7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LRDT darbą pradeda vyriausiasis režisierius Vladimiras Gurfinkelis

LRDT inf.
Nr. 1 (1366), 2021-01-08
Teatras Anonsai
Vladimiras Gurfinkelis ir Olga Polevikova. LRDT nuotr.
Vladimiras Gurfinkelis ir Olga Polevikova. LRDT nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) vyriausiojo režisieriaus pareigas pradeda eiti režisierius Vladimiras Gurfinkelis. LRDT jis yra pastatęs spektaklius „Valia“ (pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus) ir „Kvėpuojame drauge“, o šiuo metu su LRDT aktoriais repetuoja spektaklį „Atminimo malda“ pagal Grigorijaus Gorino pjesę Šolomo Aleichemo kūrybos motyvais.

„Man imponuoja, kad vyriausiuoju režisieriumi tapęs Vladimiras Gurfinkelis jungia savyje milžinišką patirtį, didelį talentą ir neišsenkamą optimizmą. Mes turime begalę idėjų. Man smalsu, kurgi nuves šis bendras kelias, tačiau neabejoju, kad rezultatai bus puikūs. Manau, kad būtent šiuo laikotarpiu, būtent šiai trupei reikia būtent šio lyderio. Noriu, kad mums pasisektų!”, – sako LRDT vadovė Olga Polevikova.

V. Gurfinkelio teigimu, teatro vyriausiojo režisieriaus darbas yra organizuoti visus meninius ir kūrybinius procesus, susijusius su scena. „Man atrodo, kad vyriausiojo režisieriaus funkcija yra ne tik režisuoti spektaklius, bet pirmiausia sukurti mechanizmus, kurie leistų statyti bet kokios estetikos, stilistikos, formos meninius kūrinius, o tai įmanoma tik tada, kai teatro tikrovė tiesiogiai susijusi su rezultatyvumu“, – sako LRDT vyriausiasis režisierius V. Gurfinkelis.

V. Gurfinkelis gimė Ukrainoje, 1984 m. baigė Kijevo valstybinį kultūros institutą, 1990 m. Sankt Peterburgo teatro, muzikos ir kino institute įgijo teatro režisieriaus specialybę, apsigynė mokslo daktaro laipsnį. Statė spektaklius Kijeve, Lvove, Sevastopolyje, Baku, Norilske, Krasnojarske, Novosibirske, Sankt Peterburge. Vadovavo ir dirbo vyriausiuoju režisieriumi Sverdlovsko, Permės teatruose, 2012–2013 m. buvo Permės multižanrinio festivalio „Baltosios naktys Permėje“ o 2014–2017 m. festivalio–forumo „Režisūros erdvė“ meno vadovu.

V. Gurfinkelis aktyviai dirba ir kaip teatro meno pedagogas, veda teatro laboratorijas užsienyje: Italijoje, Prancūzijoje, Mongolijoje, Vietname, Bulgarijoje, JAV.

Viename iš interviu V. Gurfinkelis apie savo požiūrį į režisūros meną yra sakęs, kad meno siekiamybė – aplenkti laiką, o svarbiausias poreikis atsakant į klausimą, koks tu ir kas tu, – nieko neteigti remiantis vakardienos patirtimi, bet ieškoti galimybės atsakyti į aktualius šiandienos klausimus šiuolaikine kalba ir rytdienos estetika. „Jeigu režisierius nesiekia suprasti ir estetiškai aplenkti laiką, tada jis primeta vakarykštę pasaulėžiūrą“, – teigia V. Gurfinkelis.

Jo žodžiais, Lietuva užima svarbią vietą teatro pasaulio žemėlapyje, nes teatro žiūrovai čia suformuoti garsiųjų lietuvių režisierių, bet Lietuva yra ir visiškai atskira šalis teatro pasaulyje, nes čia gyveno ir kūrė režisūros genijus Eimuntas Nekrošius.

Žymos:
LRDT inf.,
Vladimiras Gurfinkelis ir Olga Polevikova. LRDT nuotr.
Vladimiras Gurfinkelis ir Olga Polevikova. LRDT nuotr.