7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Menų spaustuvės“ mediatekoje – teatro aukso fondas

„Menų spaustuvės“ inf.
Nr. 21 (1215), 2017-05-26
Teatras Anonsai
Andriaus Mamontovo vaidinamas Hamletas. Meno forto nuotr.
Andriaus Mamontovo vaidinamas Hamletas. Meno forto nuotr.

Atsinaujinusioje „Menų spaustuvės“ interneto svetainėje www.menuspaustuve.lt Mediatekos skyrius tampa svarbia pažintimi su Lietuvos teatru. Senų, jau neberodomų spektaklių įrašai skaitmeninami ir viešai bei nemokamai prieinami visiems besidomintiems. Šiandien jame sudėti senieji, jau nevaidinami Eimunto Nekrošiaus spektakliai – Lietuvos teatro aukso fondas.

 

„Užaugo karta, kuri nė nenutuokia, kodėl žmonės naktimis stovėjo prie Jaunimo teatro kasų. Ir kad bilietas į spektaklį tada reiškė kur kas daugiau nei naujausias iPhone modelis šiandien – jis buvo ir prestižas, ir valiuta, ir bilietas į meno šventę su kitais laimingaisiais. O kai kalbame su užsienio teatralais, besidominčiais Lietuvos teatru studentais, taip pat norėtųsi pailiustruoti vaizdais sausus žodžius. Ir net gėda, kad daugiau Nekrošiaus spektaklio įrašų – nors tik keleto spektaklių – galime atrasti rusų kalba iš Rusijos Italijos televizijų, kai kurios ištraukos yra iš Italijos. O LRT mediatekoje tėra du specialiai televizijai pritaikyti darbai, – sako „Menų spaustuvės“ programų koordinatorius teatro kritikas Vaidas Jauniškis. – Todėl pateikti visuomenei jo neberodomus spektaklius buvo ir garbės reikalas“. Dabar Mediatekoje galima rasti šešis „Meno forte“ sukurtus spektaklius ir tris ­ Jaunimo teatre. Įrašai atkeliavo iš „Meno forto“ archyvo ir privačios aktoriaus Rimgaudo Karvelio kolekcijos. Svarbu, kad įrašus palydi teatrologų komentarai, primenantys spektaklių kūrimo dienas ir tuometinį kontekstą.

 

Spektaklių turinys į svetainę integruojamas iš socialinio video dalinimosi tinklo „Vimeo“, tad įrašai prieinami ir tiems, kurie neužsuka į „Menų spaustuvės“ puslapius. Numatyta ieškoti ir kitų senų ir Lietuvos kultūrai svarbių spektaklių įrašų. O šalia scenos kūrinių pateikiami „Menų spaustuvės“ klube „Prie arbatos“ vykę pokalbiai su Lietuvos scenos menininkais bei naujų ir archyvinių spektaklių anonsai. Mediateka ne tik atveria prieigą, bet ir išsaugo senstančiose ir yrančiose laikmenose įrašytus spektaklius. Mediatekos skiltį rasite kiekviename svetainės puslapyje, po pagrindinio jų turinio ir http://www.menuspaustuve.lt/lt/mediateka.

 

Andriaus Mamontovo vaidinamas Hamletas. Meno forto nuotr.
Andriaus Mamontovo vaidinamas Hamletas. Meno forto nuotr.