7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Stalo teatre“ – laiko patikrinti nuotykiai su Žiuliu Vernu

„Stalo teatro“ spektaklis-dirbtuvės „Aplink žemę per vieną spektaklį“ pastatytas remiantis prancūzų rašytojo, mokslinės fantastikos žanro pradininko Žiulio Verno (1982 – 1905 m.) knygomis: „Aplink žemę per 80 dienų“, „20 tūkstančių mylių po vandeniu“, „Penkios savaitės oro balionu“ ir „Nuo žemės į mėnulį“. Spektaklio režisierė ir aktorė – Saulė Degutytė, kompozitorė – Snieguolė Dikčiūtė, dailininkas – Paulius Juodišius. Spektaklį bus galima pamatyti vasario 23 d. Knygų mugės programoje.

„Aplink žemę per vieną spektaklį“ pakvies mažuosius žiūrovus pasinerti į stebuklingą fantazijos pasaulį ir, laikantis poros pagrindinių taisyklių – nekritikuoti kitų vaikų kūrybos ir pamiršti frazę „aš nemoku ar negaliu“ – išmėginti įvairiausias muzikos, piešimo, teatro ir net filmavimo technikas, kurias apjungs laiko patikrinta literatūra. Trijų dalių kelionė po pasaulį aprėps oro, vandens ir žemės erdves, kurias atstovaus ir apipavidalins trys skirtingos vaikų komandos, burtų keliu išsitrauksiančios savo stichijai skirtas įvykių korteles (kiekvienai jų paruošta po 5). Atsižvelgdami į jas vaikai pieš ir filmuosis, o po to kurs muziką jau kitai komandai atitekusiems nuotykiams. Galiausiai, po visų šių dirbtuvių, bus galima pamatyti galutinį rezultatą – spektaklį ekrane.

Pasak režisierės Saulės Degutytės: „Dabar, kai vaikai išgyvena nuotykius telefonuose ar planšetėse, jie nebeturi laiko skaitymui. Tad norisi jiems padėti ir įvesti juos į nuotykių kupiną Žiulio Verno pasaulį. Man regis, jis jiems ir dabar turėtų pasirodyti labai įdomus, bent jau iš laiko – kaip galimybė sužinoti, kokiomis knygomis gyveno jų seneliai – perspektyvos. Šių knygų herojai kaip, pavyzdžiui, Filijas Fogas, Samuelis Fergiusonas ir kiti, jau nebeatitinka šiandienos didvyrių įvaizdžio – jie pripratę kentėti tyliai ir dažnai net likti nematomi. Tuo tarpu dabar daug madingiau yra išsikalbėti, o nudirbus kad ir menkiausią gerą darbą – pasiskelbti socialiniuose tinkluose... Tad spektaklio metu keliausime ne tik erdve, bet ir laiku – į praeitį, kurioje dar atrodė įmanoma skraidyti kosmose oro balionu...“

Moderuojamos kūrybos spektaklis, kurį kūrėjai dėl jo nepastovumo vadina „visada premjera“, ypatingas tuo, kad jame nebus nei vieno žiūrovo. Pasak spektaklio dailininko, pirmą kartą su Stalo teatru kuriančio knygų iliustratoriaus, animacijos dirbtuves vaikams įvairiose Lietuvos vietose rengiančio Pauliaus Juodišiaus: „Žiūrovas – labai keista žmogaus būsena, teigianti, kad jis su niekuo nesusijęs, kad jis tik sėdi, o kiti turi jį linksminti... Geriausia, kai visi yra „nežiūrovai“. Juk įdomu tai, kad tu darei, o ne tai, kad tu žiūrėjai! Be to, toks kūrybos būdas vaikams labai naudingas: jie dažnai sukuria užuomazgą, bet neišvysto minties. Tuo tarpu dirbant kartu su suaugusiu, vaikams būna lengviau pasiekti gerą rezultatą, neprarasti motyvacijos. Vaikus atlydėję tėvai taip pat bus kviečiami įsitraukti į veiksmą – kurdami kartu su vaikais jie puikiai vienas kitą papildo.“

Šalia kuriamų vaizdų labai svarbi dalis atiteks ir muzikiniam fonui – vaikai bus kviečiami išmėginti savo jėgas ir grojant įvairiais instrumentais: „Spektaklyje bus daug egzotinių ir savadarbių instrumentų, be to, ir tradicinis pianinas... Žinau tam tikrų metodų, padedančių tiek vyresnio, tiek jaunesnio amžiaus vaikams grojant per trumpą laiką išgauti tam tikrą, pilnavertišką rezultatą. Su vaikais paruošime visą muzikinį kelionės apipavidalinimą. Stengsimės atspindėti tam tikros vietos, kultūros, aplinkos identitetą.“ – teigia kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė.

Spektaklio dalyvių prašome apsirengti žaliai!