7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sekso industrijos duris pravers šiuolaikinė opera „Traviatos“

NOA inf.
Nr. 32 (1439), 2022-10-14
Teatras Anonsai
I. Vyšniauskaitės nuotr.
I. Vyšniauskaitės nuotr.

Spalio 22 dieną, 18 ir 20 val., „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje įvyks kompozitoriaus Maximiliano Oprishkos ir režisieriaus Artūro Areimos operos „Traviatos“ pasaulinė premjera. Tikrais Lietuvos sekso paslaugų pirkėjų ir pardavėjų pasakojimais paremtas kūrinys uždarys 8-ąjį šiuolaikinės operos festivalį NOA (Naujosios operos akcija).

Giuseppe‘s Verdi opera „Traviata“ yra viena daugiausiai pasaulyje rodomų klasikinių operų. Tūkstančiai žiūrovų kasmet renkasi žiūrėti šį kūrinį – dažniau dėl jo „statuso“, rečiau – dėl turinio. Lietuvos muzikiniuose teatruose Naujieji Metai tradiciškai pasitinkami dainuojant žymiąją „Pakelkime taurę linksmybių“, tačiau dažnai nė nesusimąstoma, kokia yra tos taurės kaina. Operoje „Traviatos“ pagrindinis siekis yra išlukštenti traviatų (it. traviata – puolusi moteris arba tas, kuris nuklysta) mitą: nurengti klasikinės operos suteiktą statusą ir kiek kitaip pažvelgti į pagrindinę šios operos temą, nebijant parodyti visai neoperišką traviatų pasaulio tikrovę, kuri, nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti komiška, iš tiesų yra sudėtinga ir visai neromantiška.

2020-aisiais, minint profesionalios operos kultūros Lietuvoje šimtmetį, išsyk keli valstybiniai teatrai paskelbė ketinimus statyti Verdi „Traviatą“ – taip planuota pažymėti pirmojo šalyje profesionalaus operos spektaklio sukaktį. Pandemija pakoregavo premjerų datas, bet Lietuvos scenose galiausiai nuskambėjo dvi naujos „Traviatos“. Prodiuserinė kompanija „Operomanija“, neatsilikdama nuo valstybinių muzikinių teatrų, taip pat inicijavo naujų „Traviatų“ sukūrimą, tačiau grįstą ne romantizuotu šydu pridengta vienos kurtizanės istorija, o dokumentine medžiaga, tikromis Lietuvoje dirbančių sekso paslaugų teikėjų – vyrų ir moterų – patirtimis.

Striptizo šokėja, gatvės prostitutė, prabangus eskortas, masažistas, teikiantis paslaugas „su laiminga pabaiga“, sekso paslaugų pirkėjai ir pardavėjai, kitaip sakant, šiuolaikinės traviatos, – visa ši Lietuvoje dažnai už įstatymo ribų veikianti „bendruomenė“ padovanojo savo istorijas naujam muzikos teatro spektakliui. Opera „Traviatos“ – tai kinematografiškas, performatyvus kūrinys, nušviečiantis šiuolaikinės visuomenės paribius.

„Šia opera norime parodyti, koks platus yra sekso paslaugų laukas bei kokie įvairūs žmonės jame veikia. Svarbu pamatyti, kaip jie gyvena, kokios jų mintys, pajusti bendrą atmosferą, kurioje yra ne vien liūdesys ir tragiškumas. Kiekvienas kūrinio personažas atskleis savo istoriją be teisuoliškų klausimų, jis / ji nebus įstatytas/-a „į rėmus“, tikintis tam tikro atsakymo, – apie būsimą spektaklį pasakoja režisierius Artūras Areima ir priduria: „svarbu suprasti, kad „Traviatų“ pasaulis yra arti. Kartais žmonės net nesuvokia, kiek arti jis yra. Nesupranta, jog tai egzistuoja ir padoriose, susituokusiose šeimose, kuriose auga vaikai. Dažnai esame naivūs ir net nenutuokiame, jog šalia mūsų gyvena viena iš traviatų“.

Vienaveiksmis, 70-ies minučių kūrinys, vyks lietuvių kalba su anglų kalbos titrais. Renginyje yra laukiama tik pilnametė auditorija dėl operoje naudojamos jautrios ir necenzūruotos dokumentinės audiomedžiagos.

Tarptautinė operos „Traviatos“ premjera – spalio 22 d., šeštadienį, 18 ir 20 val., Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).

Daugiau informacijos čia.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
NOA inf.,
I. Vyšniauskaitės nuotr.
I. Vyšniauskaitės nuotr.