7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žiūrovams atsiveria LRDT – grįžti į gyvenimą reikės tam tikros valios

LRDT inf.
Nr. 17 (1382), 2021-04-30
Teatras Anonsai
Spektaklis „Valia“. D. Matvejevo nuotr.
Spektaklis „Valia“. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) plačiai atveria savo duris žiūrovams  ir kviečia į nekantriai lauktą spektaklį „Valia“ pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus. Premjeriniai spektakliai bus rodomi balandžio 29 ir 30, gegužės 4 ir 5 dienomis 18.30 val. teatro Didžiojoje salėje.

LRDT vadovė Olga Polevikova mano, kad tai labai neįprastas laikas, kai pavasario viduryje  atsidarius teatrui tenka pradėti tarsi naują kūrybinį sezoną. „Pirmuosius šiais metais susitikimus su žiūrovais savo scenoje pradedame su spektakliu, kuris atgimsta tarsi feniksas iš pelenų, – nuo rudens taip ilgai brandinta ir laukta „Valia“. Tai unikalus atvejis – šitiek laiko mūsų aktoriai gyveno spektaklyje be galimybės išeiti į premjerą! Matydami, kaip per tą laiką nusilpo bendras visuomenės kultūrinis tonusas, linkime žiūrovams neužsisėdėti ir išnaudoti galimybę vėl ateiti į teatrą, nes nė vienas nesame tikri, kiek tęsis šie karantino atlaisvinimai. Mes labai tikimės, kad gegužės mėnesį teatro lankomumas tik augs, esame suplanavę rodyti geriausius savo repertuaro spektaklius. Neabejotinai, grįžti į gyvenimą reikės tam tikros valios“, – sako O. Polevikova.

„Mes taip įpratome laukti, kada tai įvyks, kad per tuos ilgus laukimo mėnesius susilpnėjo mūsų vidinis  treniruotumas, nes aktoriaus dvasia turi būti ištreniruota jausti kartu su herojais. Mūsų jausmai turi būti išjudinti, nes teatras – tai kaip metalo lydymo aukštakrosnė:  jei ji „atvėsta“ ir mes išeiname į sceną po ilgų atostogų, visada klausiame savęs: ar galėsime vėl? Lygiai taip ir žiūrovai yra atpratę sėdėti salėje ir kartu su mumis galvoti, verkti, juoktis, kartu išgyventi. Teatras nugali mumyse vienatvę, baisią, tragišką vienatvę. Teatre suvokiu, kad esu ne vienas, kad patikėjau tiesa, sklindančia iš scenos, ir esu laimingas, kad mūsų daug.  Tikiu, kad labai išsiilgę vienas kito teatras ir žiūrovai pagaliau susitiks ir iš naujo mokysis būti drauge. Būsime laimingi, kad nepraradome gebėjimo duoti, o jūs – priimti ir džiaugtis“, – viliasi LRDT vyr. režisierius Vladimiras Gurfinkelis.

Spektaklio „Valia“ pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus režisierius – V. Gurfinkelis, scenografiją ir kostiumus sukūrė dailininkė Irena Jarutis, inscenizacijos autorius – Ilja Gubinas, choreografė – Irina Tkačenko,  kompozitorius – Vitalijus Istominas, šviesų dailininkas – Jevgenijus Kozinas.

Epiniame spektaklyje „Valia“ talentingi LRDT aktoriai kuria ansamblį žmonių tipažų, siejamų aistros ir nerimo dėl rytdienos, ateities. Spektaklyje vaidina Telmanas Ragimovas, Viačeslavas Lukjanovas, Aleksandra Metalnikova, Inga Maškarina, Jevgenija Gladij, Jelena Orlova, Andrius Darela, Maksimas Tuchvatulinas, Aleksandras Agarkovas, Jurijus Ščiuckis ir kt.

„Labai giliai tyrinėjome savo personažus dar pirmojo karantino laikotarpiu, pripildėme kiekvieną žodį prasmės. Mano veikėja scenoje nekalba – ji nebylė mergaitė Vera, vaikystėje patyrusi gilią psichologinę traumą, todėl visus savo jausmus ir išgyvenimus turi išreikšti neverbaliniais, išoriniais būdais – tai nelengvi ieškojimai ir mano pačios viduje“, – sako aktorė Aleksandra Metalnikova.

Aktorė Inga Maškarina, spektaklyje įkūnijanti pilietę Kiseliovą, teigia, kad Šukšinas – tai reiškinys. „Jis nepaprastai aktualus mūsų sudėtingu laiku. Mes vis bėgame, blaškomės, bet pamiršome, kad visi esame žmonės, manydami, jog gyvensime amžinai, o juk nė vienas nežinome, kas atsitiks po sekundės. Skaitydamas Šukšino  apsakymus jauti, kaip skamba tavo vidinės stygelės, ir supranti, kad turi sielą. Patarčiau visiems prisiliesti prie Šukšino – jis padės suprasti, ar turite sielą, ar ne, su širdimi esate ar be jos“, – kviečia I. Maškarina.

„Bandau kurti žmogų, gyvenantį vieną taigoje, – tokių žmonių sunku sutikti gatvėje, tai žmonės-kalnai, žmonės-medžiai, jie gyvena toli nuo sumaišties. Tokio žmogaus savybių sąžiningai siekiu ieškoti ir savyje – tai nesibaigiantis procesas“, – savo kuriamą personažą Nikitičių apibūdina Viačeslavas Lukjanovas.

Rašytojas, aktorius, kino režisierius, visuomenės veikėjas Vasilijus Šukšinas (1929–1974), kurdamas literatūros kūrinius ir filmus, siekė parodyti pasaulį visapusiškai, su visomis žmogaus gyvenimui būdingomis smulkmenomis. Autoriaus kūryboje atsiskleidžia sudėtingos socialinės ir psichologinės situacijos, kurias diktavo jo gyventas laikmetis.

„Žmogaus egzistencijos prasmė – pagrindinis Šukšino kūrybos motyvas. Maksimalizmo, nenuilstamos ir neįtikėtinos aistros santykis sukuria jo herojus. Tai ne komedijų autorius. Šukšinas po komiškumu slėpė savo sielos žaizdas. Jis nuostabus rašytojas, magiškas – žvelgdamas į jo išorinį paprastumą, supranti, kaip tai apgaulinga“, – sako režisierius V. Gurfinkelis.

Vieno veiksmo spektaklis „Valia“ bus rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais.

Po premjerinio spektaklio LRDT visą gegužės mėnesį rodys geriausius repertuaro spektaklius  – „Tryliktas apaštalas, arba Debesis kelnėse“, „Idiotas“, „Pasaka apie carą Saltaną“, „Prakeikta meilė“ ir kt.

Žymos:
LRDT inf.,
Spektaklis „Valia“. D. Matvejevo nuotr.
Spektaklis „Valia“. D. Matvejevo nuotr.