7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunimo teatras atsiveria žiūrovams

Jaunimo teatro inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Teatras Anonsai

Jaunimo teatras atnaujina veiklą. Tęsiantis karantinui nebus rodomi anksčiau sukurti spektakliai. Vyks nauja kūrybinė veikla teatro scenoje ir virtualioje erdvėje. Joje dalyvauja dauguma teatro trupės aktorių ir scenos darbuotojų. Bus ieškoma esamojo laiko inspiruotų susitikimų su žiūrovais.

Nuo birželio 2 d. Jaunimo teatro tinklapyje pradės veikti internetinis portalas jtdigital. Jame  bus galima susipažinti su naujais virtualiais teatro kūrybiniais projektais, išgirsti su Jaunimo teatru pastaraisiais metais bendradarbiaujančių tarptautinį pripažinimą pelniusių skirtingų šalių režisierių Arpádo Schillingo, Yanos Ross, Kristiano Smedso, Krystiano Lupos mintis pandemijos metu, bei pasižvalgyti po užsienio teatrų tinklapius, pristatančius vertingus istorinių ir šiuolaikinių spektaklių vaizdo įrašus. Teatro internetinį portalą pradės audiovizualinis dokumentinis projektas pagal The New York Times dienraščio specialią rubriką In Harm‘s Way (Pavojuje), skelbiančią skirtingose pasaulio šalyse su COVID-19 kovojančių gydytojų mintis ir išgyvenimus. Gydytojus pagerbti skirtame projekte dalyvaus penkiasdešimt Jaunimo teatre dirbančių ir su juo bendradarbiaujančių kūrėjų.

Pagrindinę teatro sceną atversime vos 40-čiai žiūrovų. Per čia pristatomus kūrybinius projektus ieškosime būdų iš naujo megzti kontaktą su publika. Nepradėsim iškart rodyti anksčiau sukurtų spektaklių. Ne dėl mažo leistino žiūrovų skaičiaus. Moraliniu ir estetiniu požiūriu negalim iškart sugrįžti į „normalų gyvenimą“. Po viso to, kas pasaulyje per pastaruosius mėnesius įvyko, susitikdamas su publika, aktorius turi išgyventi kažkokį vidinio karantino periodą. Per paprastas, santūrias formas ir amžinas temas paieškoti kūrybinių impulsų naujam bendravimui. Tai daryti ir skatinu teatro aktorius. – sako Jaunimo teatro vadovas Audronis Liuga.  

Kūrybinių renginių Jaunimo teatre ciklą birželio 2 d. pradės aktorės Viktorijos Kuodytės projektas pagal Marko Aurelijaus knygą „Sau pačiam“. Gyva legenda tapęs Romos imperatorius ir paskutinis žymus stoicizmo filosofijos atstovas Markas Aurelijus po mirties paliko filosofinių užrašų rinkinį „Sau pačiam“. Jį rašė II a. viduryje dalyvaudamas karo žygiuose Europą apėmusio maro metu. „Sau pačiam“ – tai intymus pokalbis su savimi akistatoje su fatališka gyvenimo tikrove. Tai – apmąstymai apie žmogaus gyvenimo laikinumą, ieškant jo prasmės per pareigą kitam žmogui.   

Birželio 9 d. aktorė Aldona Bendoriūtė pristatys „Giesmių giesmės“ skaitymą. Sukūrusi įsimintiną pagrindinį vaidmenį to paties pavadinimo Eimunto Nekrošiaus spektaklyje, aktorė pakvies žiūrovą įsiklausyti į amžinąjį Meilės šedevrą ir, kaip sakė „Giesmių giesmę“ į lietuvių kalbą vertęs poetas Sigitas Geda, - šiame dieviškame dvelksme atsikvėpti nuo savo problemų.

Birželio antrąją savaitę teatro scenoje žiūrovai išvys aktorių Janinos Matekonytės ir Vido Petkevičiaus duetą improvizuotame skaityme pagal Jurgio Kunčino „Tūlą“ ir aktoriaus Gedimino Storpirščio kūrybinį projektą pagal poetės Wisławos Szymborskos eiles ir tekstus.

Informacija apie šiuos ir vėlesnius renginius bus skelbiama ir periodiškai atnaujinama Jaunimo teatro tinklapyje. Karantino metu visi teatro renginiai nemokami. Būtina išankstinė registracija el. paštu [email protected]