7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalyje „Kitoks ’19“ – instaliacija kūdikiams, šiuolaikinis cirkas vaikams ir dokumentinis teatras

„Menų spaustuvės“ inf.
Nr. 2 (1281), 2019-01-11
Teatras Anonsai
„Paslapčių sodas“. F. Molin nuotr.
„Paslapčių sodas“. F. Molin nuotr.

Vilniaus „Menų spaustuvė“ sausio 12–20 d. jau devintą kartą kvies į festivalį vaikams ir jaunimui „Kitoks“, kuriame šiemet pasirodys trupės iš Švedijos, Belgijos, Prancūzijos ir Ispanijos. Festivalio programos spektakliai skirti įvairių amžiaus grupių žiūrovams – nuo kūdikių iki paauglių. Šalia meninės „Kitokio“ programos vyks ir edukaciniai užsiėmimai: jaunųjų kritikų veikla ir seminaras „Tabu teatre vaikams“. „Džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko į festivalio programą įtraukti spektaklius, kuriuos jau senokai norėjau parodyti mūsų publikai. Dalyvauti festivalyje sutiko viena įdomiausiai šiuo metu kūdikiams kuriančių menininkų Europoje – Dalija Acin Thelander, ji pristatys neįprastos trukmės ir formos projektą, skirtą patiems mažiausiems. Keletą metų vyko ir spektaklių „Rankos“ („El Patio Teatro“) bei „Tuščiagalvis“ („Tuning People & kinderenvandevilla“) atvykimo planavimas. Šiųmetė programa – aukštos kokybės klasikos, tikro ir nuoširdaus teatro vaikams ir jaunimui derinys“, – sako programos sudarytoja Jolita Balandytė.

 

Laisvė kūdikiams

Nors spektakliai kūdikiams Lietuvoje jau nėra naujiena, iš Švedijos atvykstanti serbė Dalija Acin Thelander tėvus su vaikais iki metų amžiaus kviečia į neįprasto formato pasirodymą – spektaklį-instaliaciją. „Paslapčių sodas“ – tai judesio spektaklio ir atmosferinės meninės instaliacijos derinys. Įvairių formų, spalvų, garsų, tekstūrų, jutiminių stimuliacijų ir kvapų pilnoje erdvėje žiūrovai galės laisvai judėti ir savo tempu patirti specialiai kūdikių lavinimui sukurtą pasaulį. Pasak autorių, instaliacijos aplinka skatina kūdikio smalsumą, drąsina tyrinėti, taip pat leidžia atsipalaiduoti. Suaugusieji kviečiami judėti su kūdikiais ir visus jų atradimus patirti kartu. Kūrėjai spektaklio formatą siekė pritaikyti prie dažnai nenuspėjamo gyvenimo su kūdikiu ritmo, todėl „Paslapčių sode“ žiūrovai galės lankytis sausio 12 ir 13 d., o į tris valandas trunkančią pasirodymo sesiją atvykti ir iš jos išvykti jiems patogiu metu – būti, kiek panorės.

 

Objektų teatras

Šiemet festivalio organizatoriai pristato net tris spektaklius, kuriuose svarbūs aktorių ir lėlininkų valdomi objektai. Belgų trupės „Tuning People & kinderenvandevilla“ aktorius Roelis Swanenbergas, pasitelkdamas kasdienius daiktus, tampa berniuku, kuris, ant galvos užsidėdamas baltą kamuolį, patenka į naują, nepažintą pasaulį. 7–11 metų vaikams rekomenduojamas spektaklis „Tuščiagalvis“ vyks sausio 14 ir 15 dienomis. Prancūzų „Compagnie La Balle Rouge“ objektų spektaklyje „Raudonas kamuolys“ sausio 16 ir 17 d. minkštos figūros, didelis raudonas kamuolys ir gyva akordeono muzika pasakos apie dviejų žmonių gyvenimą, meilę, vaiko gimimą ir augimą. Atpažįstamas gyvenimo situacijas atrasti kviečiantis poetiškas „Raudonas kamuolys“ rekomenduojamas 5–9 metų žiūrovams. Trečią objektų spektaklį „Rankos“, skirtą 6–12 metų vaikams, pristato „El Patio Teatro“ iš Ispanijos. Tai per molį pasakojama istorija apie mažą veikėją, turintį didelį norą – ištrūkti iš parduotuvės vitrinos ir pabėgti nuo kitų jos gyventojų. Festivalio uždarymo spektaklis rodomas sausio 19 ir 20 dienomis.

 

Šiuolaikinis cirkas vaikams

Švedija – kokybiško ir profesionalaus šiuolaikinio cirko šalis, kurios cirko pasirodymus įprasta matyti kitame „Menų spaustuvės“ festivalyje, tačiau šį kartą švedų cirkas pristatomas ir „Kitokio ’19“ programoje. Sausio 18 ir 19 d. „Kompani Giraff“ atkeliauja su šiuolaikinio cirko spektakliu „Tvarkos diena“, rekomenduojamu 4–8 metų vaikams. Nors spektaklio žiūrovų amžius nedidelis, cirko ir teatro kritikas Jussi Tossavainenas sako, kad vadinti jį cirku vaikams net šiek tiek įžūlu, nes toks kūrinys labai reikalingas ir nuo kasdienybės pavargusiems suaugusiems žiūrovams. Cirko atlikėjos Jenny Soddu ir Julietta Birkeland, naudodamos pažįstamus namų apyvokos daiktus, scenoje kuria gyvas skulptūras. Profesionali akrobatika, koncentracija ir truputis magijos joms padeda ieškoti tobulos pusiausvyros. Vaiko interpretacijoms atvira spektaklio istorija skatina išlaisvinti vaizduotę ir patikėti, kad galime kur kas daugiau nei atrodo.

 

Paaugliams – dokumentinis teatras

Kasmet festivalyje stengiamasi pristatyti bent vieną spektaklį, skirtą paaugliams. Šiemet tai dokumentinis švedų monospektaklis „Lapkričio 20-oji“, kalbantis apie tikrus 2006-ųjų įvykius Vokietijoje, jaunuoliui surengus ginkluotą išpuolį savo mokykloje. Kurdamas spektaklį švedų dramaturgas Larsas Norénas analizavo tikrus šios tragedijos faktus, skaitė jaunuolio dienoraštį ir įrašus socialiniuose tinkluose, žiūrėjo vaizdo įrašą, kurį vaikinas filmavo prieš įžengdamas su ginklu į mokyklą. Tai pasakojimas apie patyčias, neapykantą mokyklai ir visa tai, kas pagaliau privertė jaunuolį žengti šį žingsnį. Sausio 18 d. rodomas „Jupither Josephsson Theatre Company“ spektaklis rekomenduojas jaunimui nuo 15 metų.

 

„Paslapčių sodas“. F. Molin nuotr.
„Paslapčių sodas“. F. Molin nuotr.
„Rankos“
„Rankos“
„Raudonas kamuolys“. „Cie La Balle Rouge“ nuotr.
„Raudonas kamuolys“. „Cie La Balle Rouge“ nuotr.
„Tuščiagalvis“. C. Hermans nuotr.
„Tuščiagalvis“. C. Hermans nuotr.
„Tvarkos diena“
„Tvarkos diena“