7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gintaras Varnas: teatras – tiesos ar melo erdvė?

NKDT inf.
Nr. 27 (1306), 2019-09-06
Teatras Anonsai
Spektaklio „Sombras“ repeticija. D. Stankevičiaus nuotr.
Spektaklio „Sombras“ repeticija. D. Stankevičiaus nuotr.

Seniausias profesionalus Lietuvos teatras pradeda savo šimtąjį sezoną ir siūlo jį švęsti apmąstant teatro savastį, istoriją ir dabartį. Į šios teatrinės savianalizės užkulisius pirmasis žiūrovus pakvies režisierius Gintaras Varnas, pristatydamas spektaklį „Sombras“.

Premjera „Sombas“ (liet. šešėliai) – siurrealistinis koliažas, kuriame režisierius jungia XX a. modernistų, siurrealistų ispanų dramaturgo ir poeto Federico García Lorca‘os nebaigtas pjeses ir poeziją, L. Pirandello pjesę „Šeši personažai ieško autoriaus“, Antoine‘o Artaud ir Salvadoro Dali tekstus.

Federico García Lorca teigė: „Tikras teatras – tai skliautinis cirkas, kur įeina ir išeina vėjas, mėnuo ir būtybės, nerasdamos vietos, kur galėtų pailsėti.“ G. Varnas, gyvendamas šia Lorkos teatro vizija, į sceną sugrąžina savos teatrinės kūrybos citatas. Režisierius kviečia atsiminti ir persvarstyti šiandienos teatrą, klausdamas, ar jis yra tiesos ar melo erdvė? „Spektaklis gimė iš mano gana niūrių minčių apie teatro ateitį, kuomet nebetiki, nebevaikštai į spektaklius, nebejauti teatro magijos. Nežinau, ar spektaklis įrodys, kad teatras yra ta vieta, kur sakoma tiesa. Tai paaiškės tik premjeros dienomis“, – svarsto G. Varnas.

Spektaklis kuriamas kartu su Utopia teatru. Spektaklio scenografijos dailininkė – Julija Skuratova. „Sombras“ atgyja jos kurtos lėlės iš Claudio Monteverdi madrigalinės operos (rež. G. Varnas). Kostiumus spektakliui kuria dailininkas Juozas Valenta.

Muzikinis spektaklio apipavidalinimas konstruojamas iš ankstesnių G. Varno spektaklių muzikos – Onutės Narbutaitės, Vidmanto Bartulio, Giedriaus Puskunigio, Claudio Monteverdi kūrinių, taip pat sefardų (žydų, gyvenusių Ispanijoje iki XV a.) melodijų.

Spektaklyje vaidina gausi teatro aktorių trupė: Dainius Svobonas, Vytautas Anužis, Jovita Jankelaitytė, Vilija Grigaitytė, Gytis Laskovas, Vaidas Maršalka, Saulius Čiučelis, Jūratė Onaitytė, Matas Sigliukas, Sigitas Šidlauskas, Liubomiras Laucevičius, Albinas Budnikas, Ričardas Vitkaitis, Audronė Paškonytė, Dovydas Pabarčius, Pijus Narijauskas, Daiva Rudokaitė, Andrius Alešiūnas, Gintautas Bejeris, Inga Mikutavičiūtė, Martyna Gedvilaitė, Aistė Zabotkaitė, Milė Šablauskaitė, Eglė Grigaliūnaitė, Liucija Rukšnaitytė, Robertas Petraitis, Mantas Pauliukonis.

Premjera –  Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiojoje scenoje rugsėjo 6, 7, 8 d.

Žymos:
NKDT inf.,
Spektaklio „Sombras“ repeticija. D. Stankevičiaus nuotr.
Spektaklio „Sombras“ repeticija. D. Stankevičiaus nuotr.