7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vertinga dovana muziejui

LTMKM inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Teatras Anonsai
Giedrius Mackevičius ir jo trupė. A. Krisanio nuotr.
Giedrius Mackevičius ir jo trupė. A. Krisanio nuotr.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų pasiekė vertinga dovana iš Rusijos. Maskvoje gyvenusio ukrainiečio architekto ir fotomenininko Aleksejaus Krisanio (1946–2013) šeima muziejui padovanojo per 1550 fotografijų, įamžinusių režisieriaus Giedriaus Mackevičiaus (1945–2008) kūrybą jo įkurtame, pasaulyje garsėjusiame Maskvos plastinės dramos teatre.

 

Anot muziejaus direktorės Nidetos Jarockienės, ši vertinga siunta reikšmingai papildys nuo 2015 m. muziejuje kaupiamo ir tyrinėjamo, užsienyje reikšmingiausius spektaklius sukūrusio režisieriaus G. Mackevičiaus rinkinį. Tai ypač svarbu kitais metais rengiantis minėti pasaulinį pripažinimą pelniusio lietuvių menininko 75-ąsias gimimo metines.

 

Dar vasarą muziejų pasiekė istorikės ir vertėjos Marijos Krisan laiškas, kuriame ji parašė apie savo tėvo, beveik penkiolika metų bendravusio su G. Mackevičiumi, fotografavusio jo repeticijas ir spektaklius, kūrybinį palikimą. Parašė ir tai, kad, sužinojus apie praėjusiais metais muziejuje išleistą monografiją „Giedrius Mackevičius (1945–2008) ir jo Teatras“, ji su mama – vertėja ir redaktore Ana Vladimirova nusprendė fotografijas padovanoti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui. Padovanotose fotografijose – scenos iš garsiausių G. Mackevičiaus spektaklių „Nugalėjimas“, „Choakino Murjetos žvaigždė ir mirtis“, „Metų laikai“, „Raudonas žirgas“, kitų, sustabdytos repeticijų akimirkos, portretai. Ypač vertinga, kad A. Krisanio darbai ne tik papildo muziejuje saugomų fotografijų rinkinį, – siuntoje yra nemažai iki šiol nematytų fotografijų, įamžinusių G. Mackevičiaus trupėje dirbusias aktores Jūratę Mikšytę ir Silvijaną Bilskytę.

 

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus – vienintelis muziejus pasaulyje, sistemingai kaupiantis ir tyrinėjantis lietuvio, plastinės dramos teatro pradininko G. Mackevičiaus kūrybos palikimą; jį dar 1997 m. Paryžiuje išleistoje enciklopedijoje „La scene moderne“ įprasmino italų istorikas ir meno kritikas Giovanni Lista.

 

Žymos:
LTMKM inf.,
Giedrius Mackevičius ir jo trupė. A. Krisanio nuotr.
Giedrius Mackevičius ir jo trupė. A. Krisanio nuotr.