7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Čia Tu? Čia Aš!”: muzikinis spektaklis džiuginantis mažiausius

KJT inf.
Nr. 15 (1294), 2019-04-12
Teatras Kultūra vaikams Anonsai

Klaipėdos jaunimo teatras džiaugiasi galėdamas pristatyti pirmąjį spektaklį, skirtą mažiausiems mūsų žiūrovams - kūdikiams. Pirmą kartą spektaklis Klaipėdoje bus rodomas balandžio 14 d. 10 val. ir 11 val. Klaipėdos kultūros fabrike.

 

Muzikinis spektaklis kūdikiams „Čia Tu? Čia Aš!” skirtas kūdikiams nuo 3 mėnesių iki 2 metukų ir jų tėveliams.

 

Tai smagus žaidimas, kuriame mažieji kartu mokysis atrasti, stebėti, prisiliesti ir kartu įsitraukti į nepaprastą pojūčių pasaulį.

 

Iš įvairiausių faktūrų, spalvų ir geometrinių figūrų spektaklyje atsiras įvairūs atpažįstami daiktai ir gyvūnai. Specialiai šiam spektakliui specialiai kuriama muzika. Ji - ypač dinamiška, spalvinga ir atliekama įvairiausiais instrumentais kartu su balsu.

 

Kūdikiai reaguoja į besikeičiančius garsus, ritmines figūras, patys bandydami judesiais ir įvairiais garsais išreikšti savo emocijas.

 

Spektakliai kūdikiams tai meninė forma, žadinanti jų vaizduotę, stiprinanti tėvų ir vaiko emocinį ryšį, lavinanti mąstymą ir emocinį intelektą. Kūdikiai sugeba skirti spalvas, veidus, pagrindinius skonius, girdėti ir atpažinti balsus. Vaiko smegenys dirba nepertraukiamai, įsisavindamos informaciją ir formuodamos nervinius ryšius, kurie lemia emocinį, socialinį ir intelektinį vystymąsi. Šiuolaikinėje visuomenėje daugiau dėmesio pradedama skirti kokybiškam vaiko vystymuisi, todėl teatras tai viena iš puikių priemonių praleisti daugiau laiko tėvams ir vaikams ne namų aplinkoje ir pabūti kartu su bendraamžiais. Remiantis garsaus Lietuvos akušerio ginekologo Romualdo Šemetos nuomone: „Naujagimiai ateina į šį pasaulį turėdami visus pojūčius, kai kuriuos iš jų panaudodami dar iki gimimo. Tai leidžia kaupti patirtį jau nuo pirmų gyvenimo dienų. Kur kas anksčiau negu išmoksta kalbėti, mažyliai jau moka skaičiuoti, išsaugoja atmintyje skirtingus įvykius ir sprendžia uždavinius. <…> Įrodyta, kad kuo labiau motina tiki, jog vaikas anksti suvokia aplinkinį pasaulį, tuo talentingesnis ir protingesnis jis užauga. Tos mamos, kurios žino apie vaiko galimybes, yra emociškai jautresnės.“ Mane pačią motyvuoja mano sūnus, kuriam dabar yra du metukai. Nemažai laiko kartu praleidom panašiuose spektakliuose, kur stebėjau kas vaikams labiausiai patinka, į ką labiausiai reaguoja ir kas moko kartu išreikšti emocijas. Patirtis auginant sūnelį paskatino kurti spektaklį patiems mažiausiems, nes matau tame emocinio intelekto ugdymo pagrindus ir didelę to prasmę. Jaučiu, kaip visuomenei to trūksta, nes poreikis tokiems spektakliams yra didelis, o jų kokybiškų pastatymų trūksta. Labai tikiuosi, jog su šiuo spektakliu aplankysim ne tik didžiuosius miestus, bet ir mažesnius miestelius ir jų bendruomenes, kuriose skatinsim ugdyti vaikus nuo mažų dienų.

 

Žymos:
KJT inf.,