7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dokumentinio teatro bandymas Jaunimo teatre – spektaklis „Pasirinkimas“

Jaunimo teatro inf.
Nr. 40 (1192), 2016-12-09
Teatras Anonsai
Mindaugas Nastaravičius ir Vidas Bareikis
Mindaugas Nastaravičius ir Vidas Bareikis

 

Gruodžio 10, 11 ir 31 dienomis Valstybinis Jaunimo teatras kviečia žiūrovus į premjerinį spektaklį „Pasirinkimas“ (rež. Vidas Bareikis). Tai – dokumentinio teatro bandymas, kuriame tikrų istorijų pagrindu pasakojama apie realius žmones, jų santykius su pasauliu, pasirinkimus, gyvenimiškose situacijose patirtus visuomeninius ir asmeninius lūžius. Šios tikros spektaklio kūrybinės komandos papasakotos istorijos persipina su dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pasiūlytais siužetais. Spektaklis pradėtas kurti 2016-ųjų vasarą, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos II kurso studentams, režisierių Algirdo Latėno ir Vido Bareikio auklėtiniams, išvykus į kūrybinę stovyklą Čiobiškyje.

Spektaklis „Pasirinkimas“ – jau nebe pirmas V. Bareikio režisūrinis darbas Jaunimo teatre: 2012 m. pasirodė spektaklis „Kovos klubas“ pagal Chucko Palahniuko to paties pavadinimo knygą, o 2015 m. išėjo antroji V. Bareikio premjera „Geras žmogus iš Sezuano“ pagal Bertolto Brechto pjesę. Šį kartą V. Bareikis pasirinko naują kelią – kurti dokumentine medžiaga paremtą spektaklį, kuriame kalbama apie įvairius pasirinkimus, kurių neišvengiame savo gyvenimuose: mylėti ar nemylėti, tapti aktoriumi ar galbūt puikiu plytelių klojėju, laukti „savo“ vaidmens ar imtis kitos veiklos ir pan. Kuriant spektaklį „Pasirinkimas“, rež. V. Bareikiui talkino dramaturgas, žurnalistas, poetas M. Nastaravičius (g. 1984), už pjeses „Demokratija“ ir „Man netinka tavo kostiumas“ 2015 m. apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Režisierius V. Bareikis prisipažįsta, kad mintis kurti socialinės tematikos spektaklį su jaunais aktoriais kirbėjo jau seniai – norėta kabintis už tos jaunosios, ateinančios kartos žmonių, jų išgyvenimų, tikrų istorijų. Visgi realizuoti idėją pradėta 2016 metų vasarą, išvykus į kūrybinę stovyklą Čiobiškyje.

„Iš pradžių stovykloje tiesiog labai daug ir atvirai bendravome. Kalbėdavomės ir skaudžiomis, ir linksmomis temomis. Nuo individualių istorijų nejučia perėjome prie platesnių, bendresnių temų – diskutavome apie karo grėsmę, bendrą geopolitinę situaciją, mūsų šalies praeitį, dabartį ir ateitį... Vėliau ėmėme svarstyti, kaip šias istorijas sujungti į vientisą pasakojimą. Tada dramaturgas M. Nastaravičius rado išeitį – patarė statyti spektaklį apie tai, kaip jauni studentai išvyksta į stovyklą ir kuria spektaklį – t. y. vaidinimu paversti tai, kas realiai vyko Čiobiškyje. Galiausiai dramaturgas pasiūlė „kodinį“ žodį „Pasirinkimas“, tapusį kuriamo spektaklio pavadinimu“, – pasakoja V. Bareikis.

Anot dramaturgo M. Nastaravičiaus, spektaklyje tikros istorijos persipins su perkurtomis ar išgalvotomis. Kai kurios jų galbūt turės tikrą pradžią, tačiau išgalvotą pabaigą, arba atvirkščiai. „Spektaklio žiūrovui viskas gali atrodyti kaip fikcija. Ir čia žodis „pasirinkimas“ įgauna dar vieną kodą: kuo aš, kaip žiūrovas, noriu ar renkuosi tikėti? Man pačiam, dirbant prie šio spektaklio, svarbiausias klausimas buvo toks: ką reiškia teiginys „yra, kaip yra“ ir kas pasikeistų, jį pavertus „yra, kaip nėra“?

 Visą kūrybos procesą Čiobiškyje nuolat filmavo ir dokumentinę medžiagą kaupė Vytenis Kriščiūnas. Ši vaizdo medžiaga bus ir svarbi spektaklio sudedamoji dalis.

