7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pavasariniai susitikimai su Birute Mar

Solo teatro inf.
Nr. 12 (1291), 2019-03-22
Teatras Anonsai
Birutė Mar. Solo teatro nuotr.
Birutė Mar. Solo teatro nuotr.

Šiemet kovą žinoma Lietuvos teatro menininkė – aktorė, režisierė, dramaturgė – Birutė Mar švenčia smagią sukaktį ir surengs kūrybos vakarus Vilniuje bei savo gimtajame Kaune.

 

Kūrybinį solo kelią pradėjusi monospektakliu „Žodžiai smėlyje“ pagal S. Becketto pjesę „Laimingos dienos“, Birutė iki šiol rašo trapius, bet labai išraiškingus smėlio laiškus žiūrovams – jos kameriniai spektakliai mylimi Lietuvoje, aukštai įvertinami užsienio festivaliuose. Teatrologų vertinimu, B. Mar sukūrė ir įtvirtino vieno aktoriaus teatrą Lietuvoje, yra viena iš vos keleto lietuvių aktorių, nuosekliai ir sėkmingai einančių šiuo keliu.

 

„Antigonė“ pagal Sofoklį, „Meilužis“ pagal Margueritte Duras, „Poetė“ Salomėjos Nėries dienoraščių ir eilėraščių motyvais, „Unė“ aktorės Unės Babickaitės dienoraščių motyvais, „Jis ir ji“ pagal rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos Janulaitytės-Biliūnienės laiškus ir kūrybą, šio sezono premjerinis spektaklis – „Lietuviškoji Nora“ lietuvių teatro primadonos Monikos Mironaitės gyvenimo ir kūrybos motyvais – tai toli gražu ne visi per dvidešimtį metų nuo 1998 m. sukurti juvelyriniai, tikslių būsenų, šilti ir įkvepiantys B. Mar darbai. 2018 m. menininkė įvertinta Lietuvos valstybiniu apdovanojimu – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

 

Deja, didžiuosiuose valstybiniuose teatruose kamerinių, iš bendrosios teatrinės bangos išsiskiriančių spektaklių gyvenimas būna trumpesnis nei norėtųsi tiek pačiai menininkei, tiek jos suburtai žiūrovų bendruomenei. Todėl pernai rudenį B. Mar su bendraminčiais įkūrė „Solo teatrą“, kuris siekia išsaugoti ir nuolat rodyti turtingą B. Mar spektaklių repertuarą Vilniuje, Pranciškonų rūmuose, MI teatro salėje ir E. Nekrošiaus teatro „Meno fortas“ salėje. Sava erdvė – kol kas dar tik „Solo teatro“ vizijose.

 

B. Mar sako: „Mūsų „Solo teatras“ egzistuoja jau seniai, bet gal tik dabar atėjo laikas apie jį pasakyti garsiai. Dideliame teatre kameriniai spektakliai tarsi prapuola, nėra svarbūs, neneša pelno. Tad norisi tuos mažuosius atskirti ir išsaugoti – juk jie reikalingi žiūrovams, gaunu nepaprastai daug laiškų. O ir viduje kažkas liepia eiti toliau šituo keliu.

 

Naujame spektaklyje „Lietuviškoji Nora“ esame keturiese. Šiai medžiagai, turinčiai paralelių su Henriko Ibseno „Nora“, reikėjo daugiau aktorių. Mano partneriai scenoje: Vytautas Anužis, Mindaugas Capas, Aleksas Kazanavičius. Džiaugiuosi, kad spektaklyje girdėti kiekvieno jų solo balsas, kad visi jie kuria prasmingus vaidmenis. Apie tokį teatrą visada svajojau.“

 

Menininkės kūryba neapsiriboja spektakliais suaugusiems: neseniai įvyko orkestro „Trimitas“ (meno vadovas Antanas Kučinskas) muzikinės pasakos premjera šeimoms „Trimito miestas“, kurios  tekstą parašė, režisavo ir kurioje vaidina B. Mar. Balandį XLIV festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ pristatys jos režisuojamos Broniaus Kutavičiaus operos vaikams „Kaulo senis ant geležinio akmens“ premjerą.

 

Norėdami suteikti aktorės gerbėjams galimybę pamatyti menininkę ne tik teatro scenoje, bet ir su ja pabendrauti, kovo 22 d. 17 val.  Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir „Solo teatras“ maloniai kviečia į aktorės, rašytojos, režisierės B. Mar kūrybos vakarą „Mano kelionė“. Kelionės (tiek fizine, tiek metafizine prasme) tema artima įvairialypei menininkės veiklai ir kūrybai: tai ir muzika, ir šokis, ir teatras, ir literatūra. Renginį ves Nacionalinės bibliotekos kultūrinių renginių vadybininkė Sandra Kuliešienė, dalyvaus kino režisierė Agnė Marcinkevičiūtė. Bus rodomi jos filmų fragmentai ir ištraukos iš B. Mar spektaklių, projektų, skambės autorės poezija, bus skaitomos dienoraščių, būsimos knygos ištraukos. Renginys nemokamas, tik žiūrovus kviečiame registruotis e. paštu [email protected] Renginio metu paaiškės, kuriems iš užsiregistravusiųjų atititeks kvietimai į kovo 31 d. spektaklį „Unė“.

 

Kovo 24 d. 18.30 val. B. Mar Kaune, Teatro klube (Vilniaus g. 22) kartu su Kęstučiu Kaupu surengs poezijos ir muzikos improvizacijų vakarą „Tylos sodai“.

Žymos:
Solo teatro inf.,
Birutė Mar. Solo teatro nuotr.
Birutė Mar. Solo teatro nuotr.