7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apeirono teatras: „Stabat Mater“ arba nauja kūrybinė kryptis

„Apeirono“ teatro inf.
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Stabat Mater“. D. Stankevičiūtės nuotr.
Scena iš spektaklio „Stabat Mater“. D. Stankevičiūtės nuotr.

Intelektualaus, gyvo, eksperimentinio teatro mylėtojus jau šeštąjį sezoną viliojantis Apeirono teatras pristato antrąją sezono premjerą – vienos dalies spektaklį „Stabat Mater“ pagal Augusto Strindbergo pjesę „Pelikanas“, kurio režisierė, viena iš teatro įkūrėjų, Eglė Kazickaitė. Lapkričio 13 d. 19 val. teatro „Atviras ratas“ studijoje šį spektaklį turės progą išvysti Vilniaus publika.

Moters prigimtis - būti Motina. Būti atsidavusia, pasiaukojančia, kenčiančia, vakarais tyliai verkiančia ir šluostančia ašarą į skarą dėl savo vaikų. Atiduoti visą save vyrui ir vaikams. Pradžioj širdį. Paskui - rankas. Jei prireikia - kojas. Galiausiai likti tik torsu. Bet būtinai gražiu. Moters prigimtis - nesigailėti ir negailėti nieko, ką atidavei šeimai. Moters prigimtis - nejusti alkio, tik vis maitinti alkstančius. Bet Ji nejuto tos prigimties. Jai trūko iš jos atimtų ir moteriškai prigimčiai atiduotų rankų. Todėl Ji jas tiesiog atsiėmė.

Teatras, kurio vienas iš skiriamųjų bruožų lig šiol buvo autorinė kūryba, daugiatekstiškumas, kartais, anot kritikų, net grafomaniškumas, šį kartą pasirinko sukurti spektaklį, remiantis Augusto Strindbero pjese „Pelikanas“, tačiau pasirinko bežodę formą. Pjesėje veikiančios dukros žodžiais tariant, „Mes labai daug kalbame, bet gali būti, jog tai darome tam, kad žodžiais užmaskuotume esmę, tiesą.“ Tiesa ir tikrumas yra ne žodžiuose. Yra universali kalba, kurią suprantame visi, jei tik norime suprasti. Kūrėjai įsitikinę, kad šio spektaklio konteste - žodžiai nereikalingi. „Mudvi su Greta (Greta Gudelytė – Apeirono teatro režisierė, aktorė, aut.past.) bandome stebėti savo kūrybinę raidą, analizuojame, kaip keičiasi mūsų spektakliai ir kokia linkme judame. “Stabat Mater” - savotiškas ribinis spektaklis mūsų repertuare: galbūt tai tik eksperimentas, o galbūt – naujos krypties pradžia“ – sako spektaklio režisierė Eglė Kazickaitė.

Spektaklyje vaidina ne tik Apeirono teatro aktoriai Greta Gudelytė, Ričardas Bartašius, Kristina Švenčionytė, bet ir sėkmingai įsiliejęs į kūrybinę komandą kviestinis aktorius Valerijus Kazlauskas, labiausiai žiūrovams pažįstamas iš režisieriaus Artūro Areimos spektaklių. Spektaklių kostiumų dailininkės – Erika Jankauskaitė ir Pelkių Tyla.

Premjera: lapkričio 13 dieną, 19 valandą teatro „Atviras ratas“ studijoje (Ašmenos g. 8), bilietus galima įsigyti tiketa.lt arba tiketos kasose. Daugiau informacijos - http://www.apeirontheatre.net/

 

 

Scena iš spektaklio „Stabat Mater“. D. Stankevičiūtės nuotr.
Scena iš spektaklio „Stabat Mater“. D. Stankevičiūtės nuotr.