7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LRT KLASIKOS premjera – Giedrės Beinoriūtės režisuotas radijo spektaklis „bedugnė“

LRT inf.
Nr. 33 (1398), 2021-10-22
Teatras Anonsai

Spalio 24 d. 18.10 val. LRT KLASIKOS eteryje skambės ypatinga radijo teatro premjera – kino režisierės Giedrės Beinoriūtės režisuotas radijo spektaklis „bedugnė“.

 

Vokiečių dramaturgės Majos Zadės pjesė „bedugnė“ (vok. „abgrund“), pastatyta 2019 metais, leidžia pažvelgti į šiuolaikinių trisdešimtmečių gyvenimą. Susirinkę vakarienės draugai kalbasi, iš pirmos pažiūros, banaliomis temomis: apie pjaustomos mėsos kilmę, žodžių ir sąvokų reikšmes ir jų vartojimo tinkamumą, kur nusipirkti vienus ar kitus dalykus ar koks turi būti tinkamai paruoštos sriubos skonis. Tuo metu šeimininkų vaikų kambaryje, kuriame tyliai sumigusios dvi dukros, įvyksta tragedija. Banalybė ir siaubas, idėjiniai svarstymai ir žiauri realybė, su kuria tenka susidurti visiems vakarienės dalyviams, išmoningai persipynusios suteikia galimybę kiekvienam mūsų pažvelgti į asmeninę bedugnę.

 

Kino režisierė, pedagogė, LMTA docentė G. Beinoriūtė pripažįsta, kad režisuoti radijo spektaklį yra magiškas ir įdomus procesas. „Tai ne pirmas mano projektas LRT radijų teatre, labai mėgstu šį žanrą – tiek klausytis radijo spektaklių, tiek juos kurti. Darbas montažinėje su garso režisiere Sonata Jadevičiene – tai magiškas procesas, fantazijos, klausos ir profesionalumo alchemija, kai garso efektais kuri erdves, atmosferas, užpildai baldais ir daiktais kambarius, gamini maistą, suteiki veikėjams judesius, žodžiu, tveri pasaulį. Iš esmės daug kuo panašu į kiną, skirtumas tas, kad vaizdai susikuria klausytojo vaizduotėje. Kurdama kino filmus visuomet didelį dėmesį skiriu garso dizainui, tad radijo teatre galiu dar daugiau atsiskleisti šioje srityje ir daug ko išmokti“, – apie radijo spektaklio kūrimą pasakoja G. Beinoriūtė.

 

Ši pjesė, režisierės G. Beinoriūtės teigimu, atrodo, parašyta būtent Lietuvai, kadangi joje nuskamba pokalbiai apie skirtingas, tačiau šiuo metu itin aktualias temas: migrantus, LGBT bendruomenę, socialinių tinklų įtaką, religiją. „Man, kaip režisierei ši pjesė įdomi ir tuo, kad autorė siūlo labai daug laisvės: režisierius gali pasirinkti, kiek veikėjų šioje istorijoje veikia ir kas kokią eilutę sako. Taigi, režisierius kviečiamas tarsi pabaigti pjesę, o tai labai įdomu“, – priduria režisierė.

 

Radijo spektaklyje „bedugnė“ veikėjus įkūnija profesionalūs aktoriai: Eglė Špokaitė-Dapšienė (Beata), Eimutis Kvoščiauskas (Markas), Rytis Saladžius (Kristupas), Elzė Gudavičiūtė-Puskunigė (Ana), Jonas Šarkus (Paulius), Agnė Kaktaitė (Monika) ir jaunoji šešiametė aktorė Veronika Narvidaitė (Pija).

 

Radijo spektaklio premjeros kviečiame klausytis spalio 24 d., sekmadienį, 18.10 val. per LRT KLASIKĄ bei portale LRT.lt.

 

Pjesę iš vokiečių kalbos vertė Dominykas Norkūnas.

 

Garso režisierė Sonata Jadevičienė.

 

Projektą iš dalies finansavo Vokietijos ambasada Lietuvoje.

Žymos:
LRT inf.