7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tekstūros“ – jauni autoriai ir nauji tekstai

Jaunimo teatro inf.
Nr. 4 (1198), 2017-01-27
Teatras Anonsai
Tomas Vaiseta. J. Kalinsko 15min.lt nuotr.
Tomas Vaiseta. J. Kalinsko 15min.lt nuotr.

Sausio 29 d. Valstybinis jaunimo teatras pradeda literatūrinių renginių ciklą „Tekstūros“. Kartą per mėnesį žiūrovai bus kviečiami į susitikimus su įdomiausiais jaunosios kartos autoriais, pristatysiančiais naujus savo prozos, poezijos ir dramaturgijos kūrinius.

 

Pasak teatro vadovo Audronio Liugos, „Tekstūrų“ tikslas – paskatinti rašytojo ir teatro susitikimą, ieškoti naujų bendros kūrybos formų, o žiūrovams pasiūlyti galimybę susipažinti su autoriais – ne tik pradedančiais dramaturgais, bet ir skaitytojų jau įvertintais jaunais prozininkais ir poetais.

 

„Tekstūrų“ kuratorius – Jaunimo teatre pradėjęs dirbti dramaturgas Mindaugas Nastaravičius. Jo teigimu, teatro scenoje pirmiausia bus siekiama sutelkti dėmesį būtent į tekstą, idėją, pasakojimo būdą, o konkretus kūrinys – jau išleistas ar ką tik baigtas rašyti – padiktuos ir jo pristatymo formą.

 

„Režisieriai nuolat skundžiasi, kad Lietuvoje beveik neturime šiuolaikinių pjesių. Tačiau yra keliolika talentingų jaunų žmonių, bandančių jas rašyti. Ir dar keliasdešimt, rašančių ne teatrui, bet vis tiek suprantančių, kas yra charakteris, veiksmas, istorija. Tad ir vienus, ir kitus pristatysime tiek režisieriams, tiek šio teatro žiūrovams“, – teigia M. Nastaravičius.

 

Šiemet Jaunimo teatro scenoje turėtų pasirodyti prozininkai Jurga Tumasonytė, Tomas Vaiseta, poetai Gytis Norvilas, Vytautas Stankus, Aivaras Veiknys, dramaturgai Birutė Kapustinskaitė, Marius Povilas Elijas Martynenko ir kiti.

 

Pirmasis ciklo renginys – sausio 29-ąją – susitikimas su istoriku ir rašytoju T. Vaiseta, neseniai išleidusiu romaną „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“. Ši knyga – tai moderni antikinio mito interpretacija, persipynusi su šiandien tvyrančia karo nuojauta.

 

1984-aisias gimęs T. Vaiseta Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką ir istoriją. 2012-aisiais Istorijos fakultete apsigynė disertaciją „Nuobodulio visuomenė: vėlyvojo sovietmečio Lietuva (1964-1984)“. Literatūroje debiutavo 2014-aisiais pasirodžiusiu apsakymų rinkiniu „Paukščių miegas“, kuris buvo įtrauktas į „Metų knygos“ rinkimų penketuką ir Kūrybiškiausių knygų dvyliktuką.

 

Kartu su romano autoriumi vakare dalyvaus literatūros kritikas Laimantas Jonušys ir literatūrologas Paulius Subačius. Knygos ištraukas skaitys aktoriai Sergejus Ivanovas ir Saulius Sipaitis. Renginio pradžia – 16 valandą, Valstybinio jaunimo teatro Salėje 99. 

 

Tomas Vaiseta. J. Kalinsko 15min.lt nuotr.
Tomas Vaiseta. J. Kalinsko 15min.lt nuotr.