7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„MMLAB Erdvėje“ atidaroma švytinčio ir skambančio akrilo instaliacija „Alchemija“

MMLAB inf.
Nr. 22 (1387), 2021-06-04
Teatras Anonsai
Paulina Simutytė. M. Endriuškos nuotr.
Paulina Simutytė. M. Endriuškos nuotr.

Gegužės 31 d. kūrybinėje laboratorijoje „MMLAB Erdvė“ (Vokiečių g. 13A, Vilnius) bus atidaryta menininkų Paulinos Simutytės ir Andriaus Šiurio dailės, šviesos ir garso instaliacija „Alchemija“.

Instaliacijos sukūrimui P.Simutytę įkvėpė savo paveiksle intuityviai užčiuoptas alchemijos tikslas – netauriųjų medžiagų virsmas tauriosiomis. Kūrinyje maišant ugnies ir vandens spalvas buvo sukurti žaliuojantys pasauliai, kuriuose šviesos spinduliai leidžia tamsoje pamatyti kažką daugiau.

„Šioje instaliacijoje, o gal ir ne tik čia, alchemija man yra ypatingas virsmas. Minint šią magišką ankstyvosios filosofijos gamtos mokslo šaką, šiandien nubunda įvairios asociacijos. Būtent asociatyvumas, gimstantis žiūrovui stebint mano tapybą, man ir yra svarbiausias,  – sakė P.Simutytė. – Artima ir baugiai neišsemiama asociacijų kalba alchemiškai įtraukia ir užmezga dialogą su pačiu savimi, o kartais, mano nuostabai, netgi su šalia esančiu – lyg žiūrėtum į debesis ir nejučiomis pradėtum dalintis tuo, ką matai, ir keliauti ten, kur nori.“

Instaliacija bus pristatyta kūrybinėje laboratorijoje „MMLAB Erdvė“, kurioje susijungęs menas ir mokslas papildo vienas kitą ir meno kūriniams suteikia solidų mokslinį turinį, o akademinėms teorijoms – netradicinę ir įtraukiančią formą. Pasak instaliacijos autorių, alchemija apėmė daugybę mokslo ir meno šakų, tad kūrinio pristatymo erdvė tarsi pati padiktavo, kad būtent joje turi stiebtis ir skleistis žaliuojantys pasauliai, erdvę užpildantys šviesa ir pulsuojantys kartu su muzikine kompozicija. „MMLAB Erdvė“ veikia lyg paslapties buveinė. Jos langai – lyg paslapties plyšiai, pro kuriuos galima pabandyti įžvelgti nežinojimą – galbūt kiek gąsdinantį, tačiau platesnį ir didingesnį už įprastą žinojimą“, – sakė A. Šiurys.

„Alchemijos“ atidarymo renginyje nuo 21 val. gros P.Simutytės ir A.Šiurio duetas lazy diamond‘s undergound. Instaliaciją „MMLAB Erdvėje“ aplankyti galima bet kuriuo paros metu. Ji veiks iki birželio 14 d.

Projekto partneriai: Urbanistinis draustinis, Vilniaus miesto savivaldybė.  Projektą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Apie kūrėjus:

Paulina Simutytė – DAPI. Teatre ji kuria ne tik muzikinius-draminius vaidmenis, bet ir scenografiją. Atlieka vokalo partijas bei improvizuoja perkusiniais instrumentais įvairiose grupėse. Tapyboje pasitelkia ne tik dažą ir drobę, bet ir šviesą. Skirtingas kūrybos sritis apjungia savito garsovaizdžio paieškos. Visa ši įvairovė P. Simutytės kūryboje persipina, atnešdama menų sintezės rezultatų, tokių kaip grafinės partitūros, albumų viršeliai, instaliacijos.

Andrius Šiurys. Elektroninės, akademinės instrumentinės, taikomosios muzikos kompozitorius, įvairių grupių narys bei atlikėjas. Jo kūryboje muzikalumas susipina su siurrealizmu, absurdo išraiška, įvairiais vaizdiniais, savotiškomis kaukėmis. Programiniuose pavadinimuose dažnai pasikartoja žodis „sapnas“, ryški nemigos–nakties–mistiškumo linija, metaforų, simbolių kalba. Kūrinių muzikinei išraiškai itin svarbią reikšmę turi žodis: dažnai partitūrų pradžioje pateikiami epigrafai, eilėraščiai, ištraukos.

Žymos:
MMLAB inf.,
Paulina Simutytė. M. Endriuškos nuotr.
Paulina Simutytė. M. Endriuškos nuotr.