7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paluknio aerodromas virs performanso erdve, sujungiančia žmonių su negalia kūrybines galias

LŽNS inf.
Nr. 28 (1349), 2020-08-28
Teatras Anonsai
Gyvo garso ir veiksmo tapybos performansas – GeoOpera „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“. Rengėjų nuotr.
Gyvo garso ir veiksmo tapybos performansas – GeoOpera „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“. Rengėjų nuotr.

Rugpjūčio 27 d. 12 val. Paluknio aerodrome įvyks išskirtinis gyvo garso ir veiksmo tapybos performansas – GeoOpera „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“. Renginys, skirtas Lietuvos žmonių su negalia sąjungos 25-ių metų sukakčiai, pakvies žiūrovus pamatuoti savo grožio supratimo aukso pjūvį.

Karantino metu vienas žmogus su negalia pasakė: „pagaliau sveikieji pasijaus taip, kaip mes jaučiamės nuolatos patirdami izoliaciją ir atskirtį“, todėl gyvo garso ir veiksmo tapybos performanso metu Paluknio aerodromas taps izoliacijos erdve, iš kurios stengiamasi išsiveržti per virtualias medijas ir… realų skrydį sklandytuvu.

Performansas apjungs poeziją, muziką, dailę, videomeną bei vaidybą. Anot idėjos autorės kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės, projektai, į kuriuos įtraukiami neįgalieji, suteikia unikalią galimybę tiek kūrėjams, tiek žiūrovams kitaip patirti meną, naujai suvokti jo originalumą ir novatorišką vertę. „Neįgalaus žmogaus kūrybinės galimybės atskleidžiamos profesionalioje meninėje aplinkoje, kuri padeda keisti visuomenės požiūrį į negalią bei siekti pozityvių kultūrinių-socialinių pokyčių, vedančių visuomenės humaniškėjimo linkme“, – teigia kompozitorė, jau daugiau nei 20 metų dirbanti su neįgaliųjų integracija ir kūrybiškumo skatinimu.

GeoOperos „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“ metu žiūrovaiišvys aibę veikėjų: scena virtusiame Paluknio aerodrome susijungs ne tik skirtingos meno sritys, bet ir žmonių su negalia kūrybinis bendradarbiavimas su įgaliaisiais.

Renginio metu pasirodys Lietuvos žmonių su negalia sąjungos muzikinio teatro trupė MTT: Svetlana Rybakienė, Danielius Jurevič, Pranas Pliuška, Galina Jurevič, Irena Žemaitienė, Larisa Liubomirova, Kazimieras Styčinskis, Česlavas Rybakas, Ernesta Žemaitytė.

Performanse klausytojai išgirs rašytojo ir chirurgo Gasparo Aleksos tekstus, sukurtus remiantis geometrinėmis bei matematinėmis kūno proporcijų išmatavimo formulėmis bei medicininiais terminais. Trylikoje scenų-eilėraščių atsikartoja cheminių formulių, iš kurių susideda žmogaus organizmas, ,,refrenai“ (juos ,,išdainuos“ aktoriai ir solistai Rasa Kulytė, Ieva Stašelytė, Evelina Jocytė, Saulius Čėpla, Darius Rakauskas).

Remiantis kūno dalių ir organizmo sistemų (kraujotakos) eskizais bei G. Aleksos tekstų įkvėpimu, bus kuriama grafinė muzikos partitūra. Neįgaliųjų vežimėliais bei žmonių kūnais – veiksmo tapybos priemonėmis – bus ištapomos, eskizuojamos geometrinės ir abstrakčios figūros, cheminės formulės. Vizualinio sprendimo autorė ir performanso dailininkė yra dailės terapeutė Audronė Brazauskaitė.

Pagal jau paruoštus brėžinius ,,čia ir dabar“ ištapyta ir ant angaro sienos transliuojama grafinė partitūra (vaizdo menininkas Kęstutis Urbonas) taps žemėlapiu performanso metu improvizuojamai muzikinei partitūrai, kurią atliks talentingų jaunų džiazo muzikantų grupė ,,Brave Noises“ – Mantvydas Pranulis, Mindaugas Stumbras, Dominykas Snarskis.

Unikalus kūrinys bus atliktas Paluknio aerodromo angare ir skriejančiame sklandytuve, kurį pilotuos aktorius, performanso režisierius Sakalas Uždavinys.

Judesio plastika patikėta pantomimos meistrui Virgiui Bortkevičiui, įkūnysiančiam Vitruvijaus vaidmenį.

Šis unikalus veiksmo tapybos reginys bus filmuojamas ir transliuojamas ant angaro sienos, NMKC ir LŽNS integratyvaus  meno platformoje, socialiniuose tinkluose bei aktualaus meno platformoje VOXART.

 

Projekto parneriai ir rėmėjai:

Naujos muzikos komunikacijos centras, aktualaus meno platforma VOXART, Paluknio aeroklubas, Vilniaus aeroklubas, Lietuvos kultūros taryba, Asociacija LATGA.

 

Atvira aerodromo erdvė suteikia galimybę performanso dalyviams ir žiūrovams laikytis saugaus atstumo. Pasirodymas vyks Paluknio aerodrome, Sklandytuvų g. 1, Paluknio k., Trakų r. rugpjūčio 27 d. 12 val.

 

Žymos:
LŽNS inf.,
Gyvo garso ir veiksmo tapybos performansas – GeoOpera „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“. Rengėjų nuotr.
Gyvo garso ir veiksmo tapybos performansas – GeoOpera „Vitruvijaus žmogus“, arba „FI“. Rengėjų nuotr.