Spektaklyje „Pasirinkimas“ bus gausu muzikinių numerių: vieni aktoriai pasakos istorijas, kiti gi bus gyva muzikos grupė. Skambės šiuolaikiška muzika, daug elektronikos. Suvaldyti visą procesą, kuriant muzikinį takelį, padėjo spektaklio kompozitorė Jurga Šeduikytė.

Pasak V. Bareikio, spektaklis skirtas 15–35 metų amžiaus auditorijai, tačiau tai – ne taisyklė. Čia vaidina 16 jaunų aktorių, kurie šiuo darbu prisistato žiūrovams, formuoja savo publiką. „Į teatro sceną ateina jauni žmonės, dar nematyti jokiuose šou, projektuose, spektakliuose“, – sako režisierius.

Greta jaunųjų atlikėjų „Pasirinkime“ pasirodys ir profesionalūs aktoriai: Laimutė Štrimaitytė, Sergejus Ivanovas bei Rokas Petrauskas, organiškai ir entuziastingai įsilieję į spektaklio kūrimo procesą. Pasak V. Bareikio, studentams galimybė dirbti drauge su savo srities profesionalais – puiki patirtis ir treniruotė.

Kadangi spektaklyje pasirodysiantys aktoriai – labai įvairūs, atspindintys tam tikras subkultūras, kostiumų dailininkė Aistė Radzevičiūtė, formuodama personažų įvaizdį, sukūrė šiuolaikinius drabužius, tokiu būdu pristatydama nenutolusius nuo realybės, atpažįstamus, lengvai identifikuojamus veikėjus.

Atėję į spektaklį žiūrovai sėdės scenoje. Čia pat, šalia jų, vaidins aktoriai. Toks sprendimas, pasak M. Nastaravičiaus, pasirinktas todėl, kad „Pasirinkimas“ yra spektaklis apie spektaklio kūrimą, ir žiūrovų čia dar nėra.

Spektaklio scenografija – minimali. Jos autorė Paulė Bocullaitė kaip pagrindinį elementą pasiūlė naudoti šiltnamį. „Tai labai simboliška, nes siejasi su mūsų kūrybine stovykla Čiobiškyje, kuriame buvo apstu šiltnamių. Kartu tai – ir savotiškas simbolis vadinamosios „šiltnamio kartos“, kuriai atstovauja jaunieji aktoriai, – vaikų, užaugusių be karo. Tačiau, pasigilinęs į jų vidų, išgyvenimus, supranti, kad kiekvienas jų turi savo skaudžią istoriją, savo patirtį. Šis šiltnamis – tai ir savotiška teatro metafora. Studentai pasirinko aktoriaus kelią, nes žiūri į teatrą kaip į prieglobstį, užuovėją, tačiau čia nuo pasaulio, audrų, galiausiai – nuo savęs pačių juos tesaugo plona plėvelė“, – pasakoja V. Bareikis.

Anot režisieriaus, „Pasirinkimas“ – labai šviesus kūrinys, kuriame kalbama apie naują pradžią, judėjimą pirmyn. Netgi artimo žmogaus netektis ar pasibaigusi meilės istorija gali tapti kažko naujo pradžia.

Spektaklio režisierius – Vidas Bareikis, dramaturgas – Mindaugas Nastaravičius, scenografė – Paulė Bocullaitė, kostiumų dailininkė – Aistė Radzevičiūtė, kompozitorė – Jurga Šeduikytė, videoinžinierius – Vytenis Kriščiūnas, režisieriaus padėjėjas – Lukas Petrauskas. Spektaklyje vaidina aktoriai: Sergejus Ivanovas, Rokas Petrauskas, Laimutė Štrimaitytė; studentai: Andrius Alešiūnas, Deivydas Breivė, Aistė Zabotkaitė, Saulė Sakalauskaitė, Raimondas Klezys, Roberta Sirgedaitė, Greta Šepliakovaitė, Mantas Bendžius, Ieva Stašelytė, Marius Karolis Gotbergas. Studentų muzikos grupę sudaro: Jurgita Maskoliūnaitė, Lyja Maknavičiūtė, Kamilė Lebedytė, Matas Dirginčius, Povilas Jatkevičius, Motiejus Ivanauskas.

Mindaugas Nastaravičius ir Vidas Bareikis
Mindaugas Nastaravičius ir Vidas Bareikis