinio Europos teatro atstovų Milo Rau kūryba. Tarptautinėje programoje žiūrovų lauks režisieriaus spektaklis „Pakartojimas. Histoire(s) du théâtre (I)“, nors šis darbas – tai Milo Rau vizitinė kortelė, pažinti režisieriaus kūrybą verta išsamiau. Dėl šios priežasties Klubo programoje numatomos dar dviejų Milo Rau spektaklių peržiūros: „The Family“ ir „Grief and Beauty“. Po filmų seansų, spalio 2 dieną žiūrovai bus kviečiami į diskusiją su Milo Rau, režisierių kalbins teatrologė Alma Braškytė. 

Spalio 2 dieną „Sirenų“ publikos lauks dar viena diskusija – „Kas yra teksto autorius?“, kurioje kartu su  Milo Rau, Anna Karasinska ir Egle Švedkauskaite bus diskutuojama apie teksto ribų plėtimą teatre. Diskusiją moderuos režisierius Naubertas Jasinskas. 

Šiųmetėje Klubo programoje ir jubiliejinis tortas – „Sirenų“ XX-mečio trumpametražis filmas, režisieriaus Jono Tertelio sukurtas naudojantis archyvine medžiaga, kurioje įvairūs prisiminimai, ryškiausi svečiai ir sireniška dvasia. Trumpametražį filmą bus galima išvysti festivalio metu, rugsėjo 20 – spalio 8 dienomis, „Menų spaustuvės“ pirmame aukše, LRT poilsio zonoje.

 

Judesys: šuoliai, pasivaikščiojimai ir kūrybinės dirbtuvės

Tarptautinėje programoje spektaklį „Easy things“ pristatanti režisierė Anna Karasinska teatro kūrėjus spalio 2-3 dienomis (10-14 val.) kvies į kūrybines dirbtuves, kurių metu bus susitelkiama į teksto teatro scenai kūrimą remiantis asmenine patirtimi. Teatro režisieriai, atlikėjai ir dramaturgai bus kviečiami analizuoti ir kurti medžiagą teatro spektakliams, aptarinėti teksto pagrindus, jo generavimą bei apdorojimo scenai būdus. Dirbtuvės nemokamos, tačiau joms bus skirta atranka, kurios kriterijus – motyvacinis laiškas. Atviras kvietimas bus paskelbtas rugsėjo pradžioje.

Klubo programą kalbančiu judesiu papildys choreografo ir šokėjo Pawelo Sakowicz šokio pasirodymas „Jumpcore“. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bei „Meno ir mokslo laboratorijoje“ kūręs choreografiją spektakliams „Lokis“, „Respublika“ bei „Gyvenimas - tai sapnas“, Pawelas Sakowicz spalio 6 dieną žiūrovus pakvies į šokio spektaklį, kuriame svarbų vaidmenį atliks ne tik šuolio elementas bet ir žodis. 

Tęsdamos kūrybinių rezidencijų programą Lietuvos regionuose, „Sirenos” pernai dėmesį skyrė  Šiauliams, o šiais metais pristato Rietavo miestui skirtą audioturą. Į gimtąjį miestą sugrįžęs kompozitorius Andrius Šiurys, drauge su dramaturgu Rimantu Ribačiausku, kviečia į garsinį pasivaikščiojimą po Rietavo dvaro parką. Sodininko Broniaus Saponkos asmenybės įkvėptas pasakojimas primins, kad istorinė atmintis apima ne tik klestėjimo, bet ir vėlesnius bei daug sudėtingesnius Rietavo laikotarpius. 

Šiais metais antrą kartą vyks ir „Sirenų“  rengiamos rezidencijos užsienyje – du šiemet atrinkti teatro profesionalai – teatrologė Aušra Kaminskaitė ir režisierius Adomas Juška vyks į rezidencijas Romoje ir Paryžiuje.

 

Tapkite „Sirenų“ dalyviais

Šiemet „Sirenose“ yra unikalių progų ne tik tapti festivalio žiūrovais, bet ir meninių vyksmų dalyviais. „Sirenos“ irThe Feminist Secret Society of Helsinki“  skelbia atvirą kvietimą tapti performanso „Encounters. Vilnius“ dalimi – anoniminiu pokalbio dalyviu. Atrankoje gali dalyvauti visi norintys, tereikia užpildyti šią anketą iki rugsėjo 13 dienos: https://dashboard.mailerlite.com/dashboard

Visos „Sirenų” klubo diskusijos vyks anglų kalba, dauguma Klubo renginių nemokami, tačiau jiems reikalinga registracija. Informaciją sekite www.sirenos.lt 

Dvidešimtąsiais „Sirenas“  švęskime  kartu! 

Vilniaus tarptautinį teatro festivalį „Sirenos“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Festivalį remia Vilniaus miesto savivaldybė, Lenkijos institutas Vilniuje, Adomo Mickevičiaus ir Goethe institutai. Festivalio organizatoriai: VšĮ „Teatro informacijos centras“ ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“. 

 

Scena iš spektaklio „Grief and Beauty“. M. Devijver nuotr.
Scena iš spektaklio „Grief and Beauty“. M. Devijver nuotr.