7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vyriškos krizės ir draugystės premjeroje „Panika“

NKDT inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Panika“. D. Stankevičiaus nuotr.
Scena iš spektaklio „Panika“. D. Stankevičiaus nuotr.

Tris draugus gyvenimas suburia į vieną butą, – vieną  jų ištiko gyvenimo krizė. Prasideda emocinga trijulės kelionė vidinių problemų labirintais. Toks režisierės Kamilės Gudmonaitės naujos premjeros „Panika“ siužetas. Spektaklio premjera –  2019 m. gruodžio 18, 19 ir 20 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

 

Kamilei Gudmonaitei Mikos Myllyaho pjesė „Panika“ pasirodė įdomi dėl dviejų aspektų: vyriškumo problematikos ir psichinės sveikatos. „Įdomu, kaip šios dvi tematikos sugula pjesėje. Esu anksčiau stačiusi spektaklį „Trans Trans Trance“, kuriame tyrinėjome moteriškumo problematiką ir kreipėme dėmesį į moteris. Vėliau man iškilo klausimas, kodėl dabartinėje visuomenėje tiek daug kalbame apie moteris, bet pamirštame, kaip šiame pasaulyje jaučiasi vyrai? Tai yra labai svarbu, nes pastebėjau, kad jiems savo jausmus yra sunkiau išreikšti ir iškomunikuoti dėl tam tikrų socialinių konstruktų, pačios vyriškumo idėjos. Mes žinome, kad vyras turi būti sėkmingas, verslus, emociškai stiprus, šeimą išlaikantis, dominuojantis asmuo. Ši idėja gali kelti daugybę neurozių tiems vyrams, kurie galbūt neatitinka tokio stereotipo. Kodėl vaikystėje verkti leidžiama tik mergaitėms? Vieno personažo žodžiais kalbant: „vyrai nuolatos bėga nuo savęs, savo jausmų, kol jų akis pamažu aptraukia liūdesys“. Pjesėje klausiama, ar mes galime kalbėtis, ar mokame kalbėtis, bei atskleidžiama trapi žmogiškumo būtis, gilus jautrumas“, – mintimis dalinasi režisierė.

 

Šiandieninis teatras itin noriai įsileidžia socialines temas į sceną. Pasak K. Gudmonaitės, menininkams pasidarė įdomu, kas vyksta ne teatre, o visuomenėje ir mūsų gyvenime. „Šiandien svarbu žvelgti į galios ir sociopolitinius klausimus, politiką, socialinę problematiką. Spektaklis turi integruotis į visuomenę ir tapti jos dalimi“, – mano kūrėja.

 

Spektaklyje vaidina trys jaunosios kartos aktoriai: Mantas Zemleckas, Gytis Laskovas ir Vaidas Maršalka. Jie šiame pastatyme mato ne tik socialinę problematiką, bet ir  vyriškos draugystės svarbą. „Man šita pjesė ir spektaklis yra apie draugystę, kalbėjimo svarbą. Manau, kad tai yra tikrai aktualu, nes aš pats žinau ir pastebiu, kad mes mažai kalbamės apie tam tikrus dalykus, sukeliančius vidines  problemas. Jos prisikaupia ir  tiesiog išsprogsta. Nereikia kažkaip savęs versti gydytis, bet tiesiog reikia būti kartu – tas buvimas gydo“, – teigia Mantas Zemleckas, atliekantis grafikos dizainerio Makso vaidmenį.

 

Aktorius Gytis Laskovas, mano, jog vyrams jausmus išreikšti yra daug sunkiau nei priešingos lyties atstovėms: „Vyrai yra mažiau linkę vienas su kitu kalbėtis, išreikšti savo jausmus vienas kitam negu merginos. Spektaklyje mes apie tai kalbam, kaip vyrams išsikalbėti vienas su kitu, kaip atsiverti vienas kitam, kaip peržengti tą ribą.“

 

Teatro direktorius Egidijus Stancikas, pristatydamas premjerą, pabrėžia Kamilės Gudmonaitės režisūrinius gabumus:„ Spektaklis  „Panika“ yra visiškai kitoks negu prieš du metus pas mus statytas spektaklis „Keturi“. Visiškai kita estetika. Tarsi problemos tos pačios, bet visiškai kitokia raiška. Mane džiugina  Kamilės ir  scenografės Barboros Šulniūtės duetas, kuris yra ypatingai darnus ir tikiuosi, kad jos abi yra radusios savo kūrybos namus mūsų teatre.“

 

Spektakliui vaizdo projekcijas sukūrė Ridas Beržauskas, Barbora Šulniūtė, Jonas Litvinas. Kūrinys skirtas vyresniems nei 18 metų žiūrovams. Premjera dedikuojama 99-ajam teatro gimtadieniui.

Žymos:
NKDT inf.,
Scena iš spektaklio „Panika“. D. Stankevičiaus nuotr.
Scena iš spektaklio „Panika“. D. Stankevičiaus nuotr.