7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Stalo teatras pradeda 17-ąjį sezoną

Stalo teatro nuotr.
Stalo teatro nuotr.

Rugsėjo 5 d. 15 val. Menų spaustuvės Stiklinėje salėje spektakliu „Kaip žvejys į dangų ėjo“ Stalo teatras pradės savo 17-ąjį sezoną. Teatras, kaip ir anksčiau, dalį savo spektaklių rodys Menų spaustuvėje, o be jos savo darbams mėgins prisijaukinti dar dvi erdves - Dūmų fabriką ir Antakalnyje veikiančią Miesto laboratoriją. Brandžios teatro paauglystės proga iki Naujų metų žiūrovams bus pristatytos net dvi paauglių publikai skirtos premjeros.  Be to, bus tęsiami ir ankstesniais metais pradėti darbai, projektai, o taip pat, - su džiaugsmu grįžtama prie intensyvesnio gastrolių grafiko.

 

Pirmoji Stalo teatro premjera „Rezanium“, Menų spaustuvės Stiklinėje salėje pasirodysianti spalio pabaigoje, pasakos apie lituanisto, teologo, tautosakininko Liudviko Rėzos gyvenimą. Neįtikėtina, bet dviejų metų netekęs mamos, o šešerių - tėvo, našlaitis Liudvikas Rėza sugebėjo tapti tokiu eruditu, kad mes jį žinome iki šiolei. Kūrybinė spektaklio komanda - dramaturgė Sandra Bernotaitė, režisierė Saulė Degutytė, kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė ir aktorius Saulius Čėpla -  intuityviai atkurs šio profesoriaus vaikystės (iki pat mokslų universitete pradžios) biografiją, remdamiesi šiandieną iškylančiomis be tėvų augusių žmonių vaikystės traumomis. Spektaklis paaugliams bus pastatytas objektų, šešėlių ir kūno teatro principais.

 

Antroji premjera – „Deivių istorijos“ (pavadinimas darbinis) numatoma gruodžio mėnesį, baigiant Marijos Gimbutienės šimtmečio metus. Šis spektaklis labiausiai skirtas paauglėms mergaitėms: remiantis Gimbutienės tyrinėjimais, bus kuriami skirtingų deivių prototipai, kuriais kalbama apie išorines, kūno problemas. Pasak spektaklio režisierės Saulės Degutytės: „Jaunimas, ypač paaugliai, prisižiūrėję įvairių medijų nebesugeba savęs priimti tokių, kokie jie yra. O juk jie yra tokie vieninteliai ir nepakartojami. Tad šiuo spektakliu norime parodyti gana paprastą, bet dažnai pamirštamą tiesą, kad kiekviena mergaitė - deivė.“ Spektaklyje, kuris bus rodomas Dūmų fabrike, muzikuos Gediminas Žilys, vaidins dvi jaunos aktorės - Kristina Baranauskaitė ir Aura Garmutė.

 

Tuo tarpu Antakalnyje įsikūrusioje Miesto laboratorijoje daugiausia bus rengiamos kūrybinės dirbtuvės patiems mažiausiems žiūrovams. Čia, pasitelkiant įvairias pasakas, bus rengiami „Antradienio pusryčiai mažyliams“.

 

Stalo teatras, prisidėdamas prie Europos kovos su skurdu ir socialinės atskirties mažinimo bei, siekdamas prieinamumo, 2021 sėkmingai įgyvendina tęstinį projektą ,,Teatras sveikatai''. Šiuo projektu teatras socialiai remtiniems vaikams kaimuose, globos namuose bei specialiose įstaigose dovanoja išskirtinę edukacinę programą naudojant meno terapijos metodus. Be to, teatras jau ilgą laiką bendradarbiauja su Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, yra nuolatinis įvairių akcijų partneris vaikų namuose bei meniniuose - socialiniuose ir meno sveikatai projektuose. Stalo teatro menininkai numato šią prasmingą veiklą tęsti ir toliau.

 

Stalo teatras, šalia kuriamų spektaklių, visuomet turėjo ir solo programą, kurioje, pasitelkus objektus, būdavo kuriami įvairūs pasakų ciklai. Juos vesdavo Stalo teatro įkūrėja ir režisierė Saulė Degutytė. Menininkė džiaugiasi, kad dabar šią programą perima jaunas aktorius Balys Ivanauskas, Stalo teatro žiūrovams jau žinomas iš spektaklio „Sibiro haiku“. Jis jau pradėjo keliauti po Lietuvos bibliotekas, kuriose mažiesiems žiūrovams seka pasaką ir veda kūrybines dirbtuves. Pasak S. Degutytės: „Mažai kas drįsta imtis šio žanro - jis tikrai sudėtingas. Tenka valdyti tiek savo kalbą, tiek objektus, tiek ir auditoriją: juk reikia, kad žiūrovai tavęs klausytų, kai nėra nei didelių dekoracijų, nei didelės komandos, kuri nematoma padeda kurti atmosferą... Aišku, tiek šio projekto, tiek ir viso Stalo teatro viršuždavinys, kaip jau nekartą minėjom, ir yra skatinti vaikų kūrybiškumą namuose, gebėjimą apsidairyti aplinkui ir, pasiėmus arbatinuką, šaukštelį ar puodelį, su jais pasikalbėti. Tai ypač pasiteisino karantino laikotarpiu...“

 

Iki šios žiemos Stalo teatras ketina aplankyti įvairius Lietuvos festivalius: Tarptautinį Asitežo festivalį JĖGA/COOL Klaipėdoje , „Šypsos lėlės ir vaikai“ Kupiškyje, „Kurhauzo nykštuką“ Palangoje, Alytaus „COM•@“ (vaikų programą „COM•MEDIA“ festivalyje). Tuo tarpu pavasary jau tikimasi pagaliau vėl nukeliaut ir į užsienį: į NUKU teatro festivalį Estijoje bei atidaryti Liubeko teatro festivalį Vokietijoje, į kurį ketinta važiuoti dar prieš du metus...

 

Pasak S. Degutytės: „Planų labai daug, o atrodo, kad 16-as sezonas nebuvo net pasibaigęs: nors jis ir buvo pažymėtas karantinu, užsidarymu - dirbome pilnu tempu...“ Dar gegužės mėnesį, vos pasibaigus teatrų uždarymui, Stalo teatras spėjo išleisti premjerą - „Muilo opera: Burbuliuko meilė“ - teatrinę instaliaciją pagal Ievos Babilaitės knygą „Dusia, oras ir vanduo“, kuri, kaip teigia teatro kritikė Ramunė Balevičiūtė, žaismingai ir net šiek tiek makabriškai perspėja apie galimas besaikio vartojimo pasekmes. Be to, karantino metu ėmė veikti Stalo teatro TV youtube kanalas, kuriame jau yra apie dešimt pasakų kartu su kūrybinės dirbtuvėmis. Taip pat atsinaujino ir Stalo teatro svetainė staloteatras.lt. Tačiau, aišku, kaip ir visi teatrai, kūrybinė komanda dabar labiausiai išsiilgusi susitikimų gyvai su žiūrovais ir kviečia visus pasimatyti Menų spaustuvėje ar viename iš minėtų festivalių!

 

Stalo teatro veiklą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Stalo teatro nuotr.
Stalo teatro nuotr.