7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aktorius: ne tik teatre, bet ir kine

KJT inf.
Nr. 15 (1294), 2019-04-12
Teatras Anonsai
Festivalis „Jauno teatro dienos“. E. Sabaliauskaitės nuotr.
Festivalis „Jauno teatro dienos“. E. Sabaliauskaitės nuotr.

Trečiadienio rytas festivalio dalyviams prasidėjo nuo naujų grupių sudarymo ir naujų idėjų įgyvendinimo planų, vėl gavus kitas žodines ir muzikines inspiracijas. Komandos intensyviai ruošėsi naujiems trumpo metro spektakliams, kurie bus pristatyti jau šį vakarą, 17:30 val. Klaipėdos kultūros fabrike.

Po peržiūrų, renginio dalyviai ir žiūrovai vėl kviečiami į vakarinį darbų aptarimą, kurį moderuos kino ir teatro kritikas Vaidas Jauniškis.

Taip pat  festivalyje jau antrus metus vyksta ne tik teatro bet ir kino kūrybinės dirbtuvės. Pirmąją festivalio dieną atvykę aktoriai ir režisieriai pradėjo nuo filmavimosi. Tokiu būdu kino režisieriai atsirinko labiausiai jų temai ir idėjai tinkančius aktorius, kuriuos filmavo visą festivalio laiką. Filmavimai vyko netradicinėse Klaipėdos vietose, kurios labiausiai tiko kino režisierių idėjos įgyvendinimui.

Renginio dalyvė, vaizdo režisūros trečiakursė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija) Karolina Nadzeikaitė sako, jog patirtis, įgyta šiame festivalyje, ilgam išliks atmintyje ir tikrai pravers kuriant ateityje. „Iš šio festivalio išsivešiu didžiulį suvokimą, ką reiškia dirbt kūrybiškai ir maksimaliai. Tai ir stresas ir malonumas tuo pačiu. Didžiausią įspūdį paliko Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai , kuriuos išsirinkau. Per trejus studijų metus man dar neteko taip gražiai ir draugiškai bendraut su aktoriais filmavimo aikštelėje. Labai džiaugiuosi šiuo savo sprendimu čia dalyvaut. Tai mano pirmosios tokios rimtos ir intensyvios kūrybinės dirbtuvės“, - džiaugėsi mergina.

Paklausta, kaip sekėsi  sugalvot scenarijaus idėją pagal gautą inspiraciją („Ieškok moters“), režisierė atskleidžia, jog tai nebuvo lengva užduotis. „Visą savaitę prieš čia atvykstant nežinojau ką su ja daryt. Bet atvažiavusi į Klaipėdą, radau labai gerą italų novelių knygą. Visai atsitiktinai radau mano temai ypatingai tinkantį tekstą ir tada viskas išsisprendė“, - pasakojo K. Nadzeikaitė.

Karolina sako, jog teko susidurti ir su nedideliais sunkumais, tačiau, anot studentės, tai irgi tampa savotiškomis pamokomis. „Sudėtingiausia, tikriausiai, yra su technine puse, kai reikia filmuot labai daug, o turim tik vieną bateriją visai parai. Tačiau ši patirtis irgi išmoko visai įdomių dalykų. Man atrodo, kad tokios patirtys yra be galo naudingos“, - savo pastebėjimais dalijosi festivalio dalyvė.

Visą savaitę keturios kino kūrėjų komandos dirba su pasirinktomis sentencijomis („Lozoriau, kelkis“,  „Belskite, ir jums bus atidaryta“,  „Ieškok moters“ (pranc. Cherchezlafemme), „Gilios upės teka tyliai“), pagal kurias parašyti scenarijai penktadienio popietę virs trumpo metro filmais, kurių premjerą žiūrovai išvys jau balandžio 12 dieną, 13 val., Klaipėdos kultūros fabriko kino salėje.

14 val. dalyviai ir žiūrovai kviečiami į Kultūros fabriko Seminarų salę A išgirsti festivalio „Jauno teatro dienos“ kūrybinio kino dirbtuvių aptarimą, kurį moderuos kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė, o 16 val. – interaktyvi kūrybinė diskusija, kurios metu bus aptariami viso festivalio metu parodyti darbai.

 

 

 

Žymos:
KJT inf.,
Festivalis „Jauno teatro dienos“. E. Sabaliauskaitės nuotr.
Festivalis „Jauno teatro dienos“. E. Sabaliauskaitės nuotr.