7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Startuoja LRDT klubo veikla

LRDT inf.
Nr. 35 (1272), 2018-11-02
Teatras Anonsai

Brangūs žiūrovai, Jūsų dėmesiui pirmas LRDT klubo renginys – lapkričio 11 d., sekmadienį, 16 val. teatro kavinėje vyksiantis teatrališkas Gabrielės Labanauskaitės knygos „Dramatika“ pristatymas.

Jūs puikiai žinote, kad drama – tai meniškai tobulas kūrinio pavidalas spektaklyje, kuris su įvykiu supažindina ne pasakojamu, bet matomu veiksmu.

O kas gi yra „Dramatika“? Autorė teigia, jog  tai – viena iš retų lietuvių kalba parašytų knygų, atsakanti į klausimą ne , o kaip pasakoja šiuolaikiniai dramaturgai.

Atėjo laikas paklausti, ar įvairių dramaturgijos rašymo strategijų, dramos sandaros, formos ypatumų išmanymas gali išgelbėti šiuolaikinį teatrą? Kiek tai padėjo ir tebepadeda garsiausiems Lietuvos dramaturgams?

Visų atsakymų tikimės iš pačios Gabrielės Labanauskaitės ir jos kolegų – dramaturgų Daivos Čepauskaitės, Birutės Mar, Justo Tertelio, Mindaugo Valiuko, Teklės Kavtaradzės, Birutės Kapustinskaitės ir kitų mielai prisijungsiančių.

Gabrielė Labanauskaitė (g. 1980) – poetė, prozininkė, dramaturgė. Klaipėdos universitete studijavo lietuvių filologiją ir suomių kalbą, Vilniaus universitete baigė visuotinės literatūros magistro studijas. Nuo 2009 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėsto dramaturgijos istorijos ir teorijos disciplinas. 2013 m. šioje aukštojoje mokykloje apsigynė teatrologijos daktaro disertaciją „Naratyvo konstravimo principai šiuolaikinėje dramaturgijoje“. G. Labanauskaitė stažavosi Europos ir JAV aukštosiose mokyklose. Autorės kūryba publikuojama nuo 1992 m., o profesionali literatūros kritika – nuo 2003 m. G. Labanauskaitės pjesės „Kitoje veidrodžio pusėje“, „Circus“, „Raudoni batraiščiai“, „Žalgirės“ ir kt. rodytos Lietuvos, Latvijos, Suomijos, Švedijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos ir Rusijos scenose.

Autorė G. Labanauskaitė knygoje „Dramatika“ supynė teorinį ir praktinį tyrimo lygmenis, kai dramos teorijos įžvalgos čia pat „tikrinamos“ ar iliustruojamos konkrečiais dramaturginių sprendimų pavyzdžiais: „Toks teksto konstravimo būdas leidžia priartinti prie skaitytojo konkrečias dramos teorijos sąvokas, aiškiau iliustruoti jų turinį, o kartu atlieka ir svarbią didaktinę funkciją – paaiškina šiuolaikinės dramos meninės raiškos priemones, skaidrina komplikuotas šiuolaikinės dramaturgijos pasakojimo formas, parodo istorinį jų tęstinumą. Antra, itin pagirtina tai, kad autorė ne tik aprėpia platų šiuolaikinės pasaulio dramaturgijos lauką, nagrinėdama gausius tarptautinius atvejus, bet ir šalia jų kaip vienalaikius to paties kalibro pavyzdžius tyrinėja Lietuvos dramaturgų kūrinius“, – teigia profesorė Jurgita Staniškytė.

Žiūrovus norinčius dalyvauti renginyje kviečiame registruotis el.paštu: [email protected] arba mob. Nr. +370 61128795

* Lietuvos rusų dramos teatro klubas // LRDT klubas – nauja mūsų iniciatyva, pristatanti aktualiausius šiuolaikinės kultūros reiškinius. Klubo renginiai vyks viso teatrinio sezono metu, vieną kartą per mėnesį. Gruodžio mėnesį LRDT Klubas pakvies į naujausios Baltarusijos dramaturgijos pristatymą, o sausio mėnesį kartu nersime į radikalius rusiško slemo poezijos reiškinius. Dėmesio: visi Klubo renginiai – nemokami!

Žymos:
LRDT inf.,