7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinis J. Kupalos teatras iš Minsko atveža unikalaus skambesio „Revizorių“

LRDT inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Revizorius“. Nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro nuotr.
Scena iš spektaklio „Revizorius“. Nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro nuotr.

Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT) vyks jubiliejinės 100–metį pažyminčio Nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro (Minskas) gastrolės. 2020 m. sausio 19 d. 18.30 val. LRDT Didžiojoje scenoje svečiai rodys vieną iš geriausių ir naujausių savo spektaklių – Nikolajaus Gogolio „Revizorių“ baltarusių kalba su lietuviškais titrais.

 

Režisieriaus Nikolajaus Pinigino spektakliui dekoracijas ir kostiumus sukūrė vilnietis dailininkas Marijus Jacovskis.

 

Iškart po premjeros 2018 m. spektaklis „Revizorius“ pagal rusų literatūros klasiko Nikolajaus Gogolio pjesę tapo vienu iš ryškiausių spektaklių Baltarusijoje. „Revizorius“ žiūrovus nustebins  režisūrine interpretacija ir saviironija. Šio spektaklio „vinis“ – vertimas iš rusų kalbos: visi spektaklio veikėjai kalba trasenka – rusų ir baltarusių kalbų mišiniu, o Chlestakovas – literatūrine baltarusių kalba. Specialiai šiam spektakliui pjesę išvertė Marija Puškina.

 

2020 m. rudenį Nacionalinis akademinis Jankos Kupalos teatras, seniausias dramos teatras Baltarusijoje, švęs savo 100-metį. Lietuva taps pirmąja šalimi, kurioje teatras rengia savo jubiliejines gastroles ir šia proga atveža anšlagines sales Baltarusijoje ir užsienio šalyse surenkantį savo spektaklį „Revizorius“. Lietuvos žiūrovams spektaklis bus įdomus ir dėl dailininko darbo – scenografiją jam sukūrė garsus dailininkas Marijus Jacovskis, J. Kupalos teatre anksčiau dirbęs ir kuriant spektaklį „Žuvėdra“.

 

N. Gogolio pjesės „Revizorius“ siužetas gerai žinomas kiekvienam. Baltarusių spektaklyje išsaugota visa pjesė apie įbaimintus vietinius valdininkus, tūpčiojančius aplink revizorių iš sostinės. Tik spektaklio veiksmas iš XIX amžiaus perkeltas į XX a. 8-9 dešimtmečių sandūrą, o provincijos miestelis tapo rajono centru. Tai lyg kažkas skaudžiai pažįstama ir kartu jau senokai pamiršta.

 

„Revizorius“ paskelbtas geriausiu Baltarusijos metų spektakliu trijose nominacijose – geriausio dramos spektaklio. geriausio dramos teatro režisieriaus darbo ir geriausio vyro vaidmens (už Gorodničiaus vaidmenį apdovanotą aktorių Viktorą Manajevą matysime ir Vilniuje).

Žymos:
LRDT inf.,
Scena iš spektaklio „Revizorius“. Nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro nuotr.
Scena iš spektaklio „Revizorius“. Nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro nuotr.