7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinio festivalio KITOKS’23 programos dėmesys paaugliams, ieškantiems vietos šiuolaikiniame pasaulyje

D. Putino nuotr.
D. Putino nuotr.

Sausio 16–20 dienomis jau dvyliktą kartą įvyks Menų spaustuvės organizuojamas tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis KITOKS’23. Šis vaikams ir jaunimui skirtas festivalis yra pirmasis ir didžiausias Lietuvoje festivalis, pristatantis netradicinius, šiuolaikinius scenos menus 0–18 metų žiūrovams, o šiais metais festivalio programoje bus galima išvysti ne tik lietuvių kūrėjų, bet ir norvegų, šveicarų, belgų pasirodymus.  

 

KITOKS’23 šiais metais lankytojus pasitiks su šūkiu – „Įkvepiančios jungtys“! „Šis šūkis pasirinktas neatsitiktinai. Į antrą dešimtį įkopęs festivalis be tarptautinės spektaklių programos, šalies kūrėjų darbų pristatymo bei nuolat rengiamų edukacijų, bus kiek kitoks. Vienu metu Menų spaustuvėje apsijungs trys tarptautiniai projektai, skirti jaunai auditorijai ir šiai auditorijai kuriantiems profesionalams: kasmetinis festivalis KITOKS, Kūrybiškos Europos remiamas projektas „BABEL – or The Art of Listening in TYA“  ir bendras mūsų su partneriais iš Norvegijos projektas „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui.“ Visi šie projektai papildys ir praplės įprastą festivalio programą. Taip pat laukiame ne mažo būrio svečių, tarptautinių festivalių organizatorių, kuriems pasiūlysime ne tik į festivalio programą įtrauktus lietuviškus spektaklius, bet ir susitikimus su vaikams ir jaunimui kuriančiais Lietuvos menininkais. Labai tikiuosi, kad visos šios jungtys taps dar viena įkvepiančia patirtimi mūsų festivalio auditorijai ir jai kuriantiems profesionalams“, – pasakoja festivalio programos sudarytoja Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

 

Šių metų didžioji festivalio programa bus orientuota į paauglius, nors dalis pasirodymų tiks ir ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinukams. „Su festivaliu KITOKS’23 plačiau ir atidžiau susipažinti šiais metais kviečiame gimnazistus, kuriems kartais atrodo, kad šis festivalis ne jiems. Būtent šiai paauglių auditorijai festivalio metu pristatysime net kelis užsienio šalių spektaklius, pasakojančius apie savęs paieškas šiuolaikinėje visuomenėje“, – programos akcentus pildo Jolita Balandytė.

 

KITOKS’23 programoje ne tik pasirodymai, bet ir įvairios edukacinės programos, tarp kurių „Jaunasis kritikas“ bei „Scenos konTEKSTAI“ skirtos tiek paaugliams, tiek jauniesiems profesionalams, kuriems festivalio metu bus sudarytos galimybės ne tik stebėti visus festivalio pasirodymus, tačiau po jų diskutuoti bei juos aptarti su jų kūrėjais.

 

Vaikams ir jaunimui skirtame festivalyje laukia įvairialypė pažintis su šiuolaikiniais scenos menais, o visa festivalio spalvinga programa jau netrukus!

 

Daugiau informacijos – menuspaustuve.lt

Festivalio programą remia: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

D. Putino nuotr.
D. Putino nuotr.