7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LRDT kviečia į premjerą „Mums viskas gerai“ Erdvėje A-Z

LRDT inf.
Nr. 7 (1244), 2018-02-16
Teatras Anonsai
LRDT premjera „Mums viskas gerai“ (rež. Eglė Švedkauskaitė)
LRDT premjera „Mums viskas gerai“ (rež. Eglė Švedkauskaitė)

Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) 2018 m. vasario 24 dieną kviečia į spektaklio „Mums viskas gerai“ premjerą pagal šiuolaikinės lenkų dramaturgės Dorotos Maslovskos (Dorota Masłowska) pjesę.

Vienos dalies dramos spektaklį lietuvių kalba teatro „Erdvėje A-Z“ stato režisierė Eglė Švedkauskaitė, scenografiją kuria dailininkė Anna Berdnikova iš Sankt Peterburgo, muzika – Skomanto Duoplio. Iš lenkų kalbos pjesę išvertė Gintaras Grajauskas. Spektaklis kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

1983 m. gimusi Dorota Maslovska laikoma didžiausiu jaunosios kartos talentu lenkų literatūroje. Pirmąjį romaną „Lenkų ir rusų karas po baltai raudona vėliava" D. Maslovska parašė būdama vos 18-os, o 2006 m. už romaną „Karalienės povas" ji pelnė garbingiausią lenkų literatūros apdovanojimą „Nike".

Pjesėje „Mums viskas gerai" (2008) su ironija kalbama apie šiuolaikinę visuomenę, nutrūkusius žmonių tarpusavio ryšius, abejingumą, niveliaciją. Jos peizažas – šiuolaikinė Lenkija, iki skausmo primenanti ir mūsų dienų Lietuvą ar bet kurią kitą posovietinę šalį.

Pjesę „Mums viskas gerai“ 2012 m. Klaipėdos dramos teatre pastatė režisierius Jonas Vaitkus, o  2014 m. lenkų režisierius Gžegožas Jažina (Grzegorz Jarzyna) sukūrė šios pjesės kino adaptaciją su  įvairių kartų lenkų aktoriais.

Spektaklio režisierės Eglės Švedkauskaitės teigimu, perkelti šį D. Maslovskos kūrinį į sceną – nemenkas iššūkis. „Pjesės autorės išradinga kalba ir ja kuriami vaizdiniai jau patys savaime itin sodrūs, kupini paradoksalumo ir ironijos. Todėl su aktoriais siekiame leisti žiūrovui panerti į šaržuotą, tačiau puikiai atpažįstamą pasaulį. „Mums viskas gerai“ ne tik atveria šiuolaikinių žmonių kompleksus ir baimes, bet ir kelia nepatogų klausimą: galbūt vienintelė išeitis išsivaduoti iš dvasinio ir materialinio sąvartyno yra nebūtis?“, – sako E. Švedkauskaitė.

Pasak jos, šiame spektaklyje išsiskiria dvi veikėjų grupės – šeima, kurios vienintelė pramoga yra vartoti ir virškinti bulvarinių skaitalų bei televizijos laidų generuojamus „tikro gyvenimo“ paveikslėlius, bei neva oriam ir prabangiam gyvenimui atstovaujanti televizijos žvaigždučių, visuomenės nuomonės formuotojų ir pramogų pasaulio atstovų grupė. „Abi šios grupės viena kitą ir niekina, bet ir bando būti panašios viena į kitą. Tačiau pjesės įvykiai klostosi ne šių grupių konflikto fone, o atvirkščiai – šie iš pirmo žvilgsnio nesuderinami tipai pasmerkti kartu plūduriuoti iki absurdo suplaktoje realybėje“, – teigia režisierė.

Spektaklyje vaidina: jaunieji aktoriai Iveta Raulynaitytė, Ieva  Labanauskaitė,  Giedrė Kederytė, Kamilė Galkutė, Petras Šimonis, Mantas Barvičius, Fausta Semionovaitė, Tomas Šečkus, Gabrielė Ladygaitė, Emilija Jaujininkaitė, Karolis Legenis.

Tai antrasis E. Švedkauskaitės spektaklis Lietuvos rusų dramos teatro „Erdvėje A-Z“ – šį sezoną  jauna režisierė jau pastatė spektaklį „Heda Gabler“ pagal Henriko Ibseno pjesę.

Žymos:
LRDT inf.,
LRDT premjera „Mums viskas gerai“ (rež. Eglė Švedkauskaitė)
LRDT premjera „Mums viskas gerai“ (rež. Eglė Švedkauskaitė)