7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Artėjanti Šekspyro „Audra“ Klaipėdos jaunimo teatre

KJT inf.
Nr. 14 (1293), 2019-04-05
Teatras Anonsai

Balandžio 7 d. 17 val. Klaipėdos jaunimo teatras kartu su režisieriumi Povilu Makausku pristatys premjerą „Audra“ pagal Viljamo Šekspyro dramą. Stebuklų, magijos ir mistikos kupinoje pasakoje spektaklio kūrybinė grupė ieško savito požiūrio į laikui nepavaldžią išlikiausio visų laikų dramaturgo kūrybą.

 

Paskutinę savo dramą „Audra“ V. Šekspyras parašė XVII a., kai visuomenėje jau sklandė didis nusivylimas humanizmo idealais bei moralinių vertybių nykimu. Visgi, neretai šis autoriaus kūrinys vertinamas kaip kūrybinis testamentas, atskleidžiantis utopiją apie jaunos kartos ateitį. Būtent jaunoji Lietuvos teatro karta imasi scenoje įgyvendinti šią utopiją ir sugražina į Klaipėdos sceną taip retai čia statomą Šekspyrą.

 

„Audra“ talpina savyje šekspyriškos dramaturgijos žaismingumą, ištremto žmogaus temą bei kultūros ir savanaudiškumo priešpriešą. Dinamiškoje dramoje žmonių likimai gelbėjami, teisybė atstatoma ir konfliktai sprendžiami burtininko Prospero magijos pagalba, o Klaipėdos jaunimo teatro ir režisieriaus P. Makausko spektaklyje keliamas klausimas: ar šiuolaikinis jaunas žmogus ir jaunas teatras gali perimti dalį šios Prospero magijos ir pasukti pasaulį ar bent žiūrovo sąmonę į kitą pusę.

 

„Ši pasaka moko daugybės dalykų. Pirmiausia, kas man, kaip jaunam žmogui, ypatingai svarbu, tai nepasiduoti ir neįkliūti į tam tikras plokštumas. „Audra“ man primena, kokia svarbi yra meilė ir kiek ji savyje turi transformatyvios energijos, kokia ji reikalinga šiandienos pasauliui,” - sako spektaklio režisierius P. Makauskas.

 

Ši premjera – tai pirmasis Klaipėdos jaunimo teatro trupės prisilietimas prie Šekspyro kūrybos. Į klasikinę dramaturgiją kūrybinė spektaklio komanda žvelgia kaip į eksperimentą ir siekia „Audroje“ atverti ir suvaldyti įvairias teatro galimybes – žanrų ir vizualumo polifoniją, konceptualią scenografiją, poetinę Šekspyro kalbą bei aktorių kuriamų personažų šiuolaikiškumą.

 

Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas džiaugiasi, kad artėjanti premjera – tai nuoseklus teatro žingsnis bendradarbiaujant su perspektyviausiais jaunosios kartos lietuvių teatro kūrėjais.

 

„Pažintis su Povilu Makausku buvo užmegzta pernai vykusiame tarptautiniame teatro festivalyje „Jauno teatro dienos“. Kasmet šiame renginyje siekiame užmegzti naujus ryšius su ambicingais teatro kūrėjais ir jau kelis metus iš eilės pristatome su jais sukurtas premjeras. Šiemet „Audros“ premjera simbolinė – prieš metus prasidėjusi kūrybinė draugystė taps 2019 m. festivalio atidarymo renginiu,” - mintimis apie premjerą dalijosi Klaipėdos jaunimo teatro direktorius.

 

Vaidmenis premjeroje „Audra“ kuria Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai Donatas Stakėnas, Ieva Pakštytė, Asta Zacharovaitė, Simonas Lunevičius, Rugilė Latvėnaitė, Karolina Kontenytė. Spektaklio kūrybinė grupė: režisierius Povilas Makauskas, scenografė Dominyka Kačonaitė, kompozitorė Gabija Gaigalaitė, dramaturgė Virginija Rimkaitė, šviesų dailininkas Julius Kuršis.

 

Spektaklio „Audra“ premjera įvyks balandžio 7 d. 17 val. Klaipėdos „Kultūros fabrike“. Bilietai platinami tiketa.lt, daugiau informacijos www.kjt.lt. Spektaklį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Žymos:
KJT inf.,