7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Taško teatras“ pristato sceninį vyksmą „AnA (All n‘ all)“

„Taško teatro“ inf.
Nr. 38 (1403), 2021-11-26
Teatras Anonsai
Sceninis vyksmas „AnA (All n‘ all)“. „Taško teatro“ nuotr.
Sceninis vyksmas „AnA (All n‘ all)“. „Taško teatro“ nuotr.

Klaipėdoje reziduojantis „Taško teatras“ šį sezoną pristatė jau ne vieną premjerą. Viena iš jų – sceninis vyksmas „Ana“ – buvo pristatyta spalio 23 d. Klaipėdos dramos teatre. Šis darbas unikalus ir gerokai skiriasi nuo to, ką iki šiol buvo įprasta matyti „Taško teatre“. Šiame judesio vyksme susipina teatro aktorių bei LMTA Klaipėdos fakulteto šokėjų kūryba. „Taško“ teatro aktorė Samanta Pinaitytė šįkart matuojasi profesionalės režisierės amplua. Šis šokio spektaklis, talkinant „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatei choreografei Aušrai Krasauskaitei, yra jos režisūrinis debiutas, savo išskirtinumu nustebinęs prie draminių spektaklių įprasti spėjusią „Taško teatro“ publiką. Jaunieji LMTA Klaipėdos fakulteto šokio katedros šokėjai savo judesio raiška su žiūrovais užmezga ypatingą ir jautrų ryšį, primindami empatijos, žmogiškųjų vertybių ir paprasto, nuoširdaus žmonių pokalbio svarbą.

 

Šokio spektaklyje – kova su jaunų žmonių atskirtimi

Šį darbą sukurti įkvėpė šiais laikais vyraujanti didžiulė atskirtis tarp žmonių, kurios priežastis nesunku pastebėti – spartėjantis gyvenimo tempas, bendravimas socialinėse medijose bei informacijos perpildytas pasaulis nepalieka laiko paprastiems ir atviriems pokalbiams su žmonėmis. Vis daugėja psichologų straipsnių apie tai, jog palaipsniui silpsta jaunų žmonių empatijos lygis, emocinis intelektas, bendravimo įgūdžiai bei gebėjimas užmegzti artimus ryšius. Sociologų nuomone, taip atsitinka todėl, jog informacijos perpildytame pasaulyje jaunimui trūksta vertybių, autoriteto. Jaunimas lengvai susižavi socialinių tinklų žvaigždėmis ir jų propaguojamu ne dvasiniu, bet materialiniu pasauliu.

 

Visa tai spektaklio komandą įkvėpė ieškoti nuoširdaus, paprasto ir tokio reikalingo kontakto su žiūrovu, tuo pačiu padedant jam atrasti šį ryšį su kitais žmonėmis bei pačiu savimi.

 

Spektaklis jaunam žmogui – su elektroninės muzikos ritmais

Pasak režisierės Samantos Pinaitytės, su jaunais žmonėmis reikia kalbėti jų kalba, jiems priimtinomis priemonėmis, todėl šiuolaikinės muzikos atsiradimas kūrybiniame procese – natūralus atsakas į jauno žmogaus poreikius. Kompozitorius Edvinas Vasiljevas sukūrė šiuolaikišką, dinamišką elektroninę muziką. Spektaklyje su žiūrovais bendraujama psichologiniais kūno gestais, kurie išduoda daug daugiau nei žodžiai. Jie atspindi vidinę mūsų būseną, tad įsižiūrėjus į atlikėjo gestus ar judesius žiūrovas galės greitai suvokti  ne tik jo vidinę būseną, bet ir suprasti jo tikslus, tarpusavio santykius. Judesio, emocijos ir muzikos sintezė šiame šokio spektaklyje jaunus žmones įtrauks į gyvo bendravimo, empatijos ir drąsaus požiūrio į gyvenimą sūkurį.

 

Apie šokio spektaklį „AnA (All n‘ all)“ režisierės Samantos Pinaitytės lūpomis

„Kuriant šį spektaklį man buvo svarbiausias jaunas žmogus. Baigus mokyklą, mes kiekvienas labai greitai „pereiname“ į suaugusiųjų pasaulį, kada šalia nebėra žmogaus, kuris galėtų padėti ar nuspręsti už tave. Visi mes iš pradžių siekiame labai didelių tikslų, kuriame iliuzijas apie savo ateitį, kartais net nepagalvodami, kiek reikia dirbti norint to pasiekti. Ir dažniausiai patiriame visa ko griūtį, nusivylimą. Jaunas žmogus ieško autoriteto ir kovoja dėl pripažinimo, trokšta būti dėmesio centre ir tiki, jog netrukus viskas pasikeis, išaus jo šlovės valanda. Tačiau ilgainiui paaiškėja, jog išnykus vertybėms sunku iš naujo rasti savo gyvenimo perspektyvą ir atrasti ryšį su savimi bei aplinkiniais, bet nepaisant skaudžių gyvenimo įvykių, tai tampa vertinga patirtimi.

Ar mūsų pasirinkimai ir sprendimai siekiant išsiskirti visada yra sąmoningi? Kodėl noras išsiskirti dažniausiai mus tik suvienodina?

 

Apskritai, kodėl kartais pasirenkame mažai tikėtinus sprendimus, kurie prieštarauja mūsų ankstesnei patirčiai? Ir tada kokią įtaką turi šalia esantis? Šiuos ir panašius klausimus nagrinėjome proceso metu ir perkėlėme į sceną žiūrovams.“

 

Spektaklio kūrybinė komanda:

Šokėjai: Aneta Augutytė, Karolina Kuliešytė, Evelina Litvinaitė, Milda Valaitytė, Edvardas Kažarnovičius, Mantas Meškauskas, Germanas Urbonavičius.

Choreografė: Aušra Krasauskaitė

Režisierė: Samanta Pinaitytė

Kostiumų dailininkė: Aistė Alksnytė

Kompozitorius: Edvinas Vasiljevas

Šviesų dailininkas: Linas Rubinas

 

Renginį dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

 

Artimiausias sceninis vyksmas „AnA (All n‘ all) – jau lapkričio 26 d. 18 val. LMTA Klaipėdos fakulteto šokio katedroje, J. Gudavičiaus salėje.

Spektaklis NEMOKAMAS, tačiau žiūrovų srautams suvaldyti reikalinga išankstinė registracija. Registracijos formą rasite adresu: https://docs.google.com/forms/d/1DCv9W6iDweCIdkXICndBrBB0CSZG5UCrKkhePb-UqKA/viewform?fbclid=IwAR0FbSIkEAXhw-yAmlUD1ts1ZzlrDcQbV8x03KHZvg3fL1oHIIzTUdol7ws&edit_requested=true

Sceninis vyksmas „AnA (All n‘ all)“. „Taško teatro“ nuotr.
Sceninis vyksmas „AnA (All n‘ all)“. „Taško teatro“ nuotr